05

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 07

Marine zet alle zeilen bij

Tekst Charlotte Snel
Foto SM Gerben van Es, SGTBDAV Sjoerd Hilckmann

Grote campagne werving burgerpersoneel

Remco Harsveld, strategisch adviseur Burgerpersoneel CZSK.

Het lijkt haast een luxeprobleem: we hebben geld voor de wederopbouw van onze krijgsmacht, maar niet genoeg handjes om het uit te geven. Met 650 openstaande burgervacatures in 2018 en een dreigende 1.000 in 2019 is het tijd voor actie. Voor de allereerste keer start Defensie daarom met een grootst opgezette wervingscampagne, gericht op het vullen van niet-militaire functies.

Situatie vooral penibel bij ICT, inkoop en techniek

Ook de marine zet alle zeilen bij. Binnen het krijgsmachtdeel zal de uitstroom onder burgers komende jaren naar verwachting fors stijgen. Binnen 5 jaar bereiken een kleine 250 mensen de AOW-gerechtigde leeftijd; 12% van het huidige burgerpersoneelsbestand. Aan de andere kant zal het aantal burgerfuncties als gevolg van het project Doorontwikkeling Krijgsmacht (DOKM) alleen maar toenemen. Tel daar een aantrekkende arbeidsmarkt bij op, dus een minder groot aanbod van nieuw talent, en de puzzelstukjes vallen aardig in elkaar. Hoewel er op allerlei niveaus behoefte is aan nieuwe collega’s, dreigt de situatie vooral in de zogeheten schaarste categorieën (ICT, inkoop en techniek) penibel te worden.

Binnen 5 jaar bereiken bijna 250 mensen de AOW-gerechtigde leeftijd.

Werken aan zichtbaarheid

“We staan voor een beste uitdaging, ja”, erkent Remco Harsveld, strategisch adviseur Burgerpersoneel CZSK. “Jarenlang hebben we amper kunnen werven, simpelweg omdat er geen geld was. Nu hebben we de luxe dat de deur weer open staat, maar dat geldt ook voor andere bedrijven. We moeten opnieuw werken aan onze zichtbaarheid en mensen eraan herinneren dat je als burger hartstikke leuke functies bij Defensie kunt vervullen. De hoop is dat deze campagne de geheugens weer opfrist.”

"Je hoeft geen militair te zijn om belangrijk werk bij Defensie te verrichten.”

'Dat is toch een unieke wereld, waar je als burger in mag verkeren?'

Alle vertrouwen

Sinds half mei wordt er via verschillende media een heldere boodschap verspreid: je hoeft geen militair te zijn om belangrijk werk bij Defensie te verrichten. Voor de marine is op werkenbijdefensie.nl voor de gelegenheid een speciale pagina ingericht (https://werkenbijdefensie.nl/aan-de-slag-bij-de-marine) en een apart e-mailadres aangemaakt (burgerbijdemarine@mindef.nl), waar geïnteresseerden een open sollicitatie naartoe kunnen sturen. Het is nog te vroeg om het te hebben over de effectiviteit van de campagne, maar Harsveld heeft er alle vertrouwen in. “Kijk even wat wij allemaal doen bij de marine. Dat is toch een unieke wereld, waar je als burger in mag verkeren?”

Vooral ook in de techniek (groot en klein) is het personeelstekort aanzienlijk.

Instroompool Burgerpersoneel

Hoewel er door uitstroom van AOW-gerechtigden al duidelijk is waar komende jaren een tekort zal ontstaan, kunnen de vacatures – als gevolg van interne doorstroom – niet in een vroeg stadium gepubliceerd worden. Om toch zoveel mogelijk geïnteresseerden alvast te binden aan de marine, is er de Instroompool Burgerpersoneel. Deze pool is er voor mensen die uiterlijk over 3 jaar, maar vermoedelijk al veel eerder, op een reguliere functie geplaatst kunnen worden. In de tussentijd kunnen zij alvast ervaring opdoen in een vergelijkbare functie, passend bij hun opleiding en ervaring.