01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 05

Nieuws in beeld

Straatbeeld Bamako

In de straten van Bamako maakte fotograaf sergeant-majoor Gerben van Es dit prachtige straatbeeld van een Malinese in klederdracht. Nederlandse militairen werken in de hoofdstad op het hoofdkwartier van de stabilisatiemissie MINUSMA. Collega’s van de genie bouwen momenteel aan kamp Castor in de noordelijke stad Gao.

Reddingsduiken op diepte

Twee duikers-in-opleiding trainen hun vaardigheden in duiktoren Triton-12 in Den Helder. Het gevaarte van de Defensie Duikschool is liefst 9 meter diep en heeft een diameter van 13 meter. Defensiepersoneel oefent er onder meer noodopstijgingen en reddingsduiken. Ook de brandweer maakt regelmatig gebruik van de faciliteit.

Grenzen verleggen in de modder

Revaliderende militaire deelnemers aan de Mud Masters Obstacle Run duwen hun collega in de rolstoel door de modder. Het evenement past precies in het straatje van militairen: het is een combinatie van hardlopen en een hindernisbaan. Voormalig Defensie-topsporter judoka Mark Huizinga begeleidde het militaire team.

Fietsen sjouwen!

Mariniers-in-opleiding van de Van Ghentkazerne in Rotterdam maakten zich woensdagochtend nuttig door rijwielen van fietsende stadsbewoners over de roltrappen van de Maastunnel te sjouwen. Dat kwam mooi uit, want de monumentale, van voor de oorlog daterende, mechanieken zijn momenteel in onderhoud.  

Foto: Roel Dijkstra

Commandant op bezoek

De Nederlandse troepen in Afghanistan werden verrast met een bezoek van Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp. Hij vergezelde minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Ze reikten NAVO-medailles en gevechtsinsignes uit aan militairen van de luchtmacht in Mazar-e-Sharif. In Kabul spraken ze met militairen die op 8 locaties in de Afghaanse hoofdstad opereren.

Kriskras door Friesland

Interactie met lokale bevolking is belangrijk blijkt uit recente missies. Reden genoeg voor 43 Gemechaniseerde Brigade om in de straten van Friesland te trainen. Tijdens oefening Dutch Bison keken plaatselijke basisschoolleerlingen geïnteresseerd naar de verrichtingen van de militairen.