02

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 3

Snake Bite focust op het groene

Tekst KAP Djenna Perreijn
Foto SGTBDAV Jasper Verolme

Luchtsteun geeft CSS Squadron ‘vleugels’

x

Pijlsnel schatten de mariniers de situatie in terwijl ze uit de Cougar-transporthelikopter klimmen: tijdens een patrouille is het voertuig van collega’s beschadigd, waarschijnlijk door een bermbom; 3 gewonden zijn in levensgevaar. De medische afvoer in missiegebied is 1 van de scenario’s tijdens oefening Snake Bite. In 2 weken tijd beoefenen mariniers van 20 Combat Service Support (CSS) Squadron alle logistieke vaardigheden in een tactische setting.

“Hé hallo, je moet eerst deze meneer helpen, die is er nog veel slechter aan toe!”, roept een omstander terwijl een marinier zich over 1 van de slachtoffers buigt. De ‘oefen’-toeschouwers proberen de militairen uit hun concentratie te halen. De mariniers reageren echter vriendelijk doch afwijzend en gaan door met hun werk. Als de gewonden in transportdekens zijn gewikkeld, tillen de mariniers hen zo snel mogelijk, maar voorzichtig de helikopter in. Die vliegt de slachtoffers naar het Role-1 veldhospitaal.

x

Zwaartepunt verschoven

Net als de heli uit het zicht is verdwenen, doemt zijn geluid in de verte alweer op. De Cougar moet ook het defecte voertuig uit het gebied halen. “We oefenen niet heel vaak met de underslung maar het is belangrijk om hiermee te trainen”, vertelt majoor der mariniers John Hoogeveen, commandant van 20 CSS Squadron. 

Dat zijn eenheid vandaag ‘lekker groen’ bezig is, vindt de majoor sowieso een goede ontwikkeling. “De laatste jaren is het zwaartepunt verschoven naar de witte logistiek: werk in de vredesbedrijfsvoering. Daar speelt het 20e vaak een grote rol in. Het doel van Snake Bite is juist om de focus te verschuiven richting het groene, zodat we ook de missiegerelateerde omstandigheden niet uit het oog verliezen.” Het CSS Squadron wil de oefening dan ook jaarlijks herhalen. 

x

De Cougars van 300 Squadron van het CLSK gelden binnen de luchtmacht als hofleverancier van helisteun aan speciale eenheden. Vandaag is dat 20 CSS Squadron.

Als de patiënten eenmaal in de helikopter liggen, is het ENDEX: einde oefening. In het scenario brengt de Cougar de slachtoffers naar de Role-1. Daar wordt gewerkt op het niveau van eerstelijns gezondheidszorg (huisarts) en initiële traumaopvang.

Deze laatste week worden tal van scenario’s beoefend. In de eerste week van Snake Bite kregen mariniers vooral les. Zo werd onder meer het planningsproces doorlopen, geoefend met het opzetten van een tactisch distributiepunt, het leggen van een wapen-cache en ‘s nachts navigeren met kaart en kompas.

Mariniers van 20 CSS Squadron bevelen omstanders om afstand te houden. Deze ‘oefenlocals’ proberen de militairen uit hun concentratie te halen.

MAJMARNS John Hoogeveen: “De logistiek is met steeds wisselende locaties en schaarste-verdeling al ingewikkeld, maar Snake Bite is extra uitdagend door het tactische element: zaken als beveiliging zijn opeens heel belangrijk.”

De Cougar-transporthelikopter wordt gebruikt voor het vervoeren van troepen en materieel. Externe ladingen kunnen onder de romp worden vastgehaakt aan de underslung. “Daar kun je niet vaak genoeg mee oefenen”, weet MAJMARNS John Hoogeveen.

In missiegebied voeren de mariniers levensreddende handelingen uit en brengen ze slachtoffers zo snel mogelijk naar de helikopter.

Aan de oefening werkte het gehele CSS Squadron mee: staf, Basis Medische Eenheid, Transportgroep, Equipment Support, Logistieke Dienst Verzorging en de verbindelaars van CIS. Ook is de infanterie van 13 Raiding Squadron geïntegreerd in het scenario.

Op een transportdeken wordt een slachtoffer naar de helikopter getild, voor afvoer naar het Role-1 veldhospitaal.