Tekst RITM Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie
Defensienota schetst beeld van betere toekomst
Na maandenlang passen, meten, zoeken en uitpluizen is Defensie eruit. Wat gaat er de komende 15 jaar veranderen? En wat wordt er deze kabinetsperiode gedaan met de ruim 5 miljard euro die er de komende jaren extra bijkomt en zeker ook de marine ten goede komt?
“We zijn realistisch. We kunnen met de extra investeringen een goede stap zetten, maar het kost tijd om wat afgebroken is weer op te bouwen. We zijn er nog niet. Het glas is halfvol. Er is meer nodig om onze organisatie verder te versterken”, aldus defensieminister Ank Bijleveld.
Weer toekomstperspectief
Wat voorop staat, is dat er toekomstperspectief is voor Defensie en de medewerkers. “We willen enerzijds snel investeren in onder meer munitie, persoonlijke uitrusting, transportvliegtuigen, drones en pantservoertuigen. Ook is het zaak dat we fors investeren in onze cybercapaciteit, ICT en het inlichtingenapparaat. Verschillende defensielocaties blijven toch open en op alle kazernes komt draadloos internet beschikbaar.”
Anderzijds gaat het om investeringen voor de lange termijn, zoals het vernieuwen van de vloot. De resultaten daarvan zullen niet snel zichtbaar zijn, maar door het extra geld worden projecten de komende 4 jaar al wel opgestart.
Er wordt meer geïnvesteerd in het handvuurwapen.
Personeel eerst
Minister Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser voerden de afgelopen maanden gesprekken met mensen uit alle lagen van de organisatie en daarbuiten. Daaruit blijkt dat het personeel voorop moet staan. Visser: “We gaan het toelagesysteem tegen het licht houden, er komen premies voor behoud van personeel en we zetten steviger in op (regionale) werving. Militairen krijgen betere spullen en meer oefen- en trainingsmogelijkheden. Ook vragen we militairen die de dienst uitgaan om reservist te worden.”
Maatregelen op personeelsgebiedWat gaat er op personeelsgebied veranderen?
We breiden de cybercapaciteit uit, om een grotere rol te kunnen vervullen bij de bescherming van ons land tegen digitale dreiging.
Fregatten van het type LCF doorlopen een moderniseringsprogramma.
De M-fregatten worden vervangen (in samenwerking met België).
Samen met België wordt de mijnenbestrijdingscapaciteit uitgebreid.
Er komen nieuwe onderzeeboten.
We vergroten de inzetbaarheid van jachtvliegtuigen en helikopters.
We vervangen de vloot.
We moderniseren de wapensystemen; de Bushmaster (pantserwielvoertuig), Fennek (gepantserd verkenningsvoertuig), CV90 (infanteriegevechtsvoertuig), Pantserhouwitser en Apache (gevechtshelikopter) en het amfibisch transportschip en hydrografische opnemingsvaartuig.
We vervangen de C-130 (transportvliegtuig), KDC-10 (air-to-air-refueling) en luchttransportcapaciteit.
We vergroten de munitie- en andere inzetvoorraden.
We vergroten de capaciteit van de Explosievenopruimingsdienst Defensie (EODD).
We versterken de verdediging tegen chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreigingen (CBRN).
Verschillende defensielocaties die zouden sluiten blijven toch open.
We vervangen de persoonlijke uitrusting van militairen, waaronder de gevechtsvesten en ballistische bescherming. Ook vernieuwen we stapsgewijs alle handvuurwapens.