Tekst Saminna van den Bulk
Foto SGTBDAV Jasper Verolme | Video: SMJRBDAV Ruud Mol

Certificeringsoefening voorbereiding op amfibische taakstelling

Even zijn de inwoners van het Schotse Blyth beland in een actiefilm. Overal militairen, overal klinken schoten. Een bulderende Cougar landt op het industrieterrein vlak voor de huizen. Een troop mariniers bestormt de loodsen. In badjas en op sloffen komt een Britse dame naar buiten. “What is going on? Can I take a picture?”

Nee, het zijn geen opnamen voor een film. Het is de certificeringsoefening van 21 Raiding Squadron. De militairen van het Korps Mariniers werkten hier al een jaar naar toe, tijdens zware bergtrainingen en oefeningen in ijskoude gebieden. En nu een scenario in Schotland, als ‘eindexamen’. De overheid van het fictieve land Pastonia roept internationale hulp in om wapensmokkelaars op te pakken en intel te verzamelen. Eerst op een vijandelijk schip, in de verlaten haven van Sunderland, daarna in 2 loodsen in Blyth.

Lees hieronder hoe 4 mariniers de certificering hebben ervaren

‘Hecht en aan elkaar gewaagd’ – MARN 1 ALG Joris (22), 21 RS

“Stress? Heb ik geen last van. We hebben hier het afgelopen jaar hard op geoefend in verschillende scenario’s. Van bergtraining tot het doorzoeken van kleine kamertjes. Alle aspecten van dit werk hebben we aangetikt. Je moet fysiek fit zijn, maar je moet ook je koppie gebruiken. Belangrijk: het gevoel in de groep is goed. We zijn hecht en aan elkaar gewaagd. We weten wat we aan elkaar hebben. Accepteren het als iemand zijn mening geeft. Dat maakt dat je elkaar beter maakt.”

“’s Avonds viel ik als tweede man de loods binnen in Blyth. Toen we bij de plek aankwamen was er meteen vuurcontact. En ook in de loods was het raak: meerdere vuurwapens, flashbangs die afgingen. Een gecontroleerde chaos wordt het dan. Vuur van alle kanten, maar je moet helder blijven nadenken.”

“Waarom ik bij de mariniers zit? Combinatie van factoren. Je komt op plekken waar je niet zomaar komt. Er is altijd actie en het werk vereist fysieke inspanning. Dat sprak me aan. Maar uiteindelijk gaat het om 1 ding. Je helpt mensen die je hulp nodig hebben.”

‘Elkaar met een half woord begrijpen’ – ELNTMARNS Kristian (27), troop commander 21 RS

“Als troop commander houd ik het overzicht. Ik kijk naar het grotere plaatje. Zorg dat iedereen in de juiste positie staat en kijk of tactisch alles goed verloopt. De veiligheid van onze troepen staat daarbij voorop.”

“We weten wat we voorhanden hebben; eigen eenheden, 6 bootjes en 2 heli’s. Plannen maken, wat is de volgende stap. Wat ga je doen? Welke middelen wil je daarvoor inzetten? Kortom, hoe wil je je doel bereiken?”

“We proberen op alle situaties te anticiperen. Dat gaat tot op het niveau van een deur, die we op foto’s hebben gezien. Wat voor deur is het? Moeten we die openbreken? En hoe gaan we dat doen? Plannen, ter plekke schakelen en reageren. Het team is belangrijk. Aan het begin van dit jaar waren we een club mariniers, nu zijn we een eenheid. Je moet volledig op elkaar zijn ingespeeld, elkaar met een half woord begrijpen.”

‘De doelen zijn behaald’ – MAJMARNS William Diepeveen (36), operatie-officier 21 RS

“Deze oefening is een chirurgische operatie. Pas een uur voor aanvang horen de mariniers dat er meerdere doelen zijn. Het is complex, er gebeurt veel tegelijkertijd. Het vraagt de marinier om helder nadenken, rustig te blijven.”

“Elk jaar worden er 2 raiding squadrons gecertificeerd. De operatie hier in Schotland was succesvol. De doelen zijn behaald. Dit squadron staat nu klaar voor de Marine Spearhead Task Unit (MSTU). Een eenheid die binnen 48 uur overal ter wereld ingezet kan worden. Mocht dat, waar dan ook ter wereld, nodig zijn. Daarnaast is Nederland in 2020 verantwoordelijk voor de amfibische taakgroep van de NAVO. Ook hierin ligt een belangrijke taak voor 21 Raiding Squadron.”

‘Schakelen en daarna handelen’ – LTKOLMARNS Harro (49), Marine Training Command (‘examinator’)

“Tijdens de certificeringsoefening wordt de eenheid getest, onder tijdsdruk, in een complexe omgeving. 21 Raiding Squadron moest in samenwerking met een lokale anti-terreureenheid reageren op een plotseling opduikend smokkelvaartuig. En direct daarna verschillende objecten op land innemen. Als Marine Training Command observeren we. Kijken hoe de mariniers de opdrachten uitvoeren en hoe de coördinatie verloopt.”

“De mariniers moeten rekening houden met situaties die ze vooraf niet verwacht hadden. Zoals de extra opdracht om smokkelaars op te pakken. Of een heli die op een bepaalde plek toch niet kan landen. Alles is mogelijk. Een test, om te kijken of ze goed kunnen schakelen en daarna handelen. We willen het hoogste niveau met de mariniers bereiken en dat hebben ze laten zien.”