08

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 11

Het scheepsjournaal van...

Korporaal Dexter van Merkensteijn

Na de middelbare school had Dexter van Merkensteijn sterke interesse in de krijgsmacht, maar eerst studeren leek hem een verstandige keuze. Na zijn HBO-opleiding kwam hij bij toeval bij een grote Nederlandse bank terecht. Na een half jaar wilde zijn verlangen naar de krijgsmacht – met name het Korps Mariniers – nog steeds niet wijken. Hij hakte de knoop door en solliciteerde. Het leek hem fantastisch om deel uit te mogen maken van hét Korps Mariniers. Werken in binnen- en buitenland, oefenen en uitgezonden worden, fysieke en mentale kracht opbouwen. Voor Alle Hens hield de korporaal van de mariniers de afgelopen weken het Scheepsjournaal bij tijdens de bergtraining in Schotland.

20 oktober | Garelochhead

“Met volle tassen per vliegtuig vanaf Eindhoven naar Glasgow. Toen met de bus naar Garelochhead. De volgende 4 dagen doen we de pre-bergtraining, met de eerste lessen van mountain movement (MM) en de survival course. We houden ons bezig met kledingdrills, voeding, tentroutines en het 3-in-1 opspansysteem voor de river crossing. We lopen de eerste route van MM-1 tot diep in de nacht. De volgende dag het tweede deel, waarbij we aan de elementen worden blootgesteld. Alles draait om samenwerken, samen zijn, samen pijn leiden en deze overwinnen, samen een opdracht voltooien en samen de eindstreep bereiken.”

26 oktober | Garelochhead

“Met de mars van gisteren nog in de benen, beginnen we aan MM-2. De mannen navigeren al gauw beter, sneller en nauwkeuriger. De dagen erna neemt de zelfstandigheid toe en groeit ook het onderlinge vertrouwen tussen mariniers en korporaals. Alles klopt bij de inspectie op 28 oktober bij de start van de 4-daagse. Tijd voor de vertical cliff assault, survival en MM-3. We improviseren bij het bouwen van eigen onderkomens. We maken vuur en kunnen daarmee zalmforel, soep en gepofte aardappels bereiden. Daarna kunnen we 5 à 6 uur (relatief goed) slapen.”

30 oktober | Ben Arthur en Ben Ime

“MM-3 brengt ons bij de bergen Ben Arthur en Ben Ime. We verplaatsen ons voor het eerst met volle bepakking (3e lijns). Op ons tandvlees komen we als eerste van de 4 loopgroepen binnen. Dan volgt een nacht in het veld. De tentroutine zorgt voor een extra leermoment. Je moet overal aan denken: kleding drogen; thermosflessen optoppen; al het water optoppen; jezelf goed voeden en verzorgen en rust pakken. In de ochtend ontbijten met rantsoenen, thermosfles gelijk weer optoppen en alles inpakken. Deze dag eindigt met MM-4 by night. Bij duisternis en slecht zicht blijkt de routekaart van groot belang bij het navigeren.”

1 november | de Hooglanden

“Op 1 november preppen we ons voor de 3-daagse (MM-5 + MM-6) met overnachtingen in het veld. De dag erop is het schitterend weer en genieten we van fantastische uitzichten. De mariniers hebben het pittig met een riant gevulde 3e lijn. We knallen door en zijn als eerste klaar met onze MM-5. Snel de tent opzetten en routine draaien, met welverdiende rust! De dag erop is het guur weer met minder goed zicht. Het duurt even voor de benen weer goed op gang komen. Een efficiënte routekeuze is van belang om zoveel mogelijk energie te sparen. Eind van de middag komen we in een dal. Tijd voor de routine. Ook een doordachte keuze van de locatie van de Extreme Cold Weather-tent is van belang; de volgende ochtend worden we wakker met een gracht rondom de tent door de hevige regenval van die nacht.”

4 november | basiskamp in de Hooglanden

“Eerst de ochtendroutine, daarna terug naar het basiskamp. Na hard werken volgt hard ontspannen. De 7-daagse is van later zorg. Eerst, éindelijk, het welverdiende vrije weekend, waar de mariniers zo naar hebben uitgekeken. Na 2 weken bikkelen, navigeren en verplaatsen door bergachtig gebied. Van de eerste bergmars met daysack, tot urenlange verplaatsingen van dal naar dal en van bergtop naar bergtop met een uitrusting van ruim 50 kilo. De eerste fase van de bergtraining is door een overgroot deel van de mariniers van het 12e Raiding Squadron met vlag en wimpel afgerond. Ik ben er trots op dat ik onze mariniers heb mogen begeleiden, samen met mijn collega-kaderleden. Ik kijk terug op een mooi, pittig en leerzaam traject. Je moet je koers soms iets aanpassen, maar houd je einddoel wel in zicht. Dat is de belangrijkste les die ik bij het Korps Mariniers heb geleerd.”