09

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 1

Beter beeld aan boord

Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto John van Helvert

Server op schepen voor films en live-TV

‘Goed werkgeverschap’, daar draait het om voor de afdeling Ontwikkeling & Ontspanning (O&O) van CZSK bij het beschikbaar stellen van films en (later) live-televisie. Zo hoef je thuis niet meer voor vertrek naar zee Netflix leeg te trekken en de voorraad per harde schijf aan boord te brengen. Belangrijke bijkomende punten: het vertonen van dit soort films en series in publieke ruimtes is illegaal en het inpluggen van USB-sticks kan zorgen voor veiligheidsrisico’s. Een pilot met de splinternieuwe filmserver aan boord van Zr.Ms. Karel Doorman gaat op 22 februari van start.

‘Medewerkster van het eerste uur’ Ada de Wit is al sinds 1984 van de partij bij O&O. “Ik weet nog dat films op grote U-matic filmspoelen van het Centraal Film Kantoor van Defensie naar de schepen gingen. Daar paste ongeveer anderhalf uur beeld op, dus meestal had je er 2 nodig voor een film. Gingen schepen voor 7 maanden varen, wat vroeger heel normaal was, dan kwam de bemanning van tevoren 50 tot 100 films ophalen.”

Met de introductie van de VHS-banden binnen O&O hoefde er al veel minder gesjouwd te worden. Videma Filmservice zorgde voor een ruim aanbod. De Wit: “We kregen daarnaast de beschikking over 42 videorecorders, waarmee we TV-programma’s opnamen en kopieerden voor aan boord.”

Zorgen voor mooi aanbod

De grote sprong voorwaarts was er vanaf 1997, toen de DVD in Nederland werd geïntroduceerd. Er was een grijpvoorraad beschikbaar op het kantoor van O&O, voor als schepen op stel en sprong moesten vertrekken. Maar in de regel gaven bemanningen 2 weken voor vertrek hun wensenlijst door. Zoals aan alles een einde komt, liep ook de vraag naar DVD’s de laatste jaren sterk terug, met de komst van Netflix en vergelijkbare aanbieders.

Eerste luitenant der mariniers Karel van den Burg, sinds 2019 coördinator O&O, over deze ontwikkeling: “Films en series thuis downloaden en op een stickje of hard schijf mee aan boord nemen is op zich prima, maar het afspelen ervan in publieke ruimtes, wat de verblijven zijn, is niet legaal. Los daarvan willen we als goed werkgever ook gewoon zorgen voor een mooi filmaanbod.”

Patrick Visser: ‘... gedownloade film op USB-stick inpluggen in scheeps-ICT-omgeving is onwenselijk.”
Van de beveiligde USB-stick kun je geen films kopiëren.

Veiligheidsrisico’s uitsluiten

Een stagiair werd op pad gestuurd, met de vraag: ‘Wat wil men?’. En zo kwam de wens van de eenheden naar boven voor een breed aanbod van films en liefst ook live-televisie. Met de resultaten klopte Van den Burg aan bij Patrick Visser van Call2Home. De firma die vooral naam maakt met het aanbod van internet en telefonie in missiegebieden, zag ook hier wel de uitdaging van in. Visser: “Het ging er voor de marine ook om veiligheidsrisico’s uit te sluiten. Een gedownloade film op een USB-stick inpluggen in de scheeps-ICT-omgeving en via het netwerk laten afspelen, is bijvoorbeeld onwenselijk.”

Zo ontstond het plan voor een filmserver, om te beginnen op het kantoor van O&O. “De O&O-officieren van eenheden kunnen per vaarweek 5 films meekrijgen op een beveiligde USB-stick, waar je geen films van kan kopiëren”, aldus Van den Burg.

Het streven is dat alle grote schepen over een jaar zijn uitgerust met een eigen filmserver.

Saamhorigheid terugbrengen

Het streven is dat alle grote schepen over een jaar zijn uitgerust met een eigen filmserver. Deze kent dan een filmaanbod met 250 titels, waarvan 10% per maand ververst wordt, die via het eigen E-welfare wifinetwerk beschikbaar zijn. “Eigenlijk een soort Netflix,”, verduidelijkt Van den Burg, “met een gebruiksvriendelijke interface en een aanbod dat steeds wordt aangepast op het kijkgedrag aan boord.” 

Visser: “Natuurlijk blijven mensen ook in de privésfeer op de hut eigen programma’s kijken, maar ook dat kan met de filmserver. En je kunt veel eenvoudiger en legaal filmavonden houden. Dat brengt wel de saamhorigheid terug.” Voor dat laatste zou ook live-televisie (denk aan belangrijke voetbalwedstrijden) een grote rol kunnen spelen. Van den Burg hoopt van harte dat de introductie daarvan, inclusief live-televisie bekijken in de privésfeer op de hut, over een jaar of 2 kan plaatsvinden. “Dat is nu nog toekomstmuziek, maar dat kan straks ook via de filmserver aan boord.”

Patrick Visser, ELNTMARNS Karel van den Burg en Ada de Wit.

Volwaardige verbinding

Visser gaat graag nog een stap verder: “Wat te denken van nog andere media met Nederlands nieuws, ook via de filmserver? Of het binnenhalen van updates van games en gameconsoles, tijdens de rustige uren? Het verbeterde internet aan boord, waar Call2Home sinds vorig jaar aan werkt, moet er ook voor zorgen dat je bijvoorbeeld niet meer 20 minuten hoeft te wachten op een tweede vinkje bij je verstuurde WhatsApp-bericht. Nu maken we voor E-Welfare vaak nog gebruik van de restcapaciteit van de operationele systemen. Er is straks echter voor alle eenheden een veilige en volwaardige internetverbinding, met wereldwijde dekking. Via die verbinding komen straks dus ook de wekelijkse updates van de filmserver binnen.” 

x
“Wat te denken van nog andere media met Nederlands nieuws, ook via de filmserver?" (Foto: MINAZ)