x

12 | 09

NAVO schaduwt Russen

Schepen van de NAVO houden in het oosten van de Middellandse Zee een groot aantal Russische marinevaartuigen in de gaten. De schepen en onderzeeboten zijn bezig met een oefening. Ze hebben echter ook de aandacht vanwege de Russische inmenging in Syrië. Zr. Ms. De Ruyter voert als vlaggenschip van het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) de patrouilles aan, in de buurt van de Russische eenheden. Zo tonen de schepen de NAVO-aanwezigheid en proberen achter de bedoelingen van de Russen te komen. Het vlootverband vormt de snelle maritieme reactiemacht van de NAVO. Zr. Ms. De Ruyter vaart momenteel samen met de fregatten Ville de Quebec (Canada), HS Elli (Griekenland) en Cristóbal Colon (Spanje). De Nederlandse commandeur Boudewijn Boots heeft de leiding over SNMG2. (Ook in deze Alle Hens: het verslag van het recente optreden van SNMG2 in de Zwarte Zee.)

x

15| 07

100-jarige veteraan overleden

De 100-jarige marineveteraan en overlevende van de Slag in de Javazee Ted Luxemburg is op 15 juli overleden. Alle Hens sprak Luxemburg in aanloop naar zijn 100e verjaardag. (Zie: https://magazines.defensie.nl/allehens/2018/04/04_11_jarige_javazee) Zijn nabestaanden lieten weten: “Een herinnering in liefde is een herinnering voor altijd. Zijn leven, boeiende verhalen en vooral zijn vriendschap zullen altijd in onze gedachten blijven.”

x

30 | 08

Nieuwe groepsoudste MLD

Commandeur Gerhard Polet droeg onder toeziend oog van (oud-)collega’s, vrienden en familie op ceremoniële wijze het vaandel van de Marineluchtvaartdienst (MLD) over aan kapitein ter zee Hans Veken. De overdracht vond plaats op 30 augustus op Maritiem Vliegkamp De Kooy. Polet: “Ik was tijdens mijn aantreden vol vertrouwen over het functioneren van de MLD en ben dat nu nog veel meer. De prestaties die jullie nu dagelijks neerleggen maken jullie trots en zelfverzekerd.” De commandeur sluit zijn loopbaan af na ruim 33 jaar binnen de MLD te hebben gediend.

KTZ Veken noemde in zijn speech 3 voor hem belangrijke punten: mensen, middelen en manier van werken. “Het meest kostbare kapitaal dat bent u. U heeft recht op goede opleidingen, voldoende trainingsmogelijkheden en een veilige werkomgeving.” Ook gaf de kolonel aan dat de NH90-helikopters inmiddels echt de ogen, de oren en de tanden van de vloot zijn. De ceremonie werd afgesloten met een defilé van de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers, de Marinierskapel der Koninklijke Marine en het MLD-personeel en een flyby van 2 NH90’s en een Harvard.

x

12 | 09

Amerikaanse eer voor support OEF

Onlangs is op de Amerikaanse ambassade in Den Haag de Meritorious Unit Commendation persoonlijk uitgereikt aan 7 Nederlandse (oud-)militairen. Van het CZSK kwamen SGTLDA G. Bouma en SMJRODOPS b.d. R. Bercx hiervoor in aanmerking. Zij dienden, samen met de 5 defensiecollega’s, in de periode van oktober 2011 tot september 2012 op het algemene hoofdkwartier en het bataljonshoofdkwartier van de 82e Airborne Divisie, tijdens Operation Enduring Freedom (OEF). De eenheidswaardering is toegekend vanwege ‘exceptioneel lovenswaardige support aan OEF’.

x

31 | 08

320 Open ‘vriendelijk toernooi’

30 (post-)actieven van alle krijgsmachtdelen waren onlangs present op Golfbaan Amsterdam Waterland voor het 21e 320 Open, een vriendelijk toernooi met een hoog reünie-gehalte. Toch willen de deelnemers ook het bekende 320 Wapenschild veroveren. Een MLD-er vergaarde deze keer overall de eeuwige roem: Willen Groeneveld. Maar er waren meer winnaars (v.l.n.r.): Renate van Drimmelen (neary), Groeneveld (overall), Willem Bergsma (bruto winnaar voor ‘Alle Hens Pen’ en 2e), Pieter van Zwieten (super neary), Piet Koster (3e), Paul de Regt (longest drive), Rianne Bestenbroer (beste dame). De winnaar van 2017 (Ron Geurts) overhandigde het 320 Wapenschild aan Groeneveld.

x