03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 05

De keiharde weg naar D-Day

Foto Jerome Wassenaar, Rob van der Voort

Presentator Patrick Lodiers en militaire instructeurs over BNN-programma De Langste Dag

30 kandidaten van het BNN-programma De Langste Dag worden klaargestoomd voor een bijzondere missie. De jonge helden volgen een zware militaire training om daarna deel te nemen aan D-Day, een operatie in de geest van de historische landing in Normandië. De militaire aanpak is niet altijd even geschikt voor gevoelige kijkers. Maar ja: ‘militairen gaan door waar anderen stoppen.' 

Patrick Lodiers
Presentator Patrick Lodiers: "Deze kandidaten zijn keihard gevormd. En sommigen hadden dat ook echt nodig."

In De Langste Dag worden kandidaten in 2 teams klaargestoomd voor het nabootsen van D-Day. Net als op 6 juni 1944 bestormen de parachutisten en infanteristen Normandië. In 1944 luidde de enorme militaire operatie het einde in van de Tweede Wereldoorlog en van het Duitse Rijk.

Tijdens de Langste Dag worden de jonge kandidaten getraind door echte militaire instructeurs. Alleen de sterksten blijven over. Het ging er soms pittig aan toe, weet ook sergeant-1 Jeffrey van Caspel. Hij is een van de instructeurs bij De Langste Dag.

“Onze focus lag vooral op waar de mentale grenzen lagen”, vertelt Van Caspel. “De deelnemers hadden het moeilijk. De meesten van hen hadden totaal andere verwachtingen. Het is dan lastig mensen te motiveren. Voor ons was dat een pittige uitdaging.”

Van Caspel en collega sergeant-majoor Niek van Gils leggen uit dat vorming een belangrijk aspect is van de militaire opleiding. Klik op de hotspots in de foto hieronder voor hun reactie.

Sergeant -1 Jeffrey van Caspel, groepscommandant 11 Luchtmobiele Brigade:

“Het is belangrijk dat mensen die het leger in gaan gevormd worden. Dit heeft te maken met een bepaald verwachtingspatroon en ter voorbereiding van het bijzondere werk dat zij verrichten. Instructeurs creëren hardheid bij de mannen en vrouwen die in dienst gaan. Ze zoeken bewust mentale en fysieke grenzen op. Ook worden de mannen en vrouwen voorbereid op de hiërarchische organisatie waarin ze gaan werken. Vaak wordt er geroepen dat militairen domme, volgzame mensen zijn die zelf niet nadenken. Maar dat is zeer zeker niet zo. De Algemene Militaire Opleiding is er voor de militaire basiskennis en om mentale drempels te overwinnen. Zodra je in dienst gaat worden er andere dingen van je verwacht. Militairen gaan door waar anderen stoppen en dat moet goed getraind worden.”

Sergeant-majoor instructeur Niek van Gils, sportinstructeur Koninklijke Landmacht:

“Wij zorgen ervoor dat personeel optimaal wordt voorbereid op de missies en taken die zij overal in de wereld uitvoeren. Sport speelt hierbij een belangrijke rol. Fysieke fitheid bevordert mentale scherpte. Een militair moet ook willen, durven en doen. Bij die laatste aspecten spelen de persoonseigenschappen en houdingsaspecten een grote rol. Die moeten dus kloppen. Om dit doel te bereiken beginnen cursisten bij de bodem. Door ‘spiegelen’ leren ze zichzelf en elkaar beter kennen. Ze doorlopen het proces van het ‘zijn van individu’ tot aan het worden van een groep die zelfstandig in staat is een opdracht goed te vervullen. Het collectief staat boven het individu. En dat is belangrijk. Bij Defensie moet je, soms blindelings, op elkaar kunnen vertrouwen. Onderlinge verbondenheid, vertrouwen, kracht en het afhankelijk zijn van elkaar zijn kenmerken van een sterk collectief.”

BNN en Defensie

We legden De Langste Dag-presentator Patrick Lodiers 5 ‘militaire’ stellingen voor. Bekijk zijn reactie in de video.

De Langste Dag zie je elke zondag om 20.25 uur op 3. Check de website van De Langste Dag voor meer informatie en alle uitzendingen.

programma.bnn.nl/55/de-langste-dag/