09

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 06

Nieuwe kombuiswagens voor ‘culinaire cavalerie’ Korps Mariniers

Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto Jarno Kraaijvanger

Meer verse voeding en vitamines in het veld

Ook de liefde van de militair gaat door de maag. Of zoals aan boord van marineschepen geldt: heb je een goede kok, dan heb je een goede sfeer aan boord. Lekkere, verse en gezonde voeding is dus onder alle omstandigheden belangrijk. Daaraan gaan de 4 nieuwe veldkeukens voor het Korps Mariniers bijdragen. Één ervan wordt – as we speak – getest, tijdens een certificeringsoefening van 2 Raiding Squadrons van het Korps Mariniers in het Groningse Marnehuizen.

Niet alleen met tijdelijke coronamaatregelen, maar ook met immer geldende HACCP-eisen rond hygiëne en veilige voeding, heeft kapitein der mariniers Frank Stam dezer dagen rekening te houden. Hij is de opvolgend commandant van 10 Combat Service Support Squadron van het Korps Mariniers. Autotechniek, verbindingen en medische ondersteuning vallen net zo goed binnen het werkterrein van zijn eenheid, als munitie, brandstof en voeding.

Opvallende nieuwkomer

Al deze gebieden komen van 3 tot en met 10 juli samen tijdens de certificeringsoefening van 13 en 22 Raiding Squadron van 1 Marine Combat Group. Hoe werkt zoiets trouwens in tijden van corona? “We zijn een week voor aanvang van de oefening in quarantaine gegaan en zijn nu een week samen bezig, dus inmiddels is er ruimte voor wat verlichting.”

Veel van de ondersteuning door de eenheid van Stam aan de oefenende Raiding Squadrons is business as usual, maar er is ook sprake van een opvallende nieuwkomer: de eerste van 4 nieuwe kookwagens voor het Korps Mariniers. Het gaat om het type Mobile Field Kitchen, van de firma Kärger. Hiervan heeft Defensie er 10 aanschaft. De andere 6 zijn bestemd voor 240 Dienstencompagnie van het Commando Landstrijdkrachten.

‘We willen vers koken terugbrengen in het veld’

Gedaan met de pret

“Wij noemen die nieuwe installaties bij de KM natuurlijk meteen ‘kombuiswagens’”, vertelt sergeant-majoor LDV Arnd van Dijk lachend. De senior non-commissioned officer catering van 1 Marine Combat Group, weet wat de wagens betreft van de hoed en de rand. Maar ook van de aanleiding om tot de aanschaf over te gaan. “We willen vers koken terugbrengen in het veld. Op dit moment zitten we in de aanloopfase daarvan, zoals tijdens deze oefening. We zorgen voor heet water, voor koffie en thee, en warmen de rantsoenen op in de kookketels.” 

Bij de voormalige veldkeukens was het dan al bijna gedaan met de pret. Het oude systeem bood namelijk niet veel meer dan een combisteamer, met hete lucht en stoom, en 2 enkelwandige kookketels, die de warmte niet optimaal geleidden.

‘Culinaire kennis wil de KM met alle plezier delen’

Uitklappen en aan de gang

“Het nieuwe apparaat bestaat uit een gemoduleerd systeem, met 4 kookposities, in plaats van 2”, vervolgt Van Dijk. “Naast kookketels, zijn er ook 2 braadbakken. En de dubbelwandige uitvoering van de ‘pannen’ zorgt voor een betere warmtegeleiding en -verdeling. Ook is de nieuwe kombuiswagen minder storingsgevoelig en tegelijkertijd gebruiksvriendelijker dan de voorganger. Zo worden de kerosinebranders bijvoorbeeld automatisch schoongemaakt. Dat hoef je dan niet meer constant met de hand te doen. Ten slotte is de overkapping geïntegreerd in de wagen, dus heb je geen aparte tent nodig. Het is: uitklappen en aan de gang.”

Waar op dit moment gewerkt wordt met 1 enkele kombuiswagen, rukt de ‘culinaire cavalerie’ in november 2020 met alle 4 de nieuwe kombuiswagens van het Korps uit. Dan vindt er in het Duitse Grafenwöhr een grote oefening plaats van de Elementaire Vakopleiding van het Mariniers Opleidingscentrum. “Dat kun je zien als de certificeringsoefening voor de kombuiswagens”, stelt Van Dijk. “Hier kunnen we ook goed voldoen aan alle randvoorwaarden, zoals rond koel- en vriesruimtes. En dus voedselveilig complete, verse maaltijden aanbieden.”

“... altijd koks blijven opleiden, nodig aan boord van de schepen...”

‘Voor een kok is het ook veel leuker om écht te koken’

Meerwaarde voor alle partijen

Het vervangingsproject is opgezet in samenwerking met de eerder genoemde 240 Dienstencompagnie. Ook de landmacht hecht namelijk meer en meer aan verse voeding in het veld. Je kunt zeggen: geheel in de huidige tijdsgeest van gezond en duurzaam. Van Dijk is in zijn nopjes met de samenwerking: “Waar de KL sterk is in materieel opzicht, hebben wij bij de KM meer verstand van koken. Dit komt omdat wij binnen de KM altijd koks zijn blijven opleiden. Logisch ook, want die hebben we nodig aan boord van de schepen.” Die zijn ook ingericht op het bereiden van verse voeding, iets waar in het veld meer bij komt kijken.

“De culinaire kennis wil de KM overigens met alle plezier delen”, zo geeft Van Dijk ten slotte aan. “Het biedt qua betere en gezondere voeding meerwaarde voor alle partijen. En voor een kok is het ook veel leuker om écht te koken, in plaats van alleen maar bakjes kant-en-klare maaltijden op te warmen.”