10

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 05

Mariniers onderdeel van massale parachutesprong

Tekst Nico Schinkelshoek
Foto SGTBDAV Jasper Verolme en video/montage: SMJRBDAV Henry Westendorp/Dion Visser

80 jaar D-Day groots herdacht bij Sainte-Mère-Eglise

Boven het Franse Sainte-Mère-Eglise sprongen zondag ruim 1.300 parachutisten van grote hoogte naar beneden. Dat deden ze ter ere van D-Day, afgelopen week precies 80 jaar geleden. Onder de militairen bevond zich ook het 23e Raiding Squadron van het Korps Mariniers. Een sprong richting ‘historische grond’ die vooral voor veel trots zorgde binnen de para-eenheid. “Groot respect voor de jongens die dit toen deden.”

Bekijk hier hoe de historische sprong verliep:

Terwijl de zon opkomt, staan 45 Nederlandse mariniers samen met enkele honderden internationale parachutisten in een nog vochtig grasveld. Over een dag zal de eenheid, samen met 10 collega’s van 11 Luchtmobiele Brigade, uit een Amerikaanse C-130 Hercules springen. Dat doen zij tegelijk met onder meer Fransen, Engelsen, Belgen, Duitsers en Amerikanen uit in totaal liefst 20 toestellen. Majoor der mariniers Wim Roelink noemt dat vooruitzicht ‘uniek’. “We maken deel uit van de herdenking van een van de grootste gebeurtenissen in Europa van de afgelopen eeuw”, zegt de commandant van het 23e Raiding Squadron.

Nederlandse en Amerikaanse militairen zitten geknield op een grasveld rondom een podium. Daarop zit een instructeur die diezelfde beweging voordoet. Op de afbeelding daarnaast staan de militairen zelf op het podium, waar ze vanaf springen om hun landing te oefenen.
Nederlandse en Amerikaanse militairen krijgen instructies voor hun parachutesprong. Ze oefenen onder meer hun landing.

Luchtlandingen 1944

In de nacht van 5 op 6 juni 1944 sprongen duizenden Amerikaanse en Engelse parachutisten boven Normandië naar beneden. Daarbij ondervonden ze hevige weerstand van de Duitsers. Een groot deel van de para’s kwam buiten hun toegewezen zones terecht. Soms zelfs kilometers verderop. De Amerikanen landden onder meer bij Sainte-Mère-Église. Uiteindelijk wisten zij dat plaatsje in de vroege ochtend te bevrijden. De luchtlandingen waren onderdeel van operatie Overlord, waarmee tijdens de Tweede Wereldoorlog de bevrijding van West-Europa begon. Nog elk jaar maken Amerikaanse militairen parachutesprongen boven Normandië, samen met hun internationale partners. Dat doen zij om de acties van toen te herdenken.

Elk jaar gaat een eenheid van mariniers naar Normandië

Hook up!

Voordat er daadwerkelijk gesprongen wordt, luisteren onder anderen mariniers-1 Yoeri, Max en Kris aandachtig naar de uitleg van een van de Amerikaanse instructeurs. Het maken van een parachutesprong mag dan niet nieuw voor ze zijn, dat doen vanuit een Amerikaans toestel is dat wel. “Hook up!”, galmt het na een korte instructie over het oefenterrein. In een nagebootste opstelling van het vliegtuig klikken de Nederlanders achtereenvolgens hun veiligheidslijn vast, waarna ze over de rand naar buiten ‘springen’.

Een rij mariniers zit met gele koorden vastgeklikt aan een kabel boven hun hoofd.
Mariniers bereiden zich voor op de grote sprong.

Traditie

Het is een jaarlijkse traditie, de reis van mariniers naar Normandië. Toch gaat het bij deze jubileumeditie van de herdenking net even anders dan normaal. Verspreid over 5 waves zullen namelijk 1.311 militairen binnen 2 uur naar beneden komen. Een aantal dat veel groter is dan tijdens de afgelopen edities. “Om met zoveel mensen in de lucht te zijn, is al een ervaring op zich. Om dat ook nog eens op deze plek te doen, maakt het helemaal mooi”, vindt Yoeri. “Dat wij nu op kleine schaal meemaken wat hier 80 jaar geleden gebeurd is, geeft ook een beter beeld van de geschiedenis; met die gedachte ga ik erin”, vult Max hem aan.

Groepsfoto van de mariniers-1 Yoeri, Max en Kris.
V.l.n.r.: Mariniers-1 Yoeri, Max en Kris.

Een battlefield tour vergrootte de bewustwording van de locatie

Om binnen de eenheid meer bewustwording te creëren over het historische belang van de locatie, maakten de mariniers in de voorafgaande dagen een zogenoemde battlefield tour. Daarbij bezochten ze verschillende locaties in de regio die van belang waren tijdens D-Day. “Het is indrukwekkend om hier te zijn. Naast het para-gedeelte speelde vooral het amfibische gedeelte destijds een grote rol. Met die 2 fronten hebben we zelf natuurlijk ook veel te maken”, benadrukt eerste luitenant der mariniers Maarten.

Lucht vol parachutisten

24 uur na het afronden van hun training heeft zich een menigte van vele duizenden toeschouwers verzameld rondom de dropzone bij Sainte-Mère-Eglise. Ze zijn daar zojuist getuige geweest van een groep ‘historische springers’, uitgedost in Tweede Wereldoorlog-uniformen, met logo’s van de destijds springende Amerikaanse 101st Airborne Division, als de speaker omroept dat de volgende wave arriveert. “ De C-130’s zijn al in de lucht”, kondigt hij aan.

Een aantal C-130-vliegtuigen komt aanvliegen. De parachutisten springen daar vervolgens uit.
De internationale parachutisten springen boven de ‘dropzone’ uit de C-130’s.

‘Wist niet waar ik moest kijken, zoveel parachutes’

10 minuten later zijn alle blikken en camera’s naar boven gericht. Stuk voor stuk vliegen de toestellen over en achter elkaar springen de parachutisten naar beneden. De blauwe hemel vult zich binnen korte tijd met ronde en vierkante parachutes. Ook de mariniers zijn vanaf de grond voor even slechts stipjes. Het publiek klapt enthousiast wanneer het laatste vliegtuig para’s dropt. Na een wandeltocht van soms enkele kilometers, druppelen de mariniers een tijdje later achter elkaar binnen bij het verzamelpunt. “Het was fantastisch om te doen. Ik wist in de lucht niet waar ik moest kijken, zoveel parachutes”, blikt een tevreden Maarten terug.

Parachutisten hangen naast elkaar in de lucht.
In totaal namen ruim 1.300 militairen deel aan de herdenkingssprong.
Foto van eerste luitenant der mariniers Maarten en majoor der mariniers Wim Roelink met op de achtergrond landende parachutes.
ELNTMARNS Maarten (links) en MAJMARNS Wim Roelink (rechts) na hun sprong.

Amerikaanse wing

Omdat de Nederlandse mariniers de parachutesprong vanuit een Amerikaans vliegtuig maken, mét Amerikaanse parachute, ontvangen ze na aankomst op de grond een Amerikaanse wing. Deze speld is een teken dat ze in staat zijn om volgens de richtlijnen van dat land te springen.

Een marinier schudt de hand van een Amerikaanse collega en krijgt een zwartgekleurde wing opgespeld.
Na hun sprong krijgen de mariniers een Amerikaanse ‘wing’ opgespeld.

Banden aanhalen

Naast de deelname aan de herdenking, is het springen voor het 23e Raiding Squadron ook een manier om de banden binnen de internationale para-gemeenschap aan te halen, legt commandant Roelink uit. “En het is daarnaast een mogelijkheid om te trainen met sprongen van deze omvang.” Maar dat gebeurt in dit geval wel gelijk met een oefening die de eenheid als ‘bijzonder’ ervaart. Kris: “Wij springen nu met z’n allen, zonder beschoten te worden. De jongens die dat toen deden, daar heb ik echt respect voor. Ik ben daarom trots om dit te mogen doen. Dit is veel meer dan alleen ‘ springen om het springen’.”

Mariniers die zojuist hun parachutesprong hebben gemaakt lopen langs een rij met publiek en geven high fives.
De mariniers geven ‘high fives’ aan het toegestroomde publiek.

Luchtlandingen anno 2024

De luchtlandingen die tijdens D-Day werden gebruikt als middel, lijken in de huidige tijd niet direct voor de hand te liggen. Toch betekent dat niet dat ze daarmee tot het verleden behoren, zegt Roelink. “We zullen niet zo snel meer personen boven een doel droppen, zoals bij operatie Market Garden in 1944 bijvoorbeeld het geval was. Maar om ze op een punt te krijgen, vanwaar ze heimelijk kunnen infiltreren, is het middel nog altijd relevant.” Het voordeel van parachutelandingen is dat ze voor een tegenstander onvoorspelbaar zijn. Binnen het concept vinden tot op de dag van vandaag ontwikkelingen plaats. Ook met bijvoorbeeld het droppen van voertuigen. “Als Korps Mariniers zijn wij er meer dan toe in staat om op deze manier ingezet te worden.”

Meer marine in Normandië

Namens de KM gaven niet alleen de mariniers van het 23e Raiding Squadron acte de presence op 6 juni 2024. Het OceanGoing Patrol Vessel Zr.Ms. Holland nam voor de kust van Normandië deel aan de Vlootschouw. Tegelijkertijd waren de vaandels van het Eskader en de Marineluchtvaartdienst aanwezig bij de nationale herdenking in Arromanches, samen met het vaandel van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, waar ten tijde van de Invasie ook mariniers deel van uitmaakten. De aanwezigheid van de eerstgenoemde vaandels houdt verband met Hr.Ms. Flores en Hr.Ms. Soemba die op 6 juni 1944 met hun 15 centimeter-kanons waren ingedeeld in de gun-line, terwijl 320 Squadron met B25 Mitchell-bommenwerpers aanvalsvluchten uitvoerde.

Een parachutist landt in een grasveld, terwijl 3 collega’s die net op de grond zijn gekomen, toekijken.