08

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 04

Marinedames in de dop?

Tekst RITM Djenna Perreijn
Foto John van Helvert

Vaardag moet imago van mannenbolwerk doorbreken

‘Hakken uit, we gaan varen!’ Ruim 130 jonge dames gaven gehoor aan die oproep. Zij stapten vorige week aan boord van Zr. Ms. Tromp voor een uitgebreide rondleiding en speeddates met vrouwelijke militairen. Zo wil Defensie meiden interesseren voor het beroep van (marine)militair. Jongens waren heel even niet welkom.

Op Uggs vol zilveren glitters klimt Shelley (18) zelfverzekerd de zoveelste trap op naar de brug. “Ik zie mijzelf hier straks wel werken”, vertelt ze. Als ze even later naar de horizon staart: “Ik wil wat van de wereld zien en vind het niet erg om vaak van huis te zijn. En je hoeft nooit na te denken over je outfit. Al je werkkleren in hetzelfde blauwe wasje, lekker makkelijk toch?!”

Pest

‘Een vrouw en een kip zijn de pest op een schip.’ Tegenwoordig gelooft gelukkig niemand het oude gezegde meer, dat vrouwen op schepen garant staan voor pech onderweg. Sinds 1986 zijn ze welkom binnen de vaste bemanningen van marineschepen. Op de Tromp is 25% weliswaar vrouw, over de gehele krijgsmacht schommelt het percentage al jaren rond de 10%. “Dat komt denk ik doordat we het imago hebben van een stoere mannenwereld; dat proberen we op dit soort dagen te doorbreken”, aldus een opvarende.

LTZ 2 (LD) Luijten: “90% van mijn tijd zorg ik voor de bevoorrading van het schip en de bijbehorende administratie. Dat sluit perfect aan bij mijn studie Commerciële Economie.”

‘Al je werkkleren in hetzelfde blauwe wasje, lekker makkelijk toch?!’

Geen goed beeld

De marine een stoere mannenwereld? “Echt niet!”, vindt luitenant ter zee 2 (LD) Annabelle Luijten, toegevoegd hoofd Logistieke Dienst van de Tromp. “Binnen alle functiegebieden – of het nu de operationele, technische of logistieke dienst is – doen we hetzelfde werk. Dames buiten Defensie weten over het algemeen wel dat hier vrouwen werken, maar uit de praktijk blijkt dat ze geen goed beeld hebben van de grote diversiteit aan functies. Het beeld dat we de hele dag sporten, vechten en schieten klopt niet.”

Even aan wal stappen voor een vergeten boodschapje, is geen optie. Dus van de bakkerij tot de sportschool en de Technische Centrale: overal zijn mensen (ook dames!) nodig.

Toffe verhalen

Tijdens rondleidingen worden de meiden meegenomen naar onder meer de kombuis, wapenkamer en de brug. “Als jullie niets aanraken, mogen jullie ook best even in de hutten kijken”, zegt rondleider matroos 2 TD Jeremy de Jong. Giechelend concluderen de meiden dat de grootte van de bedden wel tegenvalt. Toch is Marlisa van der Schilden (19) overtuigd van haar keuze voor de marine. “Ik wil de kombuis in; koken voor de bemanning lijkt me erg leuk. Het eten is heel bepalend voor de sfeer aan boord. Dat weet ik van mijn oom, die bij de marine werkt en altijd met toffe verhalen thuiskomt. Het lijkt me een heel avontuurlijk bestaan.”

Defensie werkt niet met streefcijfers, maar wil wel de volle breedte van de arbeidsmarkt gebruiken. LTZ 2 (LD) Luijten: “Het doel vandaag is om bekendheid te geven aan de functies die óók door vrouwen te vervullen zijn.”

‘Wat als je als militair een baby krijgt, moet je dan toch op uitzending?’

Dit is je kans

Tijdens speeddates vertellen vrouwelijke militairen van de marine, luchtmacht, landmacht en marechaussee over hun werk. “Noorwegen, het Caribisch Gebied, Turkije; ik ben er allemaal geweest”, vertelt korporaal ODND Dana Veldman. Haar wereldreizen zijn net zo indrukwekkend als de rij medailles op haar tenue 6. Ze drukt zich cryptisch uit over het werk in crisisgebieden: “Ik heb veel gedaan en gezien, daar zitten ook zaken bij die ik liever niet had gezien.”

Ietwat onwennig cirkelen de meiden, allen in de leeftijd van 16 á 17 jaar, om haar heen. “Vragen…? Dit is je kans om vragen te stellen!” Schuchter schudden de meisjes ‘nee’. Hun meegereisde moeders daarentegen zitten vol vragen. ‘Wat als je als militair een baby krijgt, moet je dan toch op uitzending?’ ‘En hoe werkt dat kanon op het schip eigenlijk? Kun je dat even laten zien?’ Voor deze nieuwsgierige moeders is een baan in de maritieme wereld niet meer binnen handbereik, des te enthousiaster zijn ze dat hun dochters straks mogelijk wel ‘aan het roer’ staan.

Wapperende haren op het helidek, als de NH90 boordheli speciaal voor de Meidenvaardag een demo geeft.

Selfies

Kyra Feenstra (16) is nog niet overtuigd van een toekomst op zee. “Ik wil jachtvlieger worden; dat lijkt me het mooiste wat er is.” Als even later een NH90 langs het dek raast, kijkt ze haar ogen uit. Talloze smartphones worden getrokken om snel een selfie met de helikopter te kunnen nemen. De vlieger doet ondertussen zijn best de meisjes te imponeren. “Als ik op een heli terechtkom, is dat misschien toch niet zo erg”, deelt Kyra haar moeder mee na afloop. Los daarvan belooft een wervingsofficier van de luchtmacht Kyra in contact te brengen met een vrouwelijke F-16 vlieger. “Houd die droom vast, meisje, maar eerst je Havo-examen halen!”, zo drukt ze haar op het hart.