Tekst Kirsten de Vries
Foto Rob ter Bekke

4 vrouwen over hun passie: werken in de techniek

Internationale Vrouwendag en 80 jaar vrouwen bij Defensie; hoog tijd om het vrouwelijk geslacht eens flink in het zonnetje te zetten. De marine mag dan nog grotendeels een mannenwereld zijn, deze 4 technische dames staan hun mannetje echt wel. Ze vertellen Alle Hens dan ook graag over hun werkzaamheden op de schepen en bij de Directie Materiële Instandhouding (DMI), hun toekomstdromen en hun passie voor de techniek.

Nynke staat achter een laptop op Zr.Ms. Tromp waar zij werkt.
Nynke bij het Navigation Data Distribution System (NDDS). Hier komen alle Own Ships Data (OSD) samen en worden die verspreid naar de verschillende gebruikers.

‘Altijd al heel leuk om met mijn handen te werken’

Korporaal TD Nynke Folkertsma (26) – Monteur Communicatie OB Nautica Zr.Ms. Tromp

“Ik ben monteur van alle communicatie- en OB Nautica-systemen op het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Tromp. Aan boord hebben we 34 verschillende systemen waarmee ik me bezighoud. Zo werk ik onder meer aan de onderwatersensoren, nautische systemen en de satelliet- en radiosystemen. Ik vond het altijd al heel leuk om met mijn handen te werken en om dingen te bouwen. Op de middelbare school vond ik dat nog wel spannend, want als het om techniek ging waren er vooral mannen bij betrokken. Maar mijn ouders zeggen altijd dat ik moet doen waarvan ik blij word en ik vind techniek gewoon heel erg leuk.”

“Ik wilde sowieso een baan waarbij je niet elke dag hetzelfde doet en waarbij je iets van de wereld ziet. Dat is wel gelukt; dit is het vierde jaar op rij dat ik meer dan 200 vaardagen weg ben. Het werk op het schip is geen dag hetzelfde. Het ene moment voer je onderhoud uit en het andere moment verhelp je storingen; je komt overal op het schip. Binnen mijn vakgebied ben ik de enige vrouw aan boord, maar deel wel met 5 andere vrouwen een slaapverblijf. Misschien vaak een kippenhok, maar als ik weer thuis ben vind ik het wel heel erg stil. Soms krijg ik wel eens te horen: ‘Oh, je bent de enige vrouw op je werk; dat is toch niet leuk?’ Vroeger was dat bij vrouwelijke collega’s misschien wel zo, maar de tijden zijn veranderd.”

x
Ollie met een van de wapensystemen die zij helemaal uit elkaar gehaald heeft en weer opbouwde.
Ollie met een van de wapensystemen die zij in onderhoud heeft.

‘Ik houd van het grotere werk, fijn gepriegel is niks voor mij’

Ollie de Jong (29) – Hoofdtechnicus Mechanisch bij DMI

“Ik heb echt een liefde voor techniek. Van kleins af aan leerde ik om te sleutelen. Dat komt door mijn vader. Motoren zijn inmiddels een passie van ons beiden. Het sleutelen daaraan heeft ervoor gezorgd dat ik eerder een steeksleutel kon pakken dan mijn blokken. Defensie bood een opleiding die voor mij betaald werd; zo kreeg ik de kans op een toekomst. Als hoofdtechnicus Mechanisch draag ik zorg voor de wapens van de patrouilleschepen (OPV’s) en ‘Groot Grijs’. We halen ze van boord voor onderhoud, halen ze van top tot teen uit elkaar en zetten ze ook weer helemaal in elkaar. Ik houd van het grotere werk, fijn gepriegel is niks voor mij.”

“Zelf heb ik geen vrouwelijke collega’s, maar ik vind het heerlijk om met mannen te werken. Met mannen kan ik beter communiceren dan met vrouwen. Ik krijg wel eens blikken, maar of dat komt door mijn tatoeages, mijn rode haar of omdat ik een vrouw ben…? Je kunt hier gewoon mooie nagels hebben, make-up opdoen en je haar dragen zoals je wilt. We hebben een hartstikke leuke werkplek waar je veel kennis opdoet van verschillende technieken, jezelf kunt ontwikkelen en veel verantwoordelijkheid krijgt. En als een wapen het dan in één keer doet, nadat jij het onderhoud eraan gedaan hebt, dan ben je gewoon heel trots.”

x
Lisette met de scanner die ze gebruikt om de juiste producten bij elkaar te zoeken.
Lisette gewapend met haar scanner.

‘Als kind kwam ik al vaak bij mijn vader kijken op Marinebasis Den Helder’

Lisette Schrama (23) - Logistiek medewerker bij DMI

“Als kind kwam ik al heel vaak bij mijn vader kijken, die bij de Meldkamer op Marinebasis Den Helder werkt. Mijn moeder zat bij de landmacht en mijn vriend zit ook bij Defensie. Ik ken niets anders dan het militaire leven; ik ben ermee opgegroeid. In 2020 was ik bezig met de militaire keuring, omdat ik bij de Geneeskundige Dienst van de landmacht wilde, maar ik kreeg een blessure. Toen ben ik eerst in de beveiliging gaan werken. In oktober 2023 ben ik alsnog bij Defensie terechtgekomen: als logistiek medewerker bij de marine.”

“We krijgen hier bestellingen binnen vanuit de gehele krijgsmacht. Met de scanner en een kar lopen we de afdelingen rond. Elke dag krijgen we 3 verschillende bonnen. Die scannen we en dan zien we welke producten we moeten pakken. Ik werk in het kleingoed, dus hier liggen boutjes, moertjes en klein gereedschap. Daarnaast is het aanvullen van de voorraden een belangrijke taak. Door mijn ouders wist ik al dat Defensie een goede werkgever is. Ik heb nu vastigheid en regelmatige werktijden. Dat is erg fijn, want mijn vriend en ik hebben net een huis gekocht. Ook verwachten we ons eerste kindje. Militair wil ik niet meer worden, maar ik wil zeker bij Defensie blijven. In september ga ik een opleiding doen, zodat ik kan doorstromen.”

x
Daniek in de machinekamer van Zr.Ms. Luymes.
Daniek in de machinekamer van Zr.Ms. Luymes.

‘Werken in een mannenwereld vind ik heerlijk’

Matroos 1 TD Daniek Lam (20) – Technische Dienst platform Zr.Ms. Luymes

“Het leukste aan werken bij de Technische Dienst vind ik het beukwerk. Ik werk echt met mijn handen. Vroeger mocht ik thuis altijd al helpen met stopcontacten en LED-lampjes aanleggen en kreeg ik een bouwpakket om te solderen. Ik heb mijn havo afgerond, maar zag het niet zo zitten om daarna nog 4 jaar de schoolbanken in te gaan. Fulltime werken, dat was wat ik wilde. En ik wilde iets toevoegen en me nuttig voelen. Toen ik bij een voorlichting over Defensie was, dacht ik: dit is wat ik wil. Ik ben opgeleid als assistent-monteur en 2 jaar geleden ben ik in dienst gekomen. In mijn huidige functie zorg ik ervoor dat de mensen op het hydrografische opnemingsvaartuig Zr.Ms. Luymes kunnen leven en werken. We onderhouden bijvoorbeeld de dieselgeneratoren, we zorgen voor schone lucht en we maken schoon drinkwater.”

“De Luymes is een klein schip met een hechte bemanning. Werken in een mannenwereld vind ik heerlijk, het is zo leuk! Mannen zeggen nou eenmaal gewoon waar het op staat en dat vind ik fijn. Mijn eerste chef had nog nooit een vrouwelijke matroos in zijn team gehad. Het is mooi dat zoiets steeds normaler wordt. Mijn vader is supertrots op zijn dochter. Voor de toekomst lijkt het me leuk om nog te leren lassen, maar de absolute droom is een vaste plaatsing op Curaçao. Ik ben daar geweest en zou er heel graag meer ervaring willen opdoen op het ondersteuningsvaartuig Zr.Ms. Pelikaan.”