Defensiemedewerkers heb je letterlijk en figuurlijk in alle soorten en maten. Eenieder met zijn of haar eigen taak. Een ding hebben ze echter allemaal gemeen. Ze leveren een bijdrage aan de vrede, vrijheid en veiligheid - van, voor en in Nederland.

In deze nieuwe rubriek vertelt tweewekelijks een miltair of burgermedewerker van Defensie aan de hand van vier korte deelvragen over zijn of haar taak. En geeft antwoord op de vraag: wat heb jij vandaag voor Nederland gedaan?

wie
x

Tweede luitenant Noortje van der Water (28 jaar) uit Zeewolde. “Ik ben teamleider gewapende beveiliging burgerluchtvaart bij de Brigade Politie en Beveiliging van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol.”

wat
x

“Ik ben verantwoordelijk voor een team dat de gewapende beveiliging verzorgt op Schiphol. In het kort zorgen wij ervoor dat alle mensen op de luchthaven veilig zijn. Bovendien verzorgen we de beveiliging bij risicovluchten . En we begeleiden zowel positieve als negatieve VIP’s op de luchthaven. Ik ben het aanspreekpunt voor de luchthaven, andere marechausseebrigades en overige partners. Als teamleider zorg ik voor de aansturing van mijn team. En ik praat veel met mijn teamleden. Zo probeer ik continu te werken aan de doorontwikkeling van elk individu en van ons team.”

waar
x

We treffen luitenant Van der Water op donderdag 7 maart op Schiphol. Dat is haar vaste werkomgeving. “We zijn verantwoordelijk voor de hele regio Schiphol. We komen overal rondom de luchthaven. We surveilleren in het complete gebied en bieden overal hulp.”

waarom
x

“Schiphol is een enorm dynamische omgeving. Daar kan ook van alles gebeuren, dus is onze aanwezigheid gewenst. Op Schiphol is geen dag hetzelfde. Dat vergt veel van mijn team: iedereen moet snel schakelen en snel beslissingen nemen. Het ‘waarom’ is vooral een bepaald gevoel. Mijn teamgenoten en ik dragen er aan bij dat iedereen zich veilig kan bewegen in die dynamische omgeving. Dat doen we met passie en gedrevenheid. Het is mooi daaraan een bijdrage te kunnen leveren.”