01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 02

Defensie in Beeld

Boeiend

Presentaties, bevelsuitgiftes, briefings. Een beetje luitenant-kolonel draait er zijn hand niet voor om. Maar weet hij ook de aandacht vast te houden van een stelletje peuters? Zo te zien kwijt overste Ralph Goossens zich ook prima van deze taak tijdens het Nationale Voorleesontbijt op brigadecrèche Rhino Bambino bij de Legerplaats Oirschot.

Driekleur

Oude tijden herleven tijdens de première van de film Michiel de Ruyter in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. Fotograaf John van Helvert schoot deze schitterende plaat van de nationale driekleur achterop het VOC-schip de Amsterdam. Het was een mooie dag, ook voor de marine, die de verfilming van het leven van de grootste Nederlandse zeeheld heeft ondersteund met schepen, expertise en figuranten. 

Chinezen

Voor de allereerste keer in de geschiedenis, bezochten Chinese marineschepen ons land. Op 26 januari voeren de drie oorlogsbodems de Maas op om aan te meren aan de Holland-Amerikakade in hartje Rotterdam. Zo’n 400 Chinese Nederlanders begroetten de zeelieden uit het moederland hartelijk. En daar hoort natuurlijk een vlaggetje bij. Foto: Hans Zonderland

Proost!

Je vecht ertegen, probeert het tegen te houden, maar soms is de natuur sterker dan jezelf. Ook als je strak in het gelid staat. Dat ondervond deze Turkse militair in de erewacht die zijn nies niet langer binnen kon houden. Sergeant Hille Hillinga drukte op het juiste moment af tijdens de ceremonie die het einde markeerde van 2 jaar Patriotinzet in Turkije. Proost!

Storytelling

Storytelling: iedereen heeft het erover, maar wat is het eigenlijk? Eigenlijk niets meer dan je boodschap verpakken in een goed verhaal. Mensen luisteren nu eenmaal beter naar een verhaal dan naar een droge opsomming van de feiten. Hoe je dat doet? Dat leerde het communicatiepersoneel van Defensie tijdens de jaarlijkse Communicatiejaardag. Die vond plaats in het Nationaal Militair Museum. Het museum maakt veel gebruik van storytelling om de geschiedenis van de krijgsmacht aan de man te brengen. 

Schilderachtig

Wat een beetje sneeuw al niet kan doen voor de sfeer. Een CV90 Infanteriegevechtsvoertuig van de Charlie Compagnie, 45 Pantserinfanteriebataljon in actie. De plaat is gemaakt tijdens de oefening Allied Spirit in Hohenfels en kwam tot ons via de Alfa-compagnie van 42 Bataljon Limburgse Jagers.