06

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 1

Eigen subdienstgroep voor medische mariniers

Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto Hans Roggen

Extra potentieel geneeskundig personeel ontgonnen

x
Foto boven: SGT Hille Hillinga

Mariniers die de medische kant op wilden. Voor hen was er tot voor kort maar 1 mogelijkheid: overstappen naar de Logistieke Dienst Geneeskundige Dienst (LDGD). Sinds kort hoeft dit niet meer, want onlangs is, in aanloop naar de officiële ‘go’ door de Admiraliteitsraad, de subdienstgroep marinier Geneeskundige Dienst (MARNGD) in het leven geroepen. Hiermee wordt een extra potentieel aan medisch personeel ontgonnen. 

De eerste 5 Algemeen Militair Verpleegkundigen (AMV) kregen in december hun mariniersbaret ‘heruitgereikt’. Uiteraard gepaard met gepaste trots. Ooit helemaal laag gegaan om het kleinood te bemachtigen, maar op moeten bergen vanwege de belangstelling voor het medische. Voor andere mariniers was de onvermijdelijke carrièreswitch reden om gewondenverzorger/Combat Life Saver (CLS) te blijven en zich niet verder te specialiseren, ten einde de baret te behouden.

‘Heruitreiking’ van de mariniersbaret door (toen nog) Commandant Korps Mariniers, BRIGGENMARNS Jeff Mac Mootry.
4 van de 5 nieuwe mariniers GD, v.l.n.r.: SMJRMARNGD Roy Junge, SGTMARNGD Tom den Ouden, SMJRMARNGD Michiel Fris en SGTMARNGD Cees Oreel. (Op Curaçao kreeg KPLMARNGD Auwert Hiddema zijn baret ‘heruitgereikt’.)

Ook loopbaanpad

Niet alleen is er nu sprake van een nieuwe subdienstgroep binnen de dienstgroep mariniers, maar ook van een nieuw loopbaanpad. De mariniers GD zijn volwaardige AMV’ers en krijgen ook de gelegenheid om hun civiele BIG-registratie op orde te houden. De 120 CLS’ers krijgen nu de kans om zich medisch te verdiepen, zonder hun mariniersbaret kwijt te raken. In de nieuwe situatie blijft de Conventie van Genève overigens gewaarborgd. De betreffende mariniers gebruiken hun wapen alleen voor zelfverdediging. 

Veel mariniers gemotiveerd

Ook sergeant-majoor van de mariniers geneeskundige dienst Roy Junge kreeg onlangs zijn mariniersbaret terug. “De belangstelling voor het medische vak is langzaam gegroeid. Tijdens een revalidatieperiode, vanwege mijn knie, wilde ik graag een opleiding doen. Ik dacht aan CLS’er, maar kreeg toen de vraag of ik geen AMV’er wilde worden.” Zijn nieuwe vak vond hij erg leuk en zijn werk deed hij met veel plezier, maar toch voelde Junge ook ongemak. “Tsja, het baratea is stiekem toch het mooiste pak wat er bestaat....”, zegt hij trots. “Binnenkort ga ik trouwen, dus het moment kon niet beter komen om marinier GD te worden. Veel mariniers kenden mij als militair van de vloot, maar nu opeens weer als marinier. Door deze aandacht merk ik dat ook veel mariniers gemotiveerd raken om dit nieuwe traject te volgen. Ik hoop dat we over 4 jaar de eerste nieuwe collega’s kunnen begroeten.”

Logisch en positief

Functietoewijzer majoor der mariniers Tim van Wijk vindt de oprichting van de nieuwe subdienstgroep MARNGD ‘een logische en zeer positieve keuze’. “We bieden mariniers nu een volledige carrière in het medisch werkveld. De oprichting betekent ook dat de vijver, van waaruit we mensen werven voor een medische loopbaan, een stuk groter is geworden. Het feit dat mariniers hun eigen uniform mogen aanhouden, ook op functies buiten het Korps, bindt deze mariniers niet alleen aan het Korps, maar ook aan CZSK en zelfs Defensie als geheel. Meer instroom van onderaf betekent meer opleiden en een betere vulling van medische arbeidsplaatsen, bij welk deel van de defensieorganisatie dan ook.”

MAJMARNS Tim van Wijk: “Deze mensen kijken anders naar het mariniersoptreden dan iemand van de vloot”.

 Geen verschillende standaarden

“Voor het Korps Mariniers betekent deze ontwikkeling ook dat er straks verpleegkundigen in de organisatie rondlopen die eerst een aantal jaren als marinier Algemeen in een raidingsquadron hebben gewerkt”, vervolgt Van Wijk. “Deze mensen kijken anders naar het mariniersoptreden dan iemand van de vloot.”

Volgens Van Wijk zijn er door de oprichting van de subdienstgroep MARNGD geen functies bijgekomen en worden er ook geen specifieke functies voor medische mariniers gereserveerd. “Hun loopbaan is dezelfde als die van hun collega’s van de LDGD. Er zijn operationele functies bij marinierseenheden en op schepen, niet-operationele functies bij het Eerstelijns Gezondheidsbedrijf Defensie en ook nog functies bij bijvoorbeeld 400 Geneeskundig Bataljon van het CLAS in Ermelo. De carrièrepaden van zowel de MARNGD als van de LDGD worden ook door dezelfde loopbaanbegeleider in de gaten gehouden. Zo ontstaan er geen verschillende standaarden.”

Blij met nieuw loopbaanpad

Sergeant van de mariniers GD Tom den Ouden kreeg gaandeweg zijn eerdere jaren bij het Korps Mariniers steeds meer een geneeskundige neventaak. “Dit wekte mijn interesse, ik merkte dat ik er aanleg voor had en dit uitermate leuk vond. Dat ik na mijn medische opleiding geen marinier kon blijven deed toch wel pijn. Ik ben trots dat wij nu ‘in ere hersteld’ zijn. Niet alleen blij voor ons, als eerste 5 mariniers GD, maar ook voor anderen, dat dit nu een nieuw loopbaanpad is geworden. Veel mariniers stapten eerder over naar de burgermaatschappij, om bij de ambulancedienst te gaan werken of civiel verpleegkundige te worden. Dat hoeft niet meer; mariniers die als marinier verder willen binnen de medische dienst kunnen nu verder. Ook kunnen verpleegkundigen die bij de marine komen werken, nu marinier GD worden. Ik denk dat we hier als KM en als Korps Mariniers veel profijt van gaan hebben.” (Foto: eigen collectie)

CLS-tas interessanter dan radio

SGTMARNGD Cees Oreel wilde ooit, toen hij nog matroos was op de binnenvaart, ‘vooral weten of hij de opleiding tot marinier zou kunnen halen’. Dat ging hem goed af. “Binnen de korporaalsopleiding kreeg ik ook de opleiding tot CLS’er. Ik was verbindelaar, maar merkte dat ik de CLS-tas interessanter begon te vinden dan mijn radio. Terwijl ik nog in Afghanistan op missie was, heb ik al het verzoek eruit gegooid om de AMV-opleiding in te mogen gaan.” Dat de mariniersbaret daarbij afging, verbaasde Oreel vooral. “Zowel de commando’s als de Luchtmobiele Brigade hebben toch ook AMV’ers in hun gelederen?” Dat hij nu weer marinier (GD) is, noemt de senior-assistent Gezondheidscentrum ‘wel eerlijk’. “Maar veel emotie heb ik er eerlijk gezegd niet bij, hoor.” Qua werk op Vliegbasis Woensdrecht en de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal verandert er voor de medische marinier eigenlijk niets, zo geeft hij aan.

x
Foto: SGT Aaron Zwaal