05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 03

Commando’s duiken op tropisch Curaçao

Tekst kapitein Marlous de Ridder
Foto sergeant Sjoerd Hilckmann, sergeant-majoor Dave de Vaal, John van Lent (video)

‘Hier zie je elkaar tenminste’

Overal ter wereld optreden, betekent overal trainen. Daarom verruilt 108 Commandotroepencompagnie 3 weken het koude Nederland voor de tropische hitte van Curaçao. De commando’s bekwamen zich op het eiland onder meer in tactische verplaatsingen op en onder water. “Water is geen hindernis, maar juist een kans om ongezien aan land te komen.”

x

‘Niet elke commando voelt zich comfortabel onder water’

Kalm bewegen 4 schimmen zich onder het azuurblauwe wateroppervlak. Geen enkele luchtbel verraadt dat duikers in aantocht zijn. En al helemaal geen zwaarbewapende special forces. Voor de veiligheid zitten de militairen, die altijd in een groep te water gaan, met een buddylijn aan elkaar vast. Vooral in het holst van de nacht, wanneer duikers doorgaans worden ingezet, geen overbodige luxe. Het verplaatsen naar de kust met een watertemperatuur van 26 graden lijkt prettig, maar bij een inspanning als zwemmen kan het lichaam de warmte met moeite kwijt. Rustig verplaatsen luidt daarom het devies van de duikleiders van het Trainingscentrum Waterrijke Gebieden (TCWG). Zeker met de sterke stroming. Zorg dat er genoeg energie overblijft om met de natte en zware uitrusting (zo’n 30 kilo, red.) de actie op land voort te zetten. 

Verrassend, snel en heimelijk. Dat water een ideaal infiltratiemiddel is, toont de gespecialiseerde ploeg Optreden Waterrijke Gebieden (OWG) tijdens diverse opdrachten. Zo zijn duikers  zeer geschikt voor Special Reconnaissance. Dit zijn speciale verkenningen om bijvoorbeeld informatie te krijgen over een vijandig gebied. Of voor een offensieve actie met supersnelle Rigid Hull Inflatable Boats (RHIB's) op een bepaald doel. “Water is voor ons een middel om ergens te komen. Net als een parachute en een helikopter. Feit is dat je als SOF-eenheid (Special Operations Force, red.) in je operatie altijd rekening moet houden met waterhindernissen”, zegt compagniescommandant majoor Joost. Niet vreemd als je bedenkt dat het  merendeel van de bevolking  in de buurt van rivieren en binnenwateren leeft. Hele economieën draaien erop. Hoewel het verrassingseffect groot is, is de inzet van een duikteam complex, erkent de commando. “Ze zijn kwetsbaar als ze aan land komen en als er onderweg iets gebeurt, dan gaat het ook meteen goed fout.” 

x

Naar Mali

Duiken is niet het enige dat wordt beoefend tijdens ‘OWG warm Curaçao 2015’. In 3 weken tijd ondernemen de operators een scala aan activiteiten op en om het water, zoals navigeren, schieten, het naderen met kajaks en rubberboten en verplaatsen in rotsachtig en moeilijk begaanbaar terrein. Majoor Joost is dan ook met een lange lijst doelstellingen naar het eiland gekomen. Over een halfjaar vormt zijn compagnie de Special Operations Land Task Group (SOLTG) in Mali, waar de commando’s inlichtingen gaan verzamelen voor VN-missie Minusma. “De klimatologische omstandigheden op Curaçao benaderen het beste de realiteit in het missiegebied”, meent hij. “Een OWG oefening als deze voeren we om het jaar uit. Deze keer valt het mooi samen met ons opwerktraject voor Mali. De focus ligt niet alleen op het SOF-optreden maar evengoed op de integratie van diverse specialisten binnen de SOLTG, zoals de explosievenruimers en de Military Working Dogs. De honden leren hier werken binnen het team en het omgaan met hitte en verrassende elementen.”

x

Niet comfortabel

Terug naar de duikers. Net als de andere specialisten binnen het Korps Commandotroepen, doorstaan deze operators een intensief selectie- en opleidingstraject. Sergeant-majoor Tinus, duikleider bij het TCWG: “In de eerste plaats moet je het werk leuk vinden. Niet iedereen voelt zich lekker en comfortabel onder water. Zelfs commando’s niet. Dat betekent niet dat we alleen duikfanaten zoeken. Liever niet zelfs. Onervaren leren ze makkelijker met het gesloten zuurstofsysteem omgaan. Op dit moment zijn we hard op zoek naar nieuwe aanwas. Tijdens de keuring zien we soms de meest fitte jongens toch afvallen, bijvoorbeeld omdat de longinhoud onvoldoende is. Maar eenmaal binnenboord staat je een prachtige job te wachten.”

‘Water is slechts een transportmiddel’

x

Dat beaamt ook sergeant Mike. “Ik was toevallig al duikinstructeur in mijn vrije tijd en heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Wat wil je nog meer? De duikomstandigheden op Curaçao zijn heel goed. Je houdt het in deze temperatuur langer uit in het water. En groot voordeel is dat we elkaar eindelijk eens kunnen zien onder water. Perfect om procedures te trainen.”