x

08|02

SCM van start met prototype Full Warship Trainer

Het Simulatie Centrum Maritiem (SCM) is in januari begonnen met de ontwikkeling van het prototype van de Full Warship Trainer (FWT). De FWT kan scheepsbemanningen straks (al voor de SARC-4 fase) geïntegreerd laten trainen en opwerken, ter verhoging van hun operationele gereedheid. Dat gebeurt in een virtuele omgeving, binnen schaalbare scenario’s (met interne en externe events). De FWT wordt ontwikkeld als een serious wargame. Maar de FWT leent zich er ook voor om separate teams naar een hoger niveau te tillen of tijdens opleidingen te zorgen dat cursisten een bepaald vaardigheidsniveau behalen.

Het SCM ontwikkelt eerst het prototype op basis van het LCF. Seatraining Command en LCF-bemanningen zijn, als operationele gebruikers, betrokken bij tussentijdse tests en evaluaties. Het ontwikkelen van het prototype neemt naar verwachting 2,5 jaar in beslag. Als het voldoet aan de eisen, dan wordt er ook voor de overige scheepstypen een FWT ontwikkeld. De LCF-FWT wordt straks ondergebracht bij Opleidingen Koninklijke Marine. De ontwikkelcapaciteit van het SCM, de XR-campus, is gehuisvest in het MTIP-gebouw op het terrein van de Oude Rijkswerf. De XR-campus maakt onderdeel uit van de Regiodeal om een brede welvaart in de Kop van Noord-Holland te versterken. De campus richt zich momenteel ook op de bouw van een navigatiesimulator voor de FRISC, ten behoeve van de Defensie Vaarschool.

x

08|02

Onlineplatform KNAK voor mentale gezondheid

Onlangs is het onlineplatform KNAK gelanceerd om mentale gezondheid bespreekbaar te maken onder defensiecollega’s. Sergeant van de mariniers Robin Imthorn en marechaussee-adjudant Renaldo Ishaak zijn de initiatiefnemers. Geïnspireerd door eigen ervaringen willen ze graag het taboe rond mentale gezondheid doorbreken binnen Defensie en militairen een hart onder de riem steken die door heftige gebeurtenissen thuis of in het werk met psychische klachten kampen. “Schaam je niet. Kom met je verhaal naar buiten”, luidt hun oproep. Schaamte over geestelijke gezondheidsproblemen leidt vaak tot nog meer problemen, zoals onbegrip, opbouw van schulden en gevoelens om uit het leven te willen stappen. Ishaak en Imthorn kampen beiden met een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). Ishaak schreef ook een boek over zijn persoonlijke ervaringen, getiteld ‘First Responder’. De kick-off van het nieuwe platform was te volgen via het Instagram-account @knakmoment. Dit gebeurde niet toevallig op Blue Monday, de somberste dag van het jaar. Op dit account worden videoclips van collega’s en hun thuisfront gedeeld.

x

08|02

Reünie Bootgroep

Voor iedereen die ooit geplaatst is geweest bij de Bootgroep of daar nog steeds geplaatst is, wordt op 9 juni 2022 een reünie gehouden. De locatie is café Brakeboer in Medemblik, aanvang 14.00 uur. Meer informatie op onze Facebookpagina: https://facebook.com/groups/246822533981000.

x

20 | 12

Abonnee worden?

Wil je Alle Hens 10 keer per jaar automatisch en gratis in je mailbox ontvangen? Dat kan! Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. Iedere uitgave kun je via internet (op de werkplek) lezen op tablet, telefoon, computer en laptop. Klik hieronder om je abonnement te activeren.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuwsbrieven/alle-hens

x