Tekst Jack Oosthoek
Foto Kick Smeets

Nadruk op defensiebrede verbondenheid, kracht en toewijding

“Dit evenement is een schot in de roos, om niet te zeggen een voltreffer.” Met deze woorden geeft adjudant van de mariniers Maurits Heikoop van Fysieke Training & Sport (FT&S) van het CZSK het startschot voor de Dutch Marines Trail (DMT). Deze relatief onbekende hardloopwedstrijd van het Korps Mariniers is bedoeld voor burgers en militairen van álle krijgsmachtdelen. Strijdperk is elk jaar weer het Kaapse Bos bij mariniersbolwerk Doorn.

De deelnemers rennen het parcours op.
Aan belangstelling voor de ‘Dutch Marines Trail’ geen gebrek. Dit jaar trok het evenement circa 270 lopers uit alle lagen van Defensie.

“De trail is een saamhorigheidsevenement voor iedereen”, vertelt sergeant-majoor van de mariniers Robert Jan Vos van FT&S op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. De nadruk ligt op verbondenheid/saamhorigheid, fysieke en mentale kracht en toewijding. Stuk voor stuk waarden die volgens de organisatie behalve voor het Korps Mariniers ook voor álle eenheden van de krijgsmacht gelden. Reden om het evenement ook voor hen open te stellen.

De deelnemers rennen door het bos.
Ploeteren door het Kaapse Bos, door de regen van de afgelopen maanden op sommige plekken een bassin.

‘Soms moest je zwemmen’

Pittig parcours

De deelnemers kunnen kiezen uit 4 afstanden, die worden weergegeven in Dutch Marines Miles (DMM’s). De 4 DMM is 6 kilometer lang, de 6 staat voor 10 kilometer en de 10 gaat over 16,65 kilometer, wat refereert aan het oprichtingsjaar van het Korps Mariniers. Voor echte doorzetters is er de 15 DMM (25 kilometer). Met smalle en brede paden, verharde en onverharde paden, zand en stenen en venijnige heuvels is het parcours pittig.

Door de overvloedige regenval van de afgelopen tijd stond dat dit keer hier en daar zelfs blank. “Het was de wettest Dutch Marine Trail tot nu toe; soms moest je zwemmen”, grapt Heikoop. Het geeft maar aan hoe zwaar een goede voorbereiding op de wedstrijd weegt. “Probeer vooraf zoveel mogelijk trails te lopen, vooral als je voor een prijs gaat. Alles draait om kracht en uithoudingsvermogen. Overigens mag je van een militair verwachten dat hij daarover beschikt”, stelt Vos.

Sommige lopers namen onderweg even rust.
Sommigen lopers pakten tijdens de wedstrijd even rust. “Iedereen kwam echter goed voorbereid aan de start. We hebben nog nooit iemand gehad die onderweg fysieke problemen kreeg”, zegt initiatiefnemer Vos.

‘Volgend jaar ben ik 100 procent zeker weer van de partij’

‘Wie weet ook belangstelling van buiten’

Het was Vos die de Dutch Marines Trail in 2017 bedacht. “De Van Braam Houckgeestkazerne (VBHKAZ) organiseert nooit een groot sportevenement, terwijl de omgeving zich er juist goed voor leent”, redeneerde hij destijds. Vitale instanties als de gemeente, Staatsbosbeheer en de eigenaren van het land waarover het parcours loopt, zagen het plan ook zitten en gaven groen licht. Intussen is de trail een vast programmapunt op de sportkalender van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS). Vos: “Wie weet is er van buiten Defensie ook belangstelling om mee te doen. Het is echter nog te vroeg om aan te geven of we in de toekomst uitbouwen.”

Mooie sfeer

Trok de Dutch Marines Trail in het beginjaar 2017 100 lopers, intussen ligt dat rond de 270. Een prima aantal, al mag het hoger zijn, vindt sergeant-majoor van de mariniers Kevin op de Beke, eveneens van FT&S op de VBHKAZ. “We genieten nog te weinig bekendheid en daarnaast geven eenheden begrijpelijk meer prioriteit aan het operationele werk. Niet iedereen is in de gelegenheid om zich voor dit evenement vrij te maken.”

Marinier 1 ALG Teun van den Brink van 23 Infanteriecompagnie was dat wel en won ook nog eens, op de 10 Dutch Marines Miles. “Het ging lekker. Met al die hoogtemeters was het parcours uitdagend. Mijn conditie wordt er beter van. Er heerste ook een mooie sfeer. Volgend jaar ben ik 100 procent zeker weer van de partij.” In zijn kielzog scoorde zijn collega Rafael Cabrera een derde plek, al vond hij dat zelf minder belangrijk. “Het gaat mij vooral om de verbondenheid met andere mariniers en het kader. Het is ook leuk om contact te maken met militairen van andere krijgsmachtdelen. Het was mijn eerste Dutch Marines Trail. Ook ik doe volgend jaar zeker weer mee.”

Een deelnemers aan de Dutch Marines Trail in het bos.
Naast een krachtproef is de DMT ook een soort natuurloop. “Als lange afstand-loper kan ik mijn hoofd leegmaken en heerlijk van de natuur genieten”, liet een deelnemer zich ontvallen.
Twee mariniers die aan de Dutch Marines Trail meededen.
MARN 1 ALG Teun van den Brink (links) greep het goud op de 10 kilometer, collega Rafel Cabrea het brons. Van den Brink: “Het parcours was nat, maar ik ben niet op m’n klus gegaan.”

‘Ik ga de Dutch Marines Trail strak plannen in mijn agenda’

Strak plannen

Commandant Korps Mariniers (CKMARNS), brigadegeneraal der mariniers Ivo Moerman, volgde de Dutch Marines Trail met grote belangstelling. Sterker nog, hij deed mee op de 10 kilometer. “Vooral het heuvelachtige deel en het onverharde parcours was pittig. Door buitenlandse dienstreizen had ik weinig voorbereidingstijd, terwijl ik juist van de sport ben en die zoveel mogelijk in mijn programma probeer te verwerken. Eens per half jaar loop ik bijvoorbeeld een halve marathon. Ik ga de Dutch Marines Trail strak plannen in mijn agenda en wil die op onze interne evenementenkalender hebben. Zou mooi zijn als er volgend jaar 500 deelnemers aan de startstreep staan.”

De Commandant van het Korps Mariniers, brigadegeneraal Ivo Moerman, rent door het bos.
CKMARNS BRIGGENMARNS Ivo Moerman tijdens de 10 kilometerloop. “In het begin ging ik iets te hard, maar ik doorstond de race goed. De DMT is een mooie trail met voor elk wat wils.”

‘Heerlijk om in m’n eigen tempo van de natuur te genieten’

Alles top geregeld

De kans is groot dat luitenant ter zee 1 Ilse van de Directie Operaties in Den Haag dan ook weer van de partij is. Ze deed dit jaar voor het eerst mee (op de 10 kilometer) en raakte onder de indruk. “Alles was top geregeld en het was heerlijk om in m’n eigen tempo van de natuur te genieten. Ik kan iedereen aanraden om mee te doen.”

Zo denkt wachtmeester 1 van de Koninklijke Marechaussee Kim van Breda er ook over. De oud-marinemilitair greep de trail aan om na te gaan hoe het met haar voetblessure is. “Ik ben net uit het gips, maar het ging boven verwachting soepel. Mijn lichaam protesteerde niet. Vanuit hier wil ik verder bouwen. Wat mij betreft is de DMT voor herhaling vatbaar.”

Twee deelneemsters aan de Dutch Marines Trail.
LTZ 1 Ilse met rechts oud-marinemilitair en tegenwoordig wachtmeester bij de marechaussee Kim van Breda. “We hebben lekker gelopen.”
De organisatie van de Dutch Marines Trail met in het midden brigadegeneraal der mariniers Ivo Moerman.
De organisatie van de DMT met in het midden CKMARNS, BRIGGENMARNS Ivo Moerman. Geheel links SMJRMARNALG Kevin op de Beke, tweede van links SMJRMARNALG Robert Jan Vos. Tweede van rechts AOOMARNALG Maurits Heijkoop.