02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 12

Nieuwsberichten

Defensie sport tegen kanker

Militairen en burgers van Defensie hebben met sportieve prestaties geld ingezameld in de strijd tegen kanker. Ze fietsten vorige week de beroemde berg op tijdens Alpe d’Huzes en liepen en fietsten in het Pinksterweekend mee in de Roparun.

Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ beklommen militairen en burgers van Defensie fietsend of lopend de berg Alpe d’Huez in Frankrijk. Hierbij klommen ze, soms meerdere keren, 13,8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9%. Teams van onder meer 41 Pantsergeniebataljon, 13 Herstelcompagnie, het Korps Commandotroepen, stafpersoneel van de landmacht, Vliegbasis Eindhoven en de Koninklijke Marechaussee waagden zich meerdere keren aan de klim naar het bergdorp. Genisten van de landmacht leverden logistieke hulp en centralisten van de marechaussee hielpen de mobiele meldkamers van de organisatie bemannen. De opbrengst van dit jaar is 12,3 miljoen euro en gaat naar KWF Kankerbestrijding.

Roparun
De monsterestafette (500 kilometer) van Hamburg en Parijs naar Rotterdam zorgde voor de nodige inspanning bij Defensiepersoneel. Gemiddeld liepen de deelnemers in het Pinksterweekend 65 kilometer per persoon in 2 dagen tijd. De teams van de Koninklijke Militaire Academie (3e), het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden (6e)en het Korps Mariniers (11e) eindigden ver vooraan in het deelnemersveld. Stichting Roparun ondersteunt met het opgehaalde geld instellingen die het leven van kankerpatiënten en hun naasten aangenamer maken.

x

Nederlander verovert wereldtitel militair boksen

Soldaat der 1e klasse Peter Müllenberg heeft vorige week in Kazachstan goud veroverd bij het Militair WK Boksen. In de klasse tot 81 kilo versloeg hij de Kazak Arman Rispek. Als ultieme bekroning werd Müllenberg ook nog uitgeroepen tot beste bokser van het toernooi.

Met een zege van 3-0 schakelde Müllenberg zijn rivaal overtuigend uit. “Rispek was sterk, maar ik bokste tactisch beter, aldus de opgetogen militair uit Almelo. “Natuurlijk was het hard werken, maar alles liep zoals gepland: zo min mogelijk geraakt worden en zoveel mogelijk stoten uitdelen.” Müllenburg ging naar het WK met als doel goud mee terug te nemen, zo zei hij.

De soldaat, in het dagelijks leven chauffeur bij 220 Transportcompagnie in Stroe, sleepte al vele boksprijzen in de wacht. De gouden plak betekende zijn 3e medaille op een militair wereldkampioenschap. In 2011 schreef hij ook de wereldtitel op zijn naam. Het jaar daarvoor pakte hij zilver.

x

Solarboot marine neemt deel aan Solar Challenge

11 leerlingen van de Technische Opleidingen van de Koninklijke Marine nemen dit jaar voor het eerst deel aan de Dong Energy Solar Challenge. Tijdens de race, die van Blauwestad (Groningen) naar Leeuwarden voert, racen de deelnemers 200 kilometer op zonne-energie over het water.

De marine neemt deel in de nieuwe V20 standaardklasse, speciaal voor de beginnende zonnebootbouwer. De deelnemende matrozen volgen de Mechatronica MBO 3 opleiding die het ROC Kop van Noord-Holland in samenwerking met de marine verzorgt. Die opleiding stoomt hen klaar voor een functie aan boord bij de technische dienst. Ze voeren projecten uit om te werken aan vaardigheden als:  samenwerken, plannen, budgetteren en projectmatig werken. Het solarproject geldt dit jaar als proeve van bekwaamheid voor de opleiding.

De solarboot van de marine draagt de naam ‘Ra’ . Naast de Egyptische zonnegod heeft de naam een nautische betekenis; een aan de mast bevestigd houten paal waaronder scheepslieden een zeil kunnen bevestigen. Traditiegetrouw doopte een vrouw de nieuwe boot. Anja Koerse nam de honneurs waar. Zij is de echtgenote van de commandant van de Koninklijke Marine Technische Opleidingen, kapitein luitenant ter zee technische dienst Rob Koerse.

x

Weerdeskundigheid bij Defensie op hoger niveau

Strenge vorst en sneeuwval, zandstormen of hoosbuien die gebieden in modderpoelen veranderen. Het weer is medebepalend voor een weloverwogen beslissing van een commandant in bijvoorbeeld een missiegebied. De weerdeskundigen van Defensie beschikken sinds vandaag over een vernieuwde weerkamer en een nieuw meteorologisch werkstation om militairen terzijde te staan.

Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Alexander Schnitger opende vandaag op Vliegbasis Woensdrecht de ruimte en nam het Leading Environmental Analysis and Display System (LEADS) in gebruik bij de Joint Meteorologische Groep (JMG).

De meteorologische organisatie van Defensie verstrekt meteorologische gegevens en producten ter ondersteuning van eenheden van de Nederlandse krijgsmacht waar ook ter wereld, 24 uur per dag 7 dagen per week.

Standaard

De JMG begon in 2010 met de Defensie Materieel Organisatie met de vervanging van het oude weersysteem. Na een zorgvuldige selectie kozen de twee voor LEADS. Dat is gebaseerd op open source software en draait in principe op standaardcomputers. Het systeem kan eenvoudig inspelen op ontwikkelingen in de meteorologische wereld en heeft een webserver om klanten via het internet te bedienen. Ook kan LEADS een indicatie van de betrouwbaarheid van de verwachtingen geven.

Door LEADS is de JMG weer helemaal up-to-date. Door de nieuwe technieken, de laatste ontwikkelingen op het gebied van atmosfeermodellen en de samenwerking met het KNMI is de meteorologische ondersteuning van de krijgsmacht gewaarborgd.

Klanten

De JMG beschikt over een diverse klantenkring. Met behulp van LEADS is de groep beter in staat aan de verwachtingen van de klanten tegemoet te komen. Naast de JMG kregen ook de meteorologische afdelingen en andere operationele gebruikers op de militaire vliegvelden het nieuwe systeem.

x