Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto EMASOH

Marineofficier stratcom-adviseur bij Straat van Hormuz-missie

Het zette de regio onder grote druk in juni 2019, toen het scheepvaartverkeer in de Straat van Hormuz te maken kreeg met aanvallen en explosies. De Verenigde Staten organiseerden daarop een vlootverband met gelijkgezinden. Ook Nederland stuurde een schip, het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. De Ruyter. Dit werd echter ingepast in de European Maritime Awareness in the Street of Hormuz (EMASOH)-missie. Het schip is allang weer terug, maar er zijn nog Nederlandse militairen aanwezig in het operatiegebied. Zo ook luitenant ter zee 2OC (SD) Leonoor (29). Wat doet zij daar en hoe kijkt zij nu tegen de situatie aan?

Normaalgesproken houdt Leonoor zich bezig met interne en externe communicatie, met name voor DMI.

Leonoor kwam in 2019 als beroepsmilitair onder de wapenen, na haar bachelor Economie & Bestuurskunde in Leiden en een master Bedrijfscommunicatie aan de Amsterdamse VU. Haar belangstelling voor de KM werd eerder al gewekt tijdens het werkstudentschap Defensity College, waarvoor zij al reservemilitair was geworden in 2016. “Ik koos voor de marine vanwege het leven op zee, de verhalen, de geschiedenis, de tradities en de waarden, maar ook wel een beetje voor het avontuur.”

Zr.Ms. De Ruyter (links) maakte in 2020 deel uit van de Europese missie bij de Straat van Hormuz.

Internationale missie

Normaalgesproken houdt de marineofficier zich in Den Helder bezig met interne en externe communicatie, met name voor de Directie Materiële Instandhouding (DMI). “Mijn werkzaamheden zijn zeer divers; dat maakt het werk bij Communicatie ook zo leuk. Je bent bezig met bijvoorbeeld communicatieplannen schrijven en creatieve ideeën uitwerken of foto’s, video’s en andere content verzamelen en evenementen optuigen.”

Toen de uitzending naar Abu Dhabi voorbijkwam, stak Leonoor onmiddellijk haar vinger op. Het avontuur en werken binnen een zeer internationale missie lonkten. Na een degelijke voorbereiding in januari, volgde begin februari – inmiddels te Abu Dhabi – een quarantaineperiode van 10 dagen in een kazernekamer. Maar dan wel een met uitzicht op het Louvre van Abu Dhabi. Na de quarantaine volgde de hand over/take over en ging Leonoor aan het werk. 

Leonoor brieft de top van de EMASOH-missie.

Op de kaart zetten

“Ik ben hier werkzaam als adviseur voor strategische communicatie (stratcom) op het Force Headquarters, op de Franse marinebasis in Abu Dhabi”, licht Leonoor toe. “We werken met een stafteam van 25 man, dat bestaat uit Fransen, Belgen, Grieken, Nederlanders en Denen; deze laatsten hebben ook de leiding en vormen de bijbehorende staf. Ik zit in een werkruimte met een Deense redacteur, legal advisor en chief of staff.”

Naast stratcom-adviseur is Leonoor ook public affairs officer. “In principe vloeien de 2 taken in elkaar over. Doordeweeks probeer ik EMASOH op de kaart te zetten, voor onze doelgroepen in de 8 deelnemende landen aan de missie. Ook is het belangrijk om de media en de keyplayers in de regio, plus hun achterban, op de hoogte te houden. Dit doe ik bijvoorbeeld door middel van briefings, informatiebulletins, persberichten en nieuwsitems op onze social media.”

De militairen van de staf, zonder de mensen van operaties en logistiek.

Stabiliteit versterken

“Hoewel corona ons flink in de weg zit, probeer ik ook – zo goed en zo kwaad als dat gaat – om zogenoemde key leader engagements op te zetten”, vervolgt Leonoor. “Dat is vooral om belangrijke partijen in de omgeving een duidelijke boodschap over te brengen. We zijn hier hard aan het werk om een veilige doorgang in de Straat van Hormuz te bewerkstelligen, door middel van surveillance, aanwezigheid en de-escalatie, ook om zo de regionale stabiliteit te versterken. Heel belangrijk om dat naar buiten toe te blijven uitstralen. Aangezien het in deze missie nadrukkelijk gaat om de zichtbare aanwezigheid van onze eenheden, is ook stratcom een belangrijke pilaar. We moeten op alle manieren laten zien dat we er zijn.”

Tweewekelijks zit Leonoor de stratcom-werkgroep van EMASOH voor.

Indrukwekkend

“Voor mijzelf is de missie een hele bijzondere ervaring die ik opdoe; de eerste keer in een internationale omgeving, met hele andere collega’s en werkzaamheden dan normaal. Vanwege corona en de werkzaamheden heb ik van Abu Dhabi zelf nog niet echt veel kunnen zien, maar mijn eerste indruk is: groots, indrukwekkend, schoon, licht en prijzig! Met mijn Nederlandse collega hier ben ik op ons eerste vrije moment naar de grote moskee gegaan; prachtig, alsof je een sprookje binnenstapt.

“Alsof je een sprookje binnenstapt.”

Veel vrije tijd heeft Leonoor overigens niet, zo geeft ze aan. “De momenten die ik op een dag voor mijzelf heb, zoals vroeg in de ochtend, loop ik met een podcast een rondje om de kazerne. Ook probeer ik te sporten, maar dat is moeilijk te plannen, omdat alles vanwege corona tijdsloten heeft. Verder ben ik uiteraard druk Frans aan het leren, bijvoorbeeld met Duolingo. Deens zal nog even moeten wachten.”

Groepsfoto van de complete staf, ter ere van 1 jaar EMASOH.