Tekst tweede-luitenant Rosalien van Damme
Foto Mediacentrum Defensie

5 vragen over...Het nieuwe Veteranenloket

Minister van Defensie Hennis-Plasschaert heeft op 11 juni het Veteranenloket in Doorn geopend. Deze voorziening gaat er voor zorgen dat de veteranen met (hulp)vragen sneller en efficiënter geholpen worden.

De oprichting van het loket komt voort uit de Veteranenwet, die in 2011 is aangenomen. Deze wet verbeterde de veteranenzorg in Nederland aanmerkelijk.

x
een

Wat is het Veteranenloket?

Veteranen, al dan niet in actieve dienst, kunnen hier met al hun vragen terecht, evenals hun relaties. Het gaat dan bijvoorbeeld over de veteranenpas, het organiseren of bezoeken van reünies, maar ook om zorgvragen die te maken kunnen hebben met een uitzending.

x
twee

Waarom is het Veteranenloket opgericht?

Veteranen kunnen na hun uitzending met allerlei vragen zitten. Dit raakt niet alleen hen zelf maar ook hun directe omgeving. Het Veteranenloket is de toegfang voor (oud)militairen en hun familie, zodat er tijdig hulp en ondersteuning wordt geboden.

x
drie

Zijn er niet al genoeg voorzieningen voor veteranen?

Er zijn inderdaad verschillende instanties in Nederland die ondersteuning bieden aan veteranen, elk voor andere vragen. Maar het probleem is versnippering. Dankzij het Veteranenloket is er nu één centrale toegang tot alle bestaande zorg en dienstverlening van het ministerie van Defensie, het Veteraneninstituut, het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen, het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds en het Veteranen Platform.

x
vier

Waar is het Veteranenloket niet voor bedoeld?

Voor militairen in actieve dienst die vragen hebben over psychische of lichamelijke zorg. zij kunnen beroep blijven doen op de eigen militaire geneeskundige dienst. Dat is de snelste weg naar optimale zorg.

vijf

Hoe is het Veteranenloket bereikbaar?

Het Veteranenloket is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar via één website (www.veteranloket.nl) en één telefoonnummer (088 334 00 00). Het loket is onderdeel van het Veteraneninstituut in Doorn.