x

14 | 11   Wij zijn de marine!

De Koninklijke Marine zit vol prachtige, persoonlijke en soms aangrijpende verhalen. Verhalen van medewerkers die beschermen wat ons dierbaar is. Hun verhalen delen we graag. Ze laten niet alleen zien wat we doen en waarom, maar geven ook aan wie we zijn. Wij zijn de marine! Diverse marinecollega’s zijn ook beschikbaar als spreker voor een presentatie of lezing. Mogelijke onderwerpen zijn leiderschap, crisisbeheersing, kameraadschap en omgaan met tegenslagen. Maar ook missies en werken onder extreme omstandigheden. Een marinespreker aanvragen kan door een e-mail te sturen naar: marineverhalen@mindef.nl. Werk je bij de marine en wil je ook jouw verhaal delen? Neem dan contact op via het hierboven genoemde e-mailadres. In bijgaande video het verhaal van Barry.

x

14 |11  Van Speijk zorgt voor afleiding

Zr. Ms. Van Speijk keerde eerder deze week terug in Den Helder. Het marineschip nam de afgelopen 3 maanden deel aan de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). SNMG1 opereert voornamelijk in en rondom het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. De deelnemende marineschepen oefenen met elkaar en zijn snel inzetbaar in crisissituaties. Het vlootverband opereerde in september langs de Amerikaanse oostkust, waarna het begin oktober de oversteek maakte naar Spanje. Daar deed het eskader mee aan de grote NAVO-oefening Dynamic Mariner. Het Multipurpose-fregat hield zich onder meer bezig met onderzeebootbestrijding. 

Tranen bij terugkeer in Den Helder.

De week voor terugkeer stond nog een training op het gebied van lucht- en raketverdediging op het programma. In de omgeving van het Engelse Portland zijn tot 7 november de NATO Naval Electo-Magnetic Operations Trials gehouden. Hieraan namen de eenheden van de Standing NATO Maritime Group 1 aan deel, waaronder het Belgische fregat BNS Leopold en ons Multipurpose-fregat Zr. Ms. Van Speijk. Tijdens de oefening NEMO werden nieuwe technieken en tactieken beproefd en gemeten welke bij kunnen dragen aan het vrij kunnen opereren in een vijandelijk elektromagnetisch spectrum. De metingen zijn verricht met een diversiteit aan installaties. Nederland ondersteunde NEMO met Radar Cross Section-meetapparatuur en teams van CZSK, DMI en TNO. Op de foto lanceert de Van Speijk infrarood decoys (afleidingsmiddelen).

x