10

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 02

Met de neus er bovenop

Tekst Leo de Rooij
Foto Valerie Kuypers

Dolgelukkige prijswinnaars vliegen mee met tankvlucht KDC-10

Een beetje zenuwachtig was ‘ie wel. Vooral toen het boarden begon en hij onderaan de vliegtuigtrap stond. Je weet immers maar nooit wat er gaat gebeuren, als je als 93-jarige (!) met een pacemaker aan boord van een militair vliegtuig stapt. Een paar uur later – veilig terug op aarde - staat er een grijns van oor tot oor: “Hier had ik nooit van durven dromen.” 

De 93-jarige Ulrich van Kempen, de opa van Samantha Frekanus, was één van de gelukkige winnaars van een bijzondere prijs: meevliegen met de KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht die F-16 gevechtsvliegtuigen in de lucht gaat bijtanken. De prijswinnaars kwamen van twee verschillende acties: het Tech Talent Event en de Facebook-actie Deel je trots. 

Vol verhalen

“Mijn opa praat er nog steeds over”, weet Samantha, “hij vertelt aan iedereen wat voor een topdag hij heeft gehad. Het was ook perfect: goed verzorgd, prachtig weer, we konden alles van heel dichtbij zien. We mochten zelfs nog even in de cockpit kijken. Nou, dat had mijn opa in zijn stoutste dromen nog nooit gedaan.”

x
Ulrich van Kempen heeft een plekje aan het raam bemachtigd.

Summum

Ook Thijs Smeets, die zelf een baan bij de luchtmachtbrandweer ambieert, spreekt van een ‘schitterende ervaring’. “Ik heb wel wat met de luchtmacht, ga ook altijd kijken bij de luchtmachtdagen. Dan ben je er al dichtbij, maar dit was het summum. Om zelf in de kist te zitten en die F-16’s te zien opduiken aan de vleugeltips: te gek. De boomoperator (die het daadwerkelijke tanken uitvoert, red.) heeft achteraf alles ook nog uitgelegd aan de hand van de videobeelden, dus naast leuk was het ook nog eens zeer informatief. En nu maar hopen dat ik door die keuring voor brandweerman heen kom.”

Jaloers

“Waanzinnig, echt een superervaring”, juicht Pepijn de Groot een week later nóg. “Hoe dichtbij die fighters komen, je kunt zo in de cockpit kijken. Ik heb dan ook fantastische filmpjes en foto’s gemaakt. Mijn vrienden zijn er stikjaloers op, die lopen te kwijlen als ik de video laat zien. Het was echt een topdag, om zo dicht met je neus bovenop het vliegbedrijf te zitten.”

Op zijn 93ste beleeft opa Van Kempen de dag van zijn leven.

F-16’s bekijken tijdens de luchtmachtdagen is één. Maar om ze van zo dichtbij te kunnen bewonderen…dan ben je bevoorrecht.

In de zevende hemel! Lachende gezichten bij de prijswinnaars en hun familieleden en vrienden die allen een topdag hebben gehad.

Voor sommigen was zelfs een kijkje in de cockpit weggelegd.

Naast leuk ook nog eens informatief. Persoonlijke uitleg van de boomoperator over zijn werkzaamheden.