08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 03

Robuuste operators verlichten Mali

Tekst kapitein Jaap Wolting
Foto sergeant-majoor Gerben van Es, sergeant Ruud Mol (video)

Plaatje van Mali compleet dankzij operaties commando’s

“Deze operatie is compleet intell-driven. Dat wisten we vanaf dag 1. Soms denk jij dus dat we linksaf slaan, maar buigen we toch echt af naar rechts.” Kapitein Bas, on scene commander tijdens een meerdaagse operatie, kijkt over de Malinese vlakte terwijl zijn mannen klamboes op veldbedden zetten. “Toch probeer ik elke dag een grove lijn te trekken.”

Bas’ eenheid, opererend ten oosten van Gao, speurt tijdens de tweeweekse lange-afstandsverkenning naar informatie. Het gemêleerde gezelschap – naast commando’s rijden er onder meer mortieristen, EOD-ers en genisten mee – heeft vandaag haar eindbestemming bereikt. Een vlakke, iets hoger in het landschap gelegen plaat, met prima 360 graden zicht op de kurkdroge aarde waarop nauwelijks fauna loopt. Het leven is hier keihard, en hitte en stof kunnen mens en dier breken. Bovenop de terreinwagen achter de stretcher waarop Bas zit, tuurt een operator geconcentreerd naar een zandweg die 2 steden verbindt. Veiligheid voor alles, al duidt niets op bandieten die zin hebben om de plannen van de Special Operations Land Task Group te doorkruisen.

x
On scene commander kapitein Bas: “We proberen de informatie uit de lokale bevolking te halen.”

Informatie dankzij lokale bevolking

Informatie verzamelen. Het is een van de hoofdtaken tijdens deze operatie, vertelt Bas nadat hij de laatste hap van zijn diner doorslikt. Gevriesdroogde pasta uit een zakje. Geen Michelinster waardig, wél functioneel.
“We proberen die informatie uit de lokale bevolking te halen
”, legt de commando uit terwijl de zon snel onder de horizon verdwijnt.. Daarmee bouwen we een goede situational awareness of zelfs situational understanding op. Lastig is het wel, want we blijven nergens lang hangen.” De operators rapporteren onder meer wat er in het gebied speelt, welke actoren er zijn, wat de behoeftes van de locals zijn en hoe ze tegen MINUSMA aan kijken.

Observeren, noteren en analyseren

En dat laatste verschilt nog wel eens. Waar de ene Malinees de Nederlandse militairen welkom heet, schreeuwt een ander pro-Azawad-leuzen. Sergeant Tom, intell-analist te velde, kiest geen partij als de commando’s neerstrijken in een klein dorp. Binnen een mum van tijd stromen de dorpelingen toe. Tom stelt ze vragen, luistert, observeert, noteert en analyseert. Als de commando’s gesprekken voeren met de locals, staat de intell-analist vaak vooraan. Maar de sergeant wil ook best even een wedstrijdje voetballen tegen de plaatselijke jeugd.

x
MINUSMA is ter plekke om veiligheid te brengen voor de bevolking van Mali en de VN-militairen.

MINUSMA ter plekke

Terwijl Tom later op de dag in gesprek is met een herder, zet zijn commandant de zaken op een rijtje. Bas blijft gespitst op de berichten die binnenkomen via de radio. In dit gebied zou sprake zijn van zogeheten spoilers; in dit geval georganiseerde misdaad en terroristen van de Movement for Unity and Jihad in West Africa. Er komen veel incidenten voor. Of het nou terroristisch gerelateerde misdaad is of criminaliteit, wij brengen het in kaart. MINUSMA is ter plekke om veiligheid te brengen voor de bevolking van Mali en de VN-militairen.”

x

Hoogwaardige rapportages naar MINUSMA

Alle informatie die de commando’s verzamelen komt terecht in het Special Operations Intell Cell (SOIC). “Onze intell-afdeling stuurt de informatie naar de All-Source Information Fusion Unit in Bamako”, vertelt Tom tussen twee grote slokken water tijdens een korte rustpauze. “Het SOIC maakt intell-reportages en dat gaat naar de VN. 
Bas concludeert: “Als terugkoppeling krijgen we telkens te horen dat onze rapportages hoogwaardig zijn. De force commander kan er echt iets mee. De hoogste baas gebruikt onze intell om het plaatje van Mali compleet te krijgen.”

Het SOLTG speurt tijdens de tweeweekse lange-afstandsverkenning naar informatie.

In een dorpje knoopt een van de operators een gesprek aan met de assistent van de burgemeester.

Twee operators praten met de burgemeester, terwijl de groep belangstellenden blijft groeien.

Het eerste stuk van de verplaatsing gaat over een goed stuk asfalt.

Sergeant Tom, intell-analist te velde, trapt een balletje met de lokale jeugd.

Met een heldere maan aan de hemel lijkt het alsof iemand het licht heeft aangelaten.

Alles en iedereen wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

De meegebrachte quads hebben geen enkele moeite met het grove terrein.

Kapitein Bas: “Ik probeer elke dag een grove lijn te trekken.”