06

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 02

Caribische training met grote glimlach

Tekst André Twigt
Foto SM Mike de Graaf

Mariniers schieten en genieten

Majoor der mariniers Mark is enthousiast en niet zon klein beetje ook. In ongeveer 8 weken zette hij met zijn team een Live Firing Tactical Training (LFTT) in elkaar, waarmee je normaliter een klein jaar zoet bent. De LFTT die onlangs op Curaçao plaatsvond, was een doorslaand succes. Na afloop had het gros van de mannen van het 13e Raiding Squadron een hele grote glimlach op het gezicht. Dit is heel anders dan wat we gewend zijn.”

Leider van de oefening MAJMARNS Mark kreeg samen met de gevechtsschietinstructeurs-opleiding een LFTT voor elkaar die model staat voor toekomstige samenwerking.
Commandant van het 13e Raining Squadron MAJMARNS Mark kreeg samen met de gevechtsschietinstructeurs-opleiding een LFTT voor elkaar die model staat voor toekomstige samenwerking.

Tijdens de training manoeuvreerden de mariniers met alle individuele en groepswapens 24 uur lang over schietterrein Wacao. “Net als in het echt”, slaat eerste luitenant der mariniers Bauke de spijker op de kop. De troopcommander verklaart veel van de training te hebben geleerd en hij heeft er ‘super’ van genoten. “Dit optreden weerspiegelt de kern van ons werk… Train as you fight.”

Op de foto verschillende mariniers in actie, onder wie een schutter met een geschouderde Panzerfaust.
Tijdens de LFTT werden alle wapens van het 13e Raiding Squadron ingezet, inclusief het Panzerfaust-antitankwapen.

Felle strijd

Een LFTT is een scenario gedreven schietoefening, die de werkelijkheid dicht benadert. Toch werd van de ongeveer 100 deelnemers een hoge mate van inlevingsvermogen gevraagd. In het ‘Jemen-achtige’ script moesten de mariniers lanceerinstallaties met antischipraketten vernietigen. Inclusief de bijbehorende radarapparatuur en munitiebunkers die gezamenlijk een dreiging voor de scheepvaart vormden. Om iedereen hierbij voldoende beeld te geven, waren deze installaties en wapentuig van hout nagemaakt en op het schietterrein geplaatst. Na een langdurige felle strijd met een taaie, verzet biedende en terugschietende tegenstander, bliezen assault engineers uiteindelijk alle attributen op. De snipers van 1 Marine Combat Group zorgden hierbij voor de overwatch.

‘Dit optreden weerspiegelt de kern van ons werk’

Een gevechtsschietinstructeur met een geel hesje. Naast hem een geknielde marinier die door een verrekijker kijkt.
‘Live firing’ op Wacao was in handen van de gevechtschietinstructeurs.

Force Design

Oefenleider majoor der mariniers Mark maakte er werk van zoveel mogelijk leerdoelen in de LFTT op te nemen. Hierbij zette hij ook een stap richting Force Design. Deze manier van opereren wordt nu beproefd, maar zal in 2025 het optreden van mariniers dicteren. Bij Force Design gaan kleine, zelfstandige eenheden heimelijk ver voorwaarts. Daarbij maken zij gebruik van drones uitgerust met loitering munitie en raketartillerie. De systemen zijn inmiddels voor het Korps Mariniers besteld. Loitering munitie heeft een passief karakter en kan blijven rondcirkelen tot het juiste moment om een doelwit aan te vallen. Tijdens de LFTT bleef Force Design beperkt tot de inzet van kleine eenheden en het toepassen van het Find and Strike-principe.

Een schutter achter een zware mitrailleur met daarachter een marinier in de weer met een 60 millimeter-mortier.
Een Sierra (= groepswapen)-team schakelt tactische doelen uit. Op de foto een .50-schutter met daarachter een 60 millimeter-mortier.

Grijze haren

“Voor het script hebben we een actuele dreiging gepakt, zoals momenteel in de Rode Zee”, aldus Mark. Hij verpakte daarin een inlichtingenspel en alle wapens die het squadron rijk is. “Van Glock tot explosieven en alles wat daar tussen zit.” De majoor vertelt dat ieder raiding squadron (infanteriecompagnie) van het Korps jaarlijks een live schietserie moet afwerken. Toen hij hoorde dat de gevechtsschietinstructeurs (GSI) van het Mariniers Opleidingscentrum een troop (peloton) zochten om nieuwe instructeurs te trainen, zag de majoor ruimte om hierbij het hele squadron te betrekken. “Wacao is geschikt voor grootscheepse manoeuvres. Doordat we samen met de GSI-opleiding optrokken, hoefden we ons over de o-zo-belangrijke veiligheid geen zorgen te maken.” Alleen moest Mark ‘hogerhand’ van zijn plannetje overtuigen. “De korte termijn waarop we alles organiseerden, bezorgde sommige functionarissen grijze haren. Aan een LFTT gaat namelijk veel voorbereiding vooraf.”

Een helikopter van de Kustwacht Caribisch Gebied doet mee met het gewondenspel.
Een helikopter van de Kustwacht Caribisch Gebied doet mee met het gewondenspel.

‘6 liter gaat er op een dag zo doorheen’

Massale wapeninzet

De massale tactische training die overdag en ‘s nachts plaatsvond, met een massale wapeninzet en waarbij terugschietende oefenvijand betrokken was, is ook voor de meest doorgewinterde mariniers geen dagelijkse kost. “We werkten met de groepswapens, waaronder de 60 millimeter-mortier, de antitank Panzerfaust en de 7.62 millimeter en .50 mitrailleurs”, benoemt korporaal van de mariniers Job van 3 Troop de inventaris van zijn Sierra-team. “Wij schakelen de meer tactische doelen uit, waarna het manoeuvre-element over het doel kan trekken.” Job vertelt dat er na afloop ook binnen het team lachende gezichten waren. Ondanks dat het meesjouwen van de zware wapens een hele bedoening was. “De temperatuur maakt het hier zwaar. Als leidinggevende blijf je er bij de mannen op hameren te blijven drinken; 6 liter per persoon gaat er op een dag zo doorheen.”

Een gevechtschietinstructeur kijkt kritisch naar een geweerschutter.
De gevechtsschietinstructeurs zijn voor de veiligheid een onmisbare schakel bij een LFTT.
Portret van korporaal van de mariniers Job.
KPLMARNS Job is de baas van een Sierra-team, waarin de groepswapens zijn opgenomen.

Gevechtsschietinstructeurs geslaagd

Tijdens de LFTT werden 14 gevechtschietinstructeurs (GSI) geëxamineerd. Deze functionarissen zijn getraind in het begeleiden van schutters bij het uitvoeren van dynamische schietproeven in een tactische live firing-omgeving. Hierbij manoeuvreren de mariniers over de schietbaan alsof ze aan een echt gevecht deelnemen. De gevechtsschietinstructeurs mogen leiding geven tot op troop-niveau (peloton) op hiervoor ingerichte schietbanen. En tot op sectieniveau op niet hiervoor ingerichte schietbanen. Dit verschil heeft te maken met het ontbreken van begrenzingen op het schietterrein. Daardoor kan de veiligheid bij het schieten met grotere aantallen schutters niet gegarandeerd worden. Voor het schieten op troop-niveau op niet hiervoor ingerichte banen is er de gevechtschietinstructeur 3+. Hij is in staat om met geïmproviseerde middelen een schietbaan te maken. Naast de 14 cursisten werden er in de West ook nog 3 cursisten GSI3+ geëxamineerd.

Een mitrailleurschutter met zijn helper die een doelwit observeren.
Wacao is zo’n 6 bij 4 kilometer lang en breed. Mede door deze afmetingen is het terrein zeer geschikt voor omvangrijke tactische schietoefeningen.
Portret van eerste luitenant der mariniers Bauke.
Het was de eerste keer dat ELNTMARNS Bauke als ‘troopcommander’ een LFTT beleefde.

Een andere wereld

De massale wapeninzet eiste een zware tol van de doelen, waarvan er velen voor de LFTT waren aangekocht. “Van de mock ups en oude voertuigen die hier en daar stonden, was niet veel meer over”, aldus Job. “Hier zie je de uitwerking van de munitie. Met schieten op schietschijven breng je dit realisme niet over.”

“Dit is de eerste keer in deze functie dat ik samen met mijn troop een LFTT doe”, vervolgt eerste luitenant der mariniers Bauke. “De voorbereidende week vol battle lessons was heel nuttig. Iedere les stond in het teken van een scenario. Zoals break contact, het uitzetten van een gun line, bunkers opblazen en wat te doen wanneer je op een mijnenveld stuit. Tijdens de LFTT gingen de teams hiermee aan de slag. Doordat je met echte munitie werkt, leef je je helemaal in. Net alsof je even in een andere wereld stapt. Ben je klaar, dan stap je er weer uit en ben je een ervaring rijker…. In één woord: geweldig!”

Alle deelnemers aan de Life Firing Tactical Training naast elkaar.