02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 21

Nieuwsberichten

Patriots beschermen Adana 15.000 uur

De Patriot-missie in het Turkse Adana is een bijzondere mijlpaal gepasseerd. Woensdag 15 oktober 2014, 04:55 uur (lokale tijd) voltooide de missie 15.000 uur non-stop raketverdediging.                                                                                                                    

Sinds januari 2013 wordt de Turkse stad Adana (ruim 2 miljoen inwoners) door twee Nederlandse Patriotluchtverdedigingssystemen beschermd tegen een mogelijke aanval met ballistische raketten vanuit Syrië. Tot eind januari 2015 zal de 1(NLD)BMDTF (Ballistic Missile Defence Task Force) deze taak blijven uitvoeren. Daarna zal een Spaanse eenheid de taak overnemen. “Adana 2 jaar lang continu beschermen heeft veel gevraagd van zowel personeel als materieel. Een fantastische mijlpaal”, vond de detachementscommandant, kolonel Peter Gielen.   

x

Militairen doen van zich spreken bij Marathon Eindhoven

30 militairen bij de eerste 41. Dat was het resultaat van De Lage Landen Marathon van Eindhoven. Tijdens dat hardloopevenement werd ook het wereldkampioenschap op de marathon voor militairen gehouden, uiteraard ook over 42.195 meter. Nederland deed het goed, met een nieuw nationaal militair record. Maar vooral de Polen waren in topvorm, een van hen wist zelfs een nieuw militair wereldrecord neer te zetten.

De 2 beste Nederlanders van de Eindhovense marathon waren landmachtmilitairen. Instructeur sergeant-1 Iwan Kamminga zette een nieuw nationaal militair record neer van 2 uur en 25 minuten. Ranggenoot sportinstructeur Pieter van Beekveld, werkzaam op de Oirschotse kazerne, finishte 3 minuten later. De landmacht was afgelopen week gastheer voor de 106 internationale deelnemers aan de marathon en hun begeleiders. De atletische militairen verbleven en trainden op en rondom de Oirschotse kazerne.

x

Marine bij onthulling monument in Wales

Verschillende Nederlandse marineschepen vertrokken tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Holyhead in Wales. Dit om te voorkomen dat ze in handen van de Duitsers vielen. Het leidde tot historische band tussen de Britse kustplaats en Nederland. Afgelopen vrijdag werd daarom een monument onthuld. Marinepersoneel onder wie bemanningsleden van mijnenjager Zr. Ms. Makkum waren erbij.

Naast de marinemensen was ook een Nederlandse delegatie van de ambassade in Londen bij de onthulling. Volgens defensieattaché kapitein-ter-zee Harrie Welmer voelden de ambassademedewerkers zich ‘vereerd dat ze deel mochten uitmaken van de oprichting van het monument’. Cultureel attaché Daphne Thissen voegde toe het geweldig te vinden hoe de zeemannen worden herdacht. “Het is hartverwarmend om te horen hoe de Nederlanders naar Holyhead kwamen en dat ze goed werden ontvangen.”

x

VeVa-leerlingen mogen appen in de klas

Voor veel docenten is het ergernis nummer 1: leerlingen die tijdens de les met hun smartphone bezig zijn. Zo niet bij de mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa), die jongeren voorbereidt op een baan bij Defensie. Daar mogen leerlingen hun telefoon juist tevoorschijn halen en via de nieuwe app VeVaSmart de lesstof volgen.

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp lanceerde de innovatieve onderwijsapp vorige week op het Koning Willem 1 College in Den Bosch. Met de app leren de jongeren in de praktijk interactief omgaan met (social) media bij het onderdeel mediawijsheid van het vak Loopbaan & Burgerschap. Middendorp: “De app is gericht op een medium dat elke jongere dagelijks gebruikt: de smartphone. The medium is dus the message geworden. Deze innovatieve en aansprekende manier van lesgeven past goed bij de innovatieve organisatie die Defensie wil zijn.”

x