Foto Sergeant Sjoerd Hilckmann

5 vragen aan… Hoofd redactie Mediacentrum Defensie

een
x
Martin Zijlstra: "Amerikaanse deskundigen hebben voorspeld dat de laatste papieren krant in Nederland in 2027 verdwijnt."

Martin, Zijlstra, waarom moest de krant ook al weer digitaal worden. Papier leest toch veel fijner?

“We hadden twee argumenten om te stoppen met de papieren bladen. Die kosten namelijk erg veel geld. Samen met de verzendkosten liep dat in de miljoenen. Daarnaast kun je het verhaal van Defensie veel beter vertellen met een digitaal blad. Denk aan de video's, infographics en alle foto's. Maar ook aan de mogelijkheid om die digitale Defensiekrant altijd en overal te lezen. Dus thuis achter je desktop, met de laptop op schoot, je tablet in de hand of desnoods zelfs met je mobieltje.”

twee

Is het verhaal van Defensie dan zo bijzonder dat er een speciaal blad voor moet worden gemaakt.

“Absoluut. Defensie is veel belangrijker voor de samenleving dan veel mensen beseffen. Vrijheid en veiligheid zijn immers de belangrijkste pijlers van onze maatschappij. Alleen daarom al moet het verhaal van Defensie worden verteld. Daarnaast willen we ook laten zien dat we die taken alleen kunnen uitvoeren dankzij al die mannen en vrouwen die zich 24/7 inzetten.”

drie

Je ziet steeds minder papieren bladen en kranten. Is dat niet jammer?

“Tijden veranderen nu eenmaal. We hebben als Defensie meer dan 70 jaar plezier gehad van de papieren bladen maar met alle ontwikkelingen van deze tijd, waren ze gedoemd te verdwijnen. Amerikaanse deskundigen hebben voorspeld dat de laatste papieren krant in Nederland in 2027 verdwijnt. Of dat zo is, ik weet het niet. Maar “papier” heeft zijn langste tijd gehad, daar ben ik van overtuigd. En sinds de komst van met name de tablets, is het leesgemak van digitale bladen veel groter. Het is een ontwikkeling in de samenleving waar we met onze bladen bij aansluiten.”

vier

Wat verwacht je in de nabije toekomst rond de Defensiekrant?

“Het gaat bij de online magazines niet alleen om de Defensiekrant. De afgelopen weken hebben ook de digitale versies van Pijler, Materieelgezien, KMarMagazine en de Vliegende Hollander het levenslicht gezien, dus de personeelsbladen van het Commando DienstenCentra, de Defensie Materieel Organisatie, de marechaussee en de luchtmacht. Begin april volgen Landmacht en Alle Hens van de marine. We zullen de komende tijd verdere verbeteringen aanbrengen aan de online magazines waardoor ze nog interessanter worden. Daarbij luisteren we goed naar wat de lezers ervan vinden en ook wat ze willen zien. Want we maken die magazines voor hen. Ik ben dan ook blij met alle positieve reacties en tips die we krijgen.”

vijf

Wat is eigenlijk de boodschap die de Defensiekrant wil laten zien?

“Op de eerste plaats: de Defensiekrant is geen blad meer voor het personeel van Defensie, daar hebben we die andere bladen voor. Het is een blad voor iedereen in de samenleving die het verhaal van Defensie wil zien en lezen. En dat verhaal is eigenlijk simpel: laten zien hoeveel Defensie betekent voor Nederland.”

x
“Vrijheid en veiligheid zijn de belangrijkste pijlers van onze maatschappij. Alleen daarom al moet het verhaal van Defensie worden verteld.”