x

30 | 06

Nederland leidt NAVO-vlootverband

Commandeur Boudewijn Boots heeft 30 juni 2018 in Lissabon het commando van de Standing NATO Maritime Group-2 (SNMG-2) overgenomen van zijn Britse ranggenoot Mike Utley. De ceremonie vond plaats in aanwezigheid van de vice-admiraal Clive Johnstone, de Commander NATO’s Allied Maritime Command. Boots voert een jaar het bevel over het eskader, dat wordt ingezet om maritieme operaties uit te voeren in het oostelijk deel van de Middellandse Zee en aangrenzende wateren, waaronder de Zwarte Zee. “De SNMG-2 is in de eerste plaats onderdeel van de snelle reactiemacht van de NAVO en we zullen daarom klaar moeten zijn voor elke taak die door de NAVO kan worden gegeven. Ik ben van plan elke gelegenheid te gebruiken om onze vaardigheden en samenwerking op het gebied van maritieme oorlogvoering te verbeteren“, aldus Boots. Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat De Ruyter fungeert de eerste 6 maanden als vlaggenschip van het vlootverband, gevolgd door Zr. Ms. Evertsen vanaf januari 2019.
 

x

22| 06

Commandowisseling Zr. Ms. Evertsen

Kapitein-luitenant ter zee Sjoerd Feenstra heeft op 22 juni de functie van commandant van Zr. Ms. Evertsen overgenomen van kapitein-luitenant ter zee Wilbert van Gemeren. "Na 29 Jaar bij de KM, 20 jaar als luchtverdedigingsofficier en recent 3 jaar werkzaam te zijn geweest bij de Defensiestaf in Den Haag, ben ik zeer vereerd om nu leiding te gaan geven aan een van de meest capabele eenheden van ons mooie krijgsmachtdeel", aldus Feenstra. Hij blikte verder vooruit op het opwerkprogramma, in de context van de internationale veiligheidssituatie, voor de tweede helft van 2018 en de aankomende stafschip-SNMG-2-reis van de eerste helft van 2019. In zijn terugblik memoreerde Van Gemeren de band die hij al heeft met Zr. Ms. Evertsen, doordat hij ooit de eerste HOD was van dit schip. De droom die hij had om ooit het commando te mogen voeren over dit fantastische schip, kwam in 2016 uit. "Een druk programma volgde, waarbij de prestaties van de Evertsen niet onopgemerkt gebleven zijn. Met als kenmerken van de bemanning: bereidheid om te leren, kameraadschap, loyaliteit en plezier". Van Gemeren werkt inmiddels als hoofd Personeelsmanagement bij P&O.

x

11 | 07

Gezocht: foto’s van historische voertuigen

Ad Stegeman en Harry Isings zijn druk bezig om een boek samen te stellen over de voertuigen van de Koninklijke Marine gaat. Het gaat een historisch boek worden, met foto’s die voor 95% uit privé-albums komen. Daaronder zeldzame foto’s die niet terug te vinden zijn op het internet. De auteurs zijn nog op zoek naar mooie en bijzondere voertuigfoto’s die een duidelijke link hebben met de marine. Wellicht beschikt u nog over foto’s waar voertuigen in de schepen staan opgesteld, van boord gaan, op de grens van water en land rijden of bijvoorbeeld onder een helikopter hangen? Reacties graag naar: stegeman.ad@gmail.com.

x

06 | 09

Reünie Mariniersklas 247/248

Voor de Mariniersklas 247/248 wordt op 6 september een reünie gehouden op de Van Ghentkazerne te Rotterdam. Kosten: € 30,- per persoon. Opgave per e-mail graag naar: frank@stapsport.com en door overmaking van het bedrag (vóór 25 augustus 2018) op NL 55 RABO 0116742445, ten name van F. Senders, onder vermelding van ‘Reünie klas 247/248’ en ‘wel/geen veteraan’.

x

22| 11

Oplijndag ODOPS

Donderdag 22 november 2018 vindt de jaarlijkse Oplijndag van de ODOPS-vereniging plaats. Er is een mooi programma samengesteld, ondersteund door muziek en de nodige hapjes. U bent welkom vanaf 15.00 uur in gebouw de Witte Raaf, op Marinebasis Den Helder. Op www.odops.nl kunt u sfeerimpressies opdoen en u zo nodig aanmelden als lid (gratis). De entree is € 10,- te voldoen bij de ingang van de Witte Raaf. U krijgt daar muntjes en een mooi aandenken voor thuis.

x

05 | 10

HoBoKo-reünie 2018

Deze zal plaatsvinden op vrijdag 5 oktober 2018 op het Marine Etablissement Amsterdam, in het Evenementengebouw. Ontvangst met koffie, thee en gebak is om 10.00 uur. Om 11.00 uur gaat de bar open en om 13.00 uur zal de traditionele ‘blauwe hap’ worden geserveerd in het bedrijfsrestaurant. Om 16.00 uur eindigt de reünie. Inschrijven kan tot 28 september, door overmaking van € 18,50 per persoon op NL 62 INGB 0003220274 (BIC: INGBNL2A), t.n.v. C. de Boon, onder vermelding van uw naam en adres.

x

13 | 10

Reünie PG-bemanningen 1987/1988 en 1990/1991

Op zaterdag 13 oktober 2018 houden wij van 14.00 uur tot 21.00 uur een reünie voor de oud-opvarenden van de eenheden die in 1987-1988 in de Arabische Golf aan operaties met codenaam Octopus en Calendar II deelnamen of aan operaties tijdens de Golfoorlog 1990-1991. De oud-opvarenden kunnen zich laten vergezellen door een partner. De reünie wordt gehouden in de Dukdalf op de Oude Rijkswerf te Den Helder. U wordt ontvangen met koffie en cake. Tijdens de reünie is er gelegenheid om een herinneringsfoto te laten maken. De kosten voor deze reünie bedragen € 30,- per persoon. Dat is inclusief de traditionele ‘blauwe hap’, een drankje en een leuke herinnering. U kunt zich aanmelden tot 13 augustus 2018 via: maheur8788@gmail.com, met de onderstaande gegevens: naam, bemanning/periode, e-mailadres, telefoonnummer en (eventueel) naam van de partner. Let op: deze informatie wordt alleen voor deze reünie gebruikt. U kunt het verschuldigde bedrag overmaken op NL 27 SNSB 0706159284, ten name van K. IJzendoorn, onder vermelding van ‘PG-reünie 2018’ en uw naam. Uw inschrijving wordt per e-mail bevestigd, na ontvangst van de betaling van de verschuldigde bijdrage op eerder genoemd rekeningnummer. Meer informatie: https://www.facebook.com/events/930803180431992/

x