03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 02

‘Mens en materieel zijn aan rust toe’

Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant Hille Hillinga, sergeant-majoor Peter van Bastelaar (video)

Einde Nederlandse bijdrage Patriotmissie Turkije

film

De uitzending van de Patriots naar Turkije heeft vooral druk gelegd op mens en materieel. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif kwam afgelopen maandag persoonlijk zijn waardering overbrengen aan de Ballistic Missile Defence Task Force (BMDTF) op vliegbasis Inçirlik in Turkije. Dat was ook de dag dat de commandant, luchtmachtkolonel Niels Vredegoor, de taken van het Nederlandse detachement overdroeg aan Spanje.

x
Na het beëindigen van de missie werd al het materiaal gereed gemaakt voor terugkeer naar Nederland. Iedereen werkt er aan mee.

De uitzending van precies 2 jaar is het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando niet in de koude kleren gaan zitten. Toen Turkije in 2013 de NAVO vroeg om bescherming tegen mogelijke raketaanvallen vanaf Syrisch grondgebied, bood Defensie 2 fire units met Patriotraketsystemen voor 1 jaar aan. In totaal waren daarvoor zo’n 225 militairen nodig. De verlenging met nog een jaar trok een zware wissel op mens en materieel, zei generaal De Kruif. “Ze zijn beiden aan rust toe”, constateerde hij maandag. “En dat geldt ook voor het thuisfront.”

x
Bij dageraad bood de fire unit van de Patriots een fraai beeld.

De eenheid bestond uit militairen van alle krijgsmachtdelen. In de loop van de uitzending kwamen daar steeds meer ‘vreemde eenden’ bij. Landmachtmilitairen kregen een omscholing naar de Patriot om de collega’s van de luchtmacht te ontzien. “Dat heeft de integratie in deze paarse eenheid van land- en luchtmachtmilitairen versneld”, wist kolonel Vredegoor.

x
De Nederlandse militairen hielden 2 jaar lang het luchtbeeld rond Adana in de gaten.

Secuur

Om precies 14.00 uur zette De Kruif maandag letterlijk de knop om bij de laatste fire unit en begon in feite de terugkeeractie. De redeployment eenheid (RDE) was inmiddels gearriveerd om alles in goede banen te leiden. “In feite zijn we het verhuisbedrijf”, legde majoor Lodi Wigman, commandant RDE, uit. Zijn 72-koppige eenheid moet ervoor zorgen dat uiteindelijk 160 voertuigen en 70 containers in de Eemshaven terugkeren. “En dan heb je het over de Patriotraketten, maar ook de gewone verbruiksartikelen, olie- en smeermiddelen en munitie. Dat vraagt om een secure registratie en een goed track&tracesysteem.”

Uitdrogen

Eerst moet het transport over de weg naar een haven in Turkije, die om veiligheidsredenen niet bekend is gemaakt. “Sommige voertuigen hebben echt 2 jaar stilgestaan. En op de plaats bij de lanceerinrichtingen was het soms meer dan 50 graden in de zon. Dan droogt het een en ander wat sneller uit. Er valt dus nog wel wat te sleutelen voor ze de weg op gaan”, weet eerste luitenant Thomas Levels van de hersteleenheid. “We hebben de meeste voertuigen de afgelopen weken al nagekeken, zodat we niet voor al te grote verrassingen komen te staan.”

Ondanks een goede voorbereiding komen er zeker nog veranderingen, voorspelde majoor Wigman. “Bij de planning hebben we niet alles in de hand, daar zijn we wel aan gewend. Ook voor de begeleiding van het transport naar de haven zijn we afhankelijk van de agenda van derden.”

x
Majoor Lodi Wigman, commandant van de redeployment-eenheid.

Begin maart moet het schip in Nederland aankomen. Tegen die tijd zijn de militairen na een recuperatieperiode al weer terug op hun werkplek in Nederland. De Patriotsystemen, vooral de software en verbindingsmiddelen, krijgen daarna een grote modificatie. “Dat moet in Nederland gebeuren”, zegt commandant kolonel Niels Vredegoor.

‘Succesvol’

Hij kijkt terug op 2 succesvolle jaren in Turkije. “In deze periode zijn geen projectielen op Turks grondgebied afgevuurd en hebben wij dus niet in actie hoeven komen. In die 2 jaar hebben we 99,8 procent van de tijd, totaal meer dan 17.000 uur, klaargestaan. Dat vraagt om goed getraind en gemotiveerd personeel. Ga er maar aan staan om 24 uur per dag, elke dag weer, standby staan voor dat ene moment dat kan komen.”

De laatste zonsopgang met de Patriots in stelling, om 6 uur in de ochtend. ‘s Middags om 14 uur zette luitenant-generaal Mart de Kruif de knop om op vliegbasis Inçirlik in Turkije.

Doorkijk vanuit een onderkomen dat in 1991 door de Amerikanen werd gebruikt tijdens de Golfoorlog. Maandag kwam er een einde aan 2 jaar aanwezigheid van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando in Turkije.

De fire unit op Incirlik heeft tot het einde van de missie gedraaid. Binnen een uur was het materieel ingepakt en ging het op weg naar een verzamelpunt voor controle.

Korporaal-1 Danny Dieker van de Patriot fire unit zorgt dat de containers met raketten op de juiste plaats worden opgeslagen. Tijdens de missie is geen enkele Patriot afgevuurd.

Trekkracht. De hersteleenheid van het detachement was niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken.

Alle voertuigen ondergaan een intensieve controle. Sommige auto’s hebben na 2 jaar stilstand heel wat onderhoud nodig voor ze op weg gaan naar Nederland.

De redeploymenteenheid zorgt ervoor dat alle materieel een label krijgt voor het transport naar Nederland. Dat geldt voor voertuigen, maar ook allerhande gebruiksmiddelen.

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif woonde de overdrachtceremonie bij in een hangar van de Turkse luchtmacht. “Het Nederlandse detachement verdient een groot compliment”, vindt hij.

Luitenant-kolonel Jan van Leeuwen zet de Nederlandse en Spaanse militairen in de houding voor de overdrachtsceremonie. Maandagmiddag kwam er een einde aan de Nederlandse Patriot-missie in Turkije.

Kolonel Niels Vredegoor, rechts, overhandigt het NAVO-vaandel aan zijn opvolger, de Spaanse luitenant-kolonel Cotorruelo Carrión.