Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 21

Defensie in beeld

Cartoon

De Canadese reservemilitair korporaal Nathan Cirillo werd woensdag bij het nationale oorlogsmonument in Ottawa vermoord. De dood van Cirillo, die de wacht hield bij het graf van de onbekende soldaat, schokte de wereld. Een indrukwekkende cartoon van Bruce MacKinnon, gepubliceerd in The Chronicle Herald, ging ‘viraal’. De Canadese krant verkoopt de cartoon nu; de opbrengst gaat naar een fonds voor Cirillo’s familie. Koop de cartoon via deze link.  Met dank aan: The Chronicle Herald

Première

Een filmpremière op een landmachtkazerne. Op de Bernhardkazerne in Amersfoort werd afgelopen week een bijzonder feestje gevierd. Daar werd de Hollywoodfilm Fury, een Tweede Wereldoorlog-drama met Brad Pitt als blikvanger, vertoond aan 500 gasten. Pitt zelf was er niet, wel regisseur David Ayer en acteur Logan Lerman. De gasten van de landmacht werden in stijl door het ‘infanteristenweer’ rondgereden.

Meer over Pitt en de film verder in dit magazine.

Lof

“Aangetreden militairen, ik durf te stellen dat u iets bijzonders heeft neergezet. Niet eerder werkte de Verenigde Naties - in een missie als deze - met steun vanuit zo’n sturende en coördinerende eenheid.” Minister van Defensie Jeanine Hennis zwaaide vorige week in Zwolle alle lof toe aan meer dan 550 militairen van land- en luchtmacht, die eerder dit jaar deelnamen aan de VN-missie Minusma in Mali. In Zwolle kregen de militairen de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uitgereikt. Alle partners kregen een anjer en de kinderen van de uitgezonden militair een kindermedaillon.

Thuis

4 scheepsonderdelen, afkomstig van de wrakken van 2 Nederlandse marineschepen die in de Tweede Wereldoorlog tot zinken zijn gebracht, zijn vorige week overgedragen aan het Marinemuseum in Den Helder. De bijzondere overdracht vond plaats aan boord van het museumschip Abraham Crijnssen. De objecten werden eerder dit jaar op een veiling in Perth (Australië) aangeboden. Dankzij grote diplomatieke inspanning zijn de spullen teruggekomen in Nederland. Eén van de onderdelen is de bovenkant van het stuurboord navigatielicht van de op 25 december 1941 getorpedeerde onderzeeboot Hr.Ms. KXVI. Katja Boonstra-Blom, dochter van een omgekomen bemanningslid, zocht jarenlang naar de KXVI. “Deze overhandiging is voor mij een bevestiging dat we er goed aan hebben gedaan te blijven zoeken”, vertelde ze. “Er is nu weer een stukje ervan thuis.”

Duitse waardering

Zo’n 150 militairen van de landmacht hebben een Duitse onderscheiding gekregen voor hun inzet bij de watersnood in juni 2013. Hoe toepasselijk: tussen de stortbuien door kregen zijn het Duitse ereteken uit handen van de Duitse ambassadeur Franz Josef Kremp op hun thuisbasis in Wezep. De Duitse ambassadeur roemde de Nederlandse bereidheid hulp te verlenen in geval van nood. Door de aanhoudende hoge waterstand van de rivier de Elbe, had de dijk het destijds zwaar te verduren. De militairen moesten op 4 kwetsbare plekken ingrijpen. Dankzij de inzet van man- en machinekracht voorkwamen zij dat de waterkering het begaf.  

Voorproefje

2000 veteranen van de Koninklijke Landmacht kregen vorige week een voorproefje van het Nationaal Militair Museum (NMM). De landmacht hield haar jaarlijkse veteranendag op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Een rondleiding door een deel van het nieuwe museum, dat eind dit jaar officieel de deuren opent, hoorde bij het dagprogramma. De preview viel in goede aarde. Organisator majoor Nils Rienks. “Veel veteranen gaven aan later graag een bezoek te willen brengen aan het museum; met mede-veteranen, familieleden of vrienden.”
Een digitaal voorproefje van het NMM verderop in deze Defensiekrant.