Tekst André Twigt
Foto sergeant-1 Eva Klijn

F-16’s oefenen met Small Diameter Bombs boven New Mexico

Een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht heeft in de Verenigde Staten voor het eerst Small Diameter Bombs (SDB) afgeworpen. Dat gebeurde boven de White Sands Missile Range in New Mexico. Het toestel dropte 8 projectielen die alle doel troffen. De test vormt een mijlpaal in de bijna afgeronde operationele beproeving van dit wapensysteem. Naar verwachting krijgt de luchtmacht later dit jaar de beschikking over de nieuwe GPS-geleide explosieven.

Na afloop vloog de jet terug naar tijdelijke thuisbasis Davis Montan Air Force Base in Tucson, Arizona. Hier werd kapitein-vlieger Sebastiaan door leden van het testteam gefeliciteerd met zijn geslaagde vlucht. “Waar de aanwezige vertegenwoordigers van fabrikant Boeing verbaasd over waren, is vooral de nauwkeurigheid.”      

x
Een voltreffer. Een afgeworpen Small Diameter Bomb boort zich door een viaduct en vernietigt een geparkeerd (oud) toestel. Foto's: Boeing

Nevenschade

Tot voor kort bestond de bommenlast van een F-16 uit vertrouwde 500- en 2000 ponders. Met een gewicht van 250-pond is de nieuwkomer lichter, maar daarmee niet veel minder effectief. Uitgerust met 17 kilo high explosives en gestuurd met diamantgevormde vleugels is het projectiel uitermate geschikt voor inzet tegen gepantserde voertuigen, industriële complexen of ontplooide legereenheden. Mede door de grote nauwkeurigheid veroorzaakt de munitie minder ongewenste nevenschade. 

Uit de buurt

Voordeel van de nieuwe bom is dat er 8 onder de vleugels passen. Daarmee gaat de effectiviteit van een F-16 er met een factor 4 op vooruit. De projectielen kunnen tijdens een run per stuk of met meerdere tegelijk worden afgeworpen. Dat gebeurt eventueel op supersone snelheid en vanaf grote hoogte. Het toestel blijft dan ver uit de buurt van vijandelijke luchtverdediging. 

x

Rechte lijn

Tijdens de test beproefde Sebastiaan de 250-ponders onder verschillende omstandigheden. 4 dropte hij er tijdens een run kort na elkaar. Een sloeg onder een hoek in tegen de zijkant van een gebouw. Een andere leverde de vlieger in een bijna rechte lijn zo snel mogelijk op de plaats van bestemming af. En 2 loste hij vliegend in een scherpe bocht.

De test zit er nog niet helemaal op. De opgedane ervaring moet nog in diverse manuals worden opgetekend. 

Geruisloos

De proefvlucht werd uitgevoerd door personeel van 322 Squadron. Het eveneens op Vliegbasis Leeuwarden gestationeerde Kantoor Testvliegen verzorgde de nodige ondersteuning. Zo begeleidde testvlieger majoor Ralph per F-16 de vlucht van en naar de range. Medewerkers van het Amerikaanse 148th Tactical Fighter Squadron hielp bij de voorbereiding en uitvoering van de beproeving. Om de komst van de 250-ponders zo geruisloos mogelijk te laten verlopen, heeft luchtmachtpersoneel inmiddels de nodige bijscholing ontvangen.