x

14 | 04   Zr.Ms. Groningen door corona toch afgelost

Een handjevol collega’s, onder wie CZMCARIB BRIGGENMARNS Peter Jan de Vin, stond maandagochtend op de steiger van Marinebasis Parera om Zr.Ms. Groningen een goeie terugreis te wensen. Met de aankomst van Zr.Ms. Zeeland in het Caribisch gebied kon de Groningen beginnen aan haar thuisreis over de Atlantische Oceaan. Samen met chef der equipage AOOODOPS Hans Hijman gooide De Vin een van de trossen los. “De tweejarige pilot van het concept van een wisselbemanning wordt onderbroken, maar ik zie het schip na haar onderhoudsperiode in Nederland weer snel in de West”, aldus de generaal.

In april 2019 begon een pilot waarbij het stationsschip 2 jaar in het Caribisch gebied zou blijven en de bemanning dan in zijn geheel wisselde. De wissel tussen de Groningen en de Zeeland is het gevolg van het sluiten van het luchtruim van Curaçao voor inkomende vluchten, als gevolg van het coronavirus. De bemanning van de Zeeland kon dus niet naar Curaçao vliegen om de bemanning van de Groningen over te nemen. De reisbeperkingen hebben ook gevolgen voor het onderhoudspersoneel, dat in de West het onderhoud aan de Groningen had moeten uitvoeren. Dit gebeurt straks dus in Nederland.

x

14 | 04   Wij zijn de marine!

De Koninklijke Marine zit vol prachtige, persoonlijke en soms aangrijpende verhalen. Verhalen van medewerkers die beschermen wat ons dierbaar is. Hun verhalen delen we graag. Ze laten niet alleen zien wat we doen en waarom, maar geven ook aan wie we zijn. Wij zijn de marine! Diverse marinecollega’s zijn ook beschikbaar als spreker voor een presentatie of lezing. Mogelijke onderwerpen zijn leiderschap, crisisbeheersing, kameraadschap en omgaan met tegenslagen. Maar ook missies en werken onder extreme omstandigheden. Een marinespreker aanvragen kan door een mail te sturen naar: marineverhalen@mindef.nl. Werk je bij de marine en wil je ook jouw verhaal delen? Neem dan contact op via het hierboven genoemde mailadres. In bijgaande video het indrukwekkende verhaal van Ans over haar intuïtie. “Mijn gevoel zei dat er iets niet klopte.”