Tekst KAP Djenna Perreijn
Foto SGT Jan Dijkstra

Vloot in nieuwe jas, regenbroek en shirt gestoken

Aan boord wordt nergens zoveel over gesproken als over tenues en menu’s. Het nieuws over nieuwe jassen, regenbroeken en T-shirts zal dan ook als muziek in de oren klinken. Over de voorgangers van genoemde kledingstukken ontving de Uniformcommissie van de KM de afgelopen jaren klachten. Commandanten kochten vervangende dracht dan maar bij particulieren en betaalden die zelfs uit eigen potjes. Met de verstrekking van het nieuwe goed, loopt de vloot er weer comfortabel en uniform bij. 

Het bekende witte T-shirt met donkerblauwe bies verdwijnt niet helemaal uit beeld. Onder de matrozenbuis hoort het tijdens ceremonieel nog steeds bij het uniform. (Links: archieffoto 2012, SM Maartje Roos)

Wie bij warm weer het jasje van zijn of haar boordtenue uitdoet, draagt daaronder voortaan een blauw T-shirt. “Het einde van een tijdperk, maar absoluut een verbetering”, stelt kapitein-luitenant ter zee Wilco Kramer, voorzitter uniformcommissie KM. “Bij nattigheid –  een (tropen)buitje of tijdens werken met natte trossen – schenen de witte T-shirts door; vooral ongemakkelijk voor vrouwen. Een ander nadeel: viezigheid was heel snel zichtbaar op het wit.”

‘Zelf aankopen is niet alleen zonde van het geld, maar komt ook de uniformiteit niet ten goede’

De jongste matroos uit de EMMV kreeg vorige maand al het nieuwe pakket ‘Koud en natweer overkleding’ uit handen van C-ZSK VADM Rob Kramer.

Veel klachten

De afgelopen jaren kochten commandanten al blauwe shirts uit eigen potjes. “Dat is niet alleen zonde van het geld, maar komt ook de uniformiteit niet ten goede”, stelt Kramer. Ook werden verschillende soorten jassen particulier aangekocht. “De huidige parka hoort eigenlijk bij het ‘daags blauw’ (net tenue, red.), maar mag ook op het boordtenue worden gedragen. De uniformcommissie ontving de afgelopen jaren veel klachten over een ontbrekende capuchon. Ook was de jas niet warm genoeg. Vervelend, vooral voor instructeurs van bijvoorbeeld de Eerste Maritiem Militaire Vorming (EMMV) die buiten lang stil moeten staan.” Een ander exemplaar, de ‘doorwerkjas’ voor varend personeel, moest steevast worden ingeleverd bij een walplaatsing. “Terwijl je ook met een walfunctie vaak genoeg buiten komt en dan heb je een goede jas nodig”, redeneert de overste.

x

3-in-1

De nieuwe jas, met bijpassende regenbroek, is dan ook bestemd voor al het vlootpersoneel. Het boordtenue is namelijk nog altijd het meest gedragen uniform op schepen en op Marinebasis Den Helder. Uit 3 verschillende combinaties werden deze jas en broek na een draagproef als winnaar gekozen. “Collega’s waren te spreken over het materiaal: het is waterdicht, maar ademt wel, waardoor je niet snel transpireert.” 

Door de 3-in-1-constructie kan de marine-militair de jas op 3 verschillende manieren dragen: alleen de binnenvoering als ‘wolletje’ of deze voering vastgeklikt aan de jas, als warmste versie, of alleen de buitenste dunne jas, als regenjas. “Of het nu regent, waait of je moet lang stilstaan, er is altijd een prettige manier om de jas te dragen.”

Proefdragers van de nieuwe jas hadden ‘m liever niet ingeleverd: goede pasvorm, robuuste ritsen en waterdichte, ademende, stof maakte dit exemplaar tot winnaar.

‘De levering van STRONG duurt nog een paar jaar, daar willen we niet op wachten’

De binnenvoering is ook los te dragen als 'wolletje'.

STRONG?

Nieuwe jassen, broeken en shirts. Mooi, maar hoe zit het dan met STRONG, het nieuwe kledingpakket dat in de toekomst grotendeels het boordtenue vervangt? Kramer: “Die levering duurt nog een paar jaar, daar willen we niet op wachten. Bij het interimpakket, om te overbruggen, hoort geen jas. Als deze nieuwe jas bevalt zoals we verwachten, kunnen we nog beter adviseren hoe de STRONG-jas er straks uit moet zien. Of we laten misschien juist weten dat er geen behoefte aan is. Dan blijven we deze jassen bij het STRONG-tenue dragen. Een laatste optie is om deze jas bij het nette tenue te blijven dragen en de STRONG-jas dan als ‘werkjas’.”

Het duurt nog even voor de nieuwe STRONG-kledingstukken worden uitgereikt. Daar wilde de marine niet op wachten. De kledingstukken waar de meeste klachten over bestonden, worden daarom al vervangen.
Bij warme klussen je BT-jas uit; geen probleem!

Beste prijs-kwaliteitverhouding

Het nieuwe pakket ‘Koud en natweer overkleding’ is er gekomen dankzij een samenwerking tussen de Directie Materiële Instandhouding (DMI), het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrustingbedrijf (KPU) en de Uniformcommissie KM. Sandra Kok (KPU) en Mert Mesters (DMI) reden meermaals naar Den Helder om de draagproeven te coördineren. Mesters: “In 2014 probeerden we deze nieuwe kleding al aan te schaffen, maar was er om financiële redenen een stop op het kopen van uitrusting. Ik ben blij dat we er in 2018 weer mee aan de slag konden.”

Na noodzakelijke stappen als het schrijven van een programma van eisen, het budget regelen en de Europese aanbesteding uitzetten, waren de projectleiders benieuwd welke jassen in de smaak zouden vallen. 3 groepen marinemilitairen kregen elk 1 jas van 1 van de 3 leveranciers. Kok: “De proefdragers probeerden de jas een maand ‘blind’ uit; ze wisten niets van bijvoorbeeld het merk of de prijs. Ze beoordeelden de jas onder meer op uiterlijkheden, draagcomfort en de kwaliteit van de stof. De jas met de beste prijs-kwaliteitverhouding kwam ook bij deze marinemensen als favoriet uit de bus. Na enkele aanpassingen, aan de hand van hun bevindingen, kon de leverancier direct leveren.”