Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 21

2 eeuwen lang ‘als het er op aankomt’

Marechaussee viert 200-jarig bestaan tijdens Wapendag

De Koninklijke Marechaussee heeft vandaag op Paleis het Loo in Apeldoorn het 200-jarige bestaan gevierd. Dit deed het krijgsmachtdeel tijdens de jaarlijks terugkerende Wapendag. In de komende editie van het KMarMagazine (http://magazines.defensie.nl/kmarmagazine), dat op 30 oktober verschijnt, wordt uitgebreid teruggeblikt op de Wapendag en de standaarduitreiking. 

Op Wapendag viert de marechaussee haar verjaardag. In binnen- en buitenland stonden op deze dag medewerkers stil bij de ontwikkelingen van het afgelopen jaar en de verwachtingen van het komend jaar. Traditiegetrouw werden tijdens deze oprichtingsdag ook, in het bijzijn van nabestaanden, overleden collega’s herdacht. Dit jaar was ook prinses Beatrix bij de viering van de oprichtingsdag van de marechaussee. Zij  is sinds 1959 schutsvrouwe van het militaire politiekorps.

x

Terug in de tijd

Op 26 oktober 1814 tekende de latere Koning Willem I het besluit tot oprichting van het Corps de Marechaussée, een bereden politiekorps met een militaire structuur. In 1908 wees Koningin Wilhelmina de beveiligingstaak van de paleizen toe aan de Koninklijke Marechaussee. Vanaf 1919 maakt de marechaussee officieel deel uit van het Nederlandse politiebestel. In 1998 werd de Koninklijke Marechaussee een zelfstandig krijgsmachtdeel. Momenteel bestaat de Koninklijke Marechaussee uit ruim 6.500 mensen die zich dagelijks inzetten voor de veiligheid van Nederland, onder het motto ‘als het er op aankomt’.

Koning reikt marechaussee nieuwe standaard uit

Koning Willem-Alexander heeft donderdag 16 oktober de nieuwe standaard van de Koninklijke Marechaussee uitgereikt aan luitenant-generaal Hans Leijtens op het Binnenhof in Den Haag.

Op het vorige exemplaar stond de tekst: Wapen der Koninklijke Marechaussee. De marechaussee is inmiddels geen ‘wapen’ van de landmacht meer, maar een zelfstandig krijgsmachtdeel. Daarom staat er nu alleen Koninklijke Marechaussee op het doek, naast het oprichtingsjaar 1814. De standaard is een symbool van eenheid en verbondenheid.
De eerste standaard kreeg de marechaussee op 29 oktober 1931 uit handen van Koningin Wilhelmina. Oorspronkelijk werden standaards gebruikt als richtpunt voor de eenheid tijdens een gevecht. Tegenwoordig heeft de standaard voornamelijk een ceremoniële functie bij bijvoorbeeld  bezoeken van leden van het Koninklijk Huis, Wapendag en beëdigingen.

Prominenten

De standaardoverhandiging werd door veel prominenten bijgewoond, onder wie minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp, minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen.

Ridder

Ook kapitein Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, was aanwezig bij de eerste standaarduitreiking van Koning Willem-Alexander. De marechaussee is daarmee het eerste defensieonderdeel dat een nieuwe standaard uit handen van de Koning heeft ontvangen.

Monogram

Koning Willem-Alexander reikte de nieuwe marechausseestandaard uit aan de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens. Op het doek van de nieuwe standaard staat het monogram WA van de Koning afgebeeld.

Plechtigheid

De bereden standaardwacht van de Koninklijke Marechaussee neemt de nieuwe standaard in ontvangst. Een bijzondere plechtigheid die de verbintenis met het Koningshuis bevestigt. Onder andere tijdens Prinsjesdag draagt de bereden standaardwacht de standaard.

Mijlpaal

16 oktober 2014 gaat de geschiedenis in als een mijlpaal voor de Koninklijke Marechaussee. Bijna 73 jaar na de overhandiging van de eerste standaard op 29 oktober 1931 door Koningin Wilhelmina, treedt Koning Willem-Alexander in de voetsporen van zijn overgrootmoeder.