Tekst Leo de Rooij
Foto Mediacentrum Defensie

Wat drijft de herintreder?

Zin in iets anders? Geen zin in weer een uitzending? Een hoger salaris?  Om de uiteenlopendste redenen zeggen militairen hun baan bij Defensie op. Sommigen keren na verloop van tijd toch weer terug. Vaak omdat het gras elders toch niet zoveel groener bleek dan gedacht. Wat drijft de herintreder? Alle Hens vroeg het luitenant-kolonel der mariniers Joost Dirkx, op dat moment aan boord van Zr. Ms. Karel Doorman op de Middellandse Zee.

De collegialiteit binnen het Korps geeft voor Joost uiteindelijk de doorslag terug te keren. (Foto: Mediacentrum Defensie)

1. Wie is Joost Dirkx? Waarom koos hij ooit voor de marine?

Zijn hang naar avontuur bracht Joost (1967) ertoe om na zijn vwo te kiezen voor het Korps Mariniers. In 1986 begon hij aan de officiersopleiding aan het KIM in Den Helder en de Praktische Opleiding tot Officier der Mariniers (POTOM) in Rotterdam. Na een jaar in de rang van tweede luitenant als pelotonscommandant gediend te hebben bij de toenmalige 1e Amfibische Gevechtsgroep (AGGP), waarbij hij de traditionele berg- en wintertraining doorliep, studeerde hij in 1992 af aan het KIM in de studierichting Human Resources Management.

“Samen met een groep professionals een operationele opdracht uitvoeren, is het mooiste wat er is.” (Foto: Mediacentrum Defensie)

2. Wat sprak hem aan bij de marine? Wat viel tegen, waarom ging hij weg?

Na het KIM volgden vele mooie jaren als pelotonscommandant in Cambodja, bij het Verkenningspeloton en later ook het Mountainleader Verkenningspeloton. Die operationele ervaring kwam vervolgens goed van pas op het Mariniers Opleidingscentrum in Rotterdam. Met zijn gezin voor 3 jaar naar Aruba maakte Joost duidelijk wat hij die operationele jaren thuis allemaal heeft gemist. Om een antwoord te vinden op de vraag 'Is er een leven buiten de marine', besloot hij na 19 jaar zijn heil te zoeken in het bedrijfsleven. In 2005 begon hij als personeelsfunctionaris in de chemische sector. Om afwisseling en uitdaging te zoeken, volgde Joost een studie Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit en maakte hij verder carrière als directeur Personeel in de maakindustrie. 

‘Steeds duidelijker dat marine meer openstaat voor minder traditionele kijk op zaken’

Met zijn gezin voor 3 jaar naar Aruba maakte Joost duidelijk wat hij die operationele jaren thuis allemaal heeft gemist.

3. Wat heeft Joost Dirkx doen besluiten terug te keren bij de marine?

Precies 10 jaar na zijn vertrek bij de marine ontving Joost een persoonlijke uitnodiging van de Commandant Korps Mariniers voor een kop koffie. Die stelde hem de vraag of hij zijn kennis en ervaring die hij 'buiten de poort' had opgedaan wilde inzetten binnen Defensie. “Net zoals je niet van het ene op andere moment besluit de marine te verlaten, is het ook een hele afweging om dat uniform weer aan te trekken. Niet alleen financieel, maar misschien nog meer de twijfel of je nog wel waarde kunt toevoegen aan de moderne marine. Uit gesprekken met de marineleiding en P&O werd echter steeds duidelijker dat de marine juist meer openstaat voor een minder traditionele kijk op zaken.”

Voor Joost was het uiteindelijk toch de collegialiteit die de doorslag gaf om weer bij het Korps Mariniers aan de slag te gaan. “De wil om iets belangeloos over te hebben voor elkaar en om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving, steekt scherp af tegen de mentaliteit in de top van het bedrijfsleven, waar het maar al te vaak draait om de ‘dikke ikke’ en de korte termijn aandeelhouderswaarde.”
 

4. Wat is hem opgevallen in de anderhalf jaar dat hij weer in mariniersuniform rondloopt?

‘Integratie blauw en groen positieve ontwikkeling’

“Dat de marine een geweldig bedrijf is met betrokken en professioneel personeel, maar na jaren van bezuinigingen ook uitdagingen kent op de gebieden personeel, materieel en zeker ook bedrijfsvoering. Er wordt bij Defensie veel geïnvesteerd in de kennis en vaardigheden van het personeel, veel meer dan in het bedrijfsleven. De waarde van het KIM-netwerk bewijst zich ook direct voor een herintreder. En dan nog de alom aanwezige humor. De waarde van plezier hebben in je werk valt niet eenvoudig in geld uit te drukken. Een ander aspect dat zich positief ontwikkeld heeft, is de integratie van blauw en groen. Echt goed zoals dat nu wordt weggezet binnen de Maritime Battle Staff, het Maritiem Hoofdkwartier en de Admiraliteitsraad. Die blauwgroene samenwerking ben ik overigens pas met de jaren gaan waarderen, zodra ik doorkreeg dat het 2 partijen zijn die niet alleen op elkaar zijn aangewezen, maar elkaar ook nog versterken.” 
 

5. Slotconclusie van deze herintreder?

“...ook een hele afweging om dat uniform weer aan te trekken.” (Foto: Mediacentrum Defensie)

‘Plezier in je werk is een belangrijke factor voor plezier in het leven; bij de marine zit dat wel goed’

“Het Korps Mariniers heeft mij de kans gegeven om de organisatie weer te leren kennen op de werkvloer, dicht bij de primaire processen en het operationele product. Dat is fantastisch, want dat betekent namelijk ook dat je dicht bij de mensen bent. Samen met een groep professionals een operationele opdracht uitvoeren is het mooiste wat er is. Voor de toekomst ben ik er van overtuigd dat Defensie een interessante werkgever is met veel mogelijkheden om jezelf te ontplooien. Je loopbaan heb je grotendeels zelf in de hand. Ik heb ervaren dat geld verdienen alleen niet altijd gelukkig maakt en dat plezier hebben in je werk een belangrijke factor is om plezier te hebben in het leven. Bij de marine zit dat wel goed.”