Column Commandant Zeestrijdkrachten

Met de livestream ‘Alle Hens Live’ vanuit de Kampanje werd het nieuwe jaar afgetrapt. Een jaar met nieuwe kansen, een jaar waarin opnieuw veel te gebeuren staat. Tijdens het prettige tafelgesprek werd mij gevraagd wat op mij de afgelopen 4 maanden als Commandant Zeestrijdkrachten de meeste indruk heeft gemaakt. Ik kon met overtuiging zeggen dat u dat bent. Een sympathiek antwoord, zou u kunnen denken, maar het is een antwoord uit mijn hart. Want we presteren ontzettend veel met elkaar, ondanks de materiële en personele uitdagingen. Ik zie bij u de trots en de wil om de vloot- en marinierseenheden gereed te maken voor de taken die ons worden opgedragen.

Ik wil hier ook wijzen op het belang van het thuisfront. En hoe zwaar hier op geleund wordt. Dat doen we normaal gesproken al wanneer we voor korte of lange duur van huis zijn voor opwerken, oefenen of inzet. Maar corona is hierbij nog steeds een extra belastende factor. De weliswaar minder ziekmakende variant omikron, die momenteel enorm rondgaat, heeft ook nog steeds invloed op onze programma’s; later weg, eerder terug, niet weg of toch opeens wel weg of vaccineren tijdens het verlof. Enorm lastig voor het thuisfront, want dat moet continu meeschakelen. Mijn dank gaat zoals zo vaak uit naar het thuisfront. Dat geeft ons de ruimte om voorwaarts te gaan, wanneer dat nodig is, en te focussen op vaak uitdagende opdrachten.

Uiteraard is er tijdens de livestream ook gesproken over de 3 miljard euro die we er structureel bij krijgen. Dit bedrag is een enorme stap in de goede richting. Zoiets hebben we nog niet eerder meegemaakt. Wat er met dat geld gaat gebeuren, daar worden as we speak plannen voor gemaakt. Dit voorjaar komen die plannen middels de Defensienota 2022 naar buiten.

‘Duidelijk dat we onze operationele plannen voor dit jaar zonder financiële zorgen kunnen uitvoeren’

Wel is nu al duidelijk dat we onze operationele plannen voor dit jaar zonder financiële zorgen kunnen uitvoeren, voor wat betreft oefenen en opwerken voor vloot en mariniers én onderhoud. Ook heel positief is dat er 500 miljoen apart is gezet (bij wat er nog stond) voor modernisering van het loongebouw en verbetering van arbeidsvoorwaarden. Ik verwacht nog voor het zomerverlof goede plannen te zien.

Extra geld is geen overbodige luxe, want dat de operationele gereedheid moet worden verbeterd is duidelijk. We volgen allemaal het nieuws rond Oekraïne. Sinds de Koude Oorlog is het, zo dichtbij huis, niet meer zo spannend geweest. Dat zien we in de media, maar merken we ook op zee aan de scheepsbewegingen van de Russische vloot. Ook elders in de wereld is het minder rustig dan je zou wensen. Het is onze taak voorbereid te zijn op elke denkbare situatie.

Wilt u weten wat er nog meer is besproken in ‘Alle Hens Live’, dan kunt u dit terugzien op DefensieTV (CZSK-Algemeen).

Vice-admiraal René Tas,

Commandant Zeestrijdkrachten