02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 02

Nieuwsberichten

Geen asbestrisico op museumonderzeeboot

De marine heeft in nauw overleg met het Marinemuseum een asbestinventarisatie laten uitvoeren aan boord van de museumonderzeeboot Tonijn. Aanleiding hiervoor is de vondst van asbest op de Zeeleeuw.

De Tonijn is na de uitdienststelling in 1991 overgedragen aan het Marinemuseum in Den Helder. Sinds 1994 is de onderzeeboot toegankelijk voor het publiek. Het onderzoek is uitgevoerd door een extern gecertificeerd bedrijf. Met luchtmonsters is eventuele aanwezigheid van asbestvezels in de lucht aan te tonen, met kleef- en materiaalmonsters eventuele aanwezigheid van vaste asbestdelen. Aan boord van de Tonijn is de lucht gemeten. Conclusie van het externe bedrijf is dat er geen verhoogde vezelconcentratie is die zou kunnen leiden tot een verhoogd gezondheidsrisico. Defensie heeft het meetrapport laten toetsen door de GGD. Die concludeert dat publiek nu niet wordt blootgesteld aan asbest en er een verwaarloosbare kans is dat het publiek daar eerder wel aan heeft blootgestaan.

x

Defensieteam naar Charkov vanwege slachtoffers MH17-vlucht

26 januari 2015 | 06:44

Een klein Defensieteam, dat deel uitmaakt van de MH17-repatriëringsmissie, vertrekt eind deze week naar het Oekraïense Charkov. Doel van de reis is de huidige situatie rond de crash site persoonlijk te bespreken met de lokale autoriteiten en te kijken of er nog bezittingen van slachtoffers zijn ingeleverd.

Als de veiligheidssituatie het toelaat gaat het team naar de crash site om een nog kleine hoeveelheid stoffelijke resten op te halen. Mocht dit lukken, dan komen die naar verwachting 7 februari naar Nederland.

Nog in Charkov

In Charkov liggen nu nog wrakstukken die de Onderzoeksraad voor Veiligheid niet direct nodig had voor het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. De restanten van het toestel liggen op een bewaakt terrein en blijven daar voorlopig. Vanwege vorst en de sneeuw, die eventueel nog aanwezige stoffelijke resten aan het oog onttrekt, is de Nederlandse aanwezigheid in Charkov beëindigd. Zodra mogelijk wordt teruggekeerd. 

x

Chinese marine doet Rotterdam aan

Chinese marineschepen meerden 26 januari af in de haven van Rotterdam. Het gaat om het amfibisch transportschip Changbai Shan, de bevoorrader Chao Hu  en het fregat Yun Cheng. De 3 schepen werden eerder ingezet voor de kust van Somalië, waar de Nederlandse en Chinese marines samenwerken bij het bestrijden van piraterij. 

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert maakte vorig jaar al kennis met de Chinese krijgsmacht tijdens een werkbezoek aan het land. Het is nu voor het eerst dat Chinese marineschepen Nederland aandoen. “Een nieuw hoofdstuk voor wederzijds begrip”, aldus rear admiral  Zhang Chuanshu. “Ik denk dat dit bezoek goed is voor de relatie tussen onze landen en onze strijdkrachten”, zei de commandant van de groep Chinese schepen. Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten schout-bij-nacht Ben Bekkering ontving Chuanshu tijdens een welkomstceremonie. De Marinierskapel van de Koninklijke Marine, een erewacht en ongeveer 400 in Nederland wonende Chinezen waren hierbij aanwezig. De Chinese marineschepen verlaten Nederland vandaag weer.

x

Nederlandse F-35’s in Californië

2 F-35's van de Koninklijke Luchtmacht zijn half januari van Eglin Air Force Base in Florida naar Edwards Air Force Base in Californië gevlogen. De Joint Strike Fighters gaan in ‘the golden state’ deelnemen aan de operationele test- en evaluatiefase.

Na een circa 5 uur durende vlucht kwamen de gevechtstoestellen veilig aan in Californië. Hier neemt het 323 squadron deel aan de uitvoering van de operationele test- en evaluatiefase van de F-35. Niet alleen worden de operationele capaciteiten van het F-35 wapensysteem gevalideerd, ook wordt de Koninklijke Luchtmacht voorbereid “op het opereren met een zeer veelzijdig vijfde generatie jachtvliegtuig”, aldus 323 detachementcommandant kolonel Bert de Smit.
Het is de bedoeling dat de eerste F-35's vanaf 2019 naar Nederland komen. Defensie schaft er tenminste 37 aan. Inmiddels zijn circa 20 technici, 4 vliegers en circa 10 medewerkers in een ondersteunende rol opgeleid om met de F-35 te werken.

x