03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 12

Mali | patrouille

Tekst kapitein Marlous de Ridder
Foto sergeant Sjoerd Hilckmann

Op patrouille met de commando’s in Mali

De commando’s zijn nu ruim een maand actief in Mali. Om een goed beeld te krijgen van de situatie hebben ze eerst de directe omgeving verkend. Inmiddels genereert de Nederlandse Special Operations Land Task Group (SOLTG) in een groter gebied inlichtingen voor VN-missie MINUSMA. Een militair mediateam volgde de commando’s op hun patrouille naar Ansongo.

‘We zijn niet alleen op zoek naar strijders’

Scorpion
De ploegcommandant brieft zijn mannen. Het belooft een lange en hete dag te worden. Zelfs voor de best getrainde militairen zijn de klimatologische omstandigheden in Mali zwaar. Tijdens een inspannende patrouille gaat er met gemak 8 liter water per persoon doorheen. De enige koelte is de rijwind van de open Mercedes-Benz. ‘Blijf op elkaar letten’, is daarom het devies. Naast de operators gaan vandaag ook specialisten ter ondersteuning mee. Met name bij langeafstandsverkenningen zijn extra medisch personeel, explosievenruimers, verkenners met Fennek-voertuigen en een mortiersectie van grote waarde.
praten met locals

Praten met locals

Wie Special Forces zegt, denkt vooral aan geheimzinnige en nachtelijke operaties. De missie in Mali heeft daarentegen een open en transparant karakter. Ook de commando’s kiezen, afhankelijk van de operatie, voor zichtbaarheid. De ploegen krijgen daarom de opdracht: ga de dorpen in en praat met de burgers. De lokale bevolking is immers een belangrijke bron van informatie. “Het is niet zo dat we alleen op zoek gaan naar strijders”, zegt ploegcommandant luitenant Daniël. “Maar we vragen juist ook naar de sociale en economische omstandigheden. Alleen dan krijg je een goed beeld van de veiligheid.”

op patroullie
De route naar Ansongo, zo’n 100 kilometer ten zuiden van Gao, leert dat Mali allesbehalve woestijn is. Het landschap wordt afgewisseld met grasvlaktes, tropische planten en palmbomen. “Vandaar onze nieuwe camouflagepakken”, vertelt sniper korporaal-1 Robin. “Multifunctioneel voor deze missie. Ze zijn geschikt voor de desert, maar ook voor de green zone en moerasgebied.” De dorpen concentreren zich vooral rond de Niger, de belangrijkste rivier die dwars door het land stroomt. Hier leven de mensen van visserij en akkerbouw. Hoe verder we afzakken naar het zuiden, hoe stiller het wordt. We rijden kilometers lang zonder ook maar een mens tegen te komen.
commando kijkt ver
Commando’s zijn per uitstek geschikt voor Special Reconnaissance. Dit zijn speciale verkenningen, vaak ver van eigen troepen, om informatie te krijgen over een (semi)-vijandig gebied en dreigingen. Het vijandbeeld in Mali is diffuus. Daarnaast is het land ook nog eens onmetelijk groot. MINUSMA is dus sterk afhankelijk van sensoren in het veld. Onze commando’s gaan die inlichtingen leveren. Net als de Apache-gevechtshelikopters en onbemande vliegtuigjes. Daniël: “Intell die binnenkomt verifiëren of ontkrachten we. Zo gingen er deze weken geruchten dat gewapende groeperingen actief zouden zijn in de omgeving. De ‘hotspots’ die wij kregen aangewezen, blijken rustig.”
patroullie

Recht in de ogen

Verkennen: het is een vak apart. Want hoe weet je nou of je op het goede spoor zit en of iemand de waarheid vertelt? Zeker wanneer de taal een barrière vormt. “Heel simpel”, meent Daniel: “Dat onderbuikgevoel wanneer je iemand recht in de ogen aankijkt. Alle jongens zijn veel op missie geweest en hebben daar feeling voor.”

colour local
De groene baretten komen op plekken waar nog nooit een westerling is geweest. Toch worden ze overal positief ontvangen, zeggen ze. “Fantastisch hoe kinderen reageren. Ze hebben niks maar zijn toch vrolijk”, vertelt een operator. In de gehuchten knopen de militairen een gesprek aan, kijken rond en maken foto’s. Graffiti-teksten, een antennemast, stroom, voorzieningen. Het zijn allemaal indicatoren die analisten in Gao en Bamako kunnen gebruiken.
Zwaaien vanuit MB

Terugschakelen

Voor de avond valt, breken de ploegen hun patrouilles af. Ze zijn zwaarbewapend en op het slechtste scenario voorbereid. Tot nu toe hebben ze nog niets gevaarlijks meegemaakt. Voor de mannen behoorlijk schakelen na jaren vechten in Afghanistan. Of ze die spanning niet missen? “Ach, het één is niet beter, wel anders”, oordeelt een commando diplomatiek.