Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto John van Helvert

Koninklijke Marine-app vanaf vandaag actief

Eén app waarin je met 1 klik de wereld van de Koninklijke Marine ontsluit. Die is er vanaf vandaag. De naam (surprise!): de Koninklijke Marine App. Gratis te downloaden bij de Apple Store voor de iPhone en bij de Play Store voor Android. Het is vanaf nu de makkelijkste en uitgebreidste informatiebron van ‘s lands maritieme krijgsmachtdeel.

Sabina Wijchers, adviseur bij de afdeling Communicatie van het Commando Zeestrijdkrachten, heeft de app mede-ontwikkeld. In 2015 en 2017 leverde zij belangrijke input bij het ontstaan van de Marinedagen-app. Wijchers houdt zich dagelijks bezig met in- en externe communicatie en weet zodoende waar personeel en publiek op zitten te wachten. “Met de nieuwe app kunnen we ‘het verhaal van de marine’ nog beter vertellen en de KM nog meer een gezicht geven.”

Sabina Wijchers heeft de app mede-ontwikkeld.
“Daarnaast biedt de app informatie over de activiteiten van de marine.”

Alle Hens vinden en lezen

De basis van dit alles lag eigenlijk al in 2014, toen Alle Hens (om reden van bezuinigingen) niet langer in gedrukte vorm op de deurmat viel. Hoewel het marinemagazine springlevend bleef, bleek het voor velen moeilijk om de digitale uitgave op internet te vinden. “We bieden mensen nu dus een makkelijkere manier om Alle Hens te vinden en te lezen”, aldus Wijchers. “Daarnaast biedt de app toegankelijke informatie aan personeel en publiek over de activiteiten van de marine in het algemeen.”

“…de KM nog meer een gezicht geven.”

‘We bieden mensen een makkelijkere manier om Alle Hens te vinden en te lezen’

Tijd staat niet stil

“Heel overzichtelijk vind je allerlei info over inzet, eenheden en materieel van de KM. Om maar wat te noemen: schepen; helikopters; (mariniers)eenheden; bases; bewapening; en voertuigen. Daarnaast kun je alle nieuwsberichten lezen en doorklikken naar het Facebook-, Instagram- en Twitteraccount van de marine. En naar het YouTube-kanaal van Defensie. Het Joint Informatievoorziening Commando (JIVC) van de Defensie Materieel Organisatie heeft trouwens de technische kant van de ontwikkeling voor zijn rekening genomen.” En de tijd staat niet stil: komend jaar gaan we de app verder uitbreiden. Houd het in de gaten!”

“Komend jaar gaan we de app verder uitbreiden.”