05

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 11

Hoop houden op Hijgend Hert

Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto Cees Baardman

Bergtraining begin van dubbele opleidingsdosis

Vergeet de zongarantie. Regen, sneeuw, mist en ruig terrein; dat is wat de klok sloeg in Schotland, tijdens de eerste fase van de jaarlijkse bergtraining van het Korps Mariniers. De zogenoemde ‘novices’ van het Korps konden flink aan de bak. Presteren zij gedurende de gehele bergtraining goed en vallen ze niet uit, dan houden ze uitzicht op deelname aan de wintertraining van begin volgend jaar in Noord-Noorwegen. Met als hoogste goed: het veroveren van de felbegeerde opleidingsinsigne ‘Hijgend Hert’.

Vanaf half oktober vindt de bergtraining plaats in de omgeving van Garelochhead, onder leiding van 1 Marine Combat Group. Met als doel: het opleiden en trainen van eenheden voor het opereren in bergachtig terrein. Na een week voorbereiding in het aangeharkte Den Helder, verkaste de eenheid naar de ongepolijste Highlands. Hier startten de zeesoldaten met de Mountain Movement & Survival Course (MMSC). Terwijl de novices tijdens deze MMSC de basisvaardigheden onder de knie kregen, volgden veel kaderleden een separaat programma, ter verdieping van hun vaardigheden.

Nadruk op tactisch opereren

Na de MMSC gaat de training straks naadloos over in de Mountain Warfare Training (MWT), waarin de nadruk zal liggen op tactisch opereren in de bergen tot op Raiding Squadron (RSQN)-niveau. Tijdens de MWT komen 6 vormen van opereren aan bod: rivier oversteken; tactisch verplaatsen, met gebruik van de hoge grond; verrassingsaanval uitvoeren; hinderlaag leggen; doelverkenning en aanvallen via een steile klif.

Na de bergtraining gaan 13 RSQN en 22 RSQN nog voor een tweeweekse schiettraining naar Otterburn, in Engeland. Naar verwachting zijn de eenheden begin december weer terug in Nederland. Hier gaan zij zich voorbereiden op de training in Noorwegen, die na het winterverlof losbarst.

Bekijk hier een impressie van de Mountain Movement & Survival Course.