04

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 11

'Adrenaline gierde door mijn lijf'

Tekst RITM Djenna Perreijn
Foto SGTBDAV Sjoerd Hilckmann en video: AOO Richard Frigge

Schutter aan boord belangrijke bijrol

Zo sta je brood te bakken, zoals iedere ochtend. Zo sta je buiten op het achterdek met de .50 te schieten op zee. Ieder dienstvak aan boord van Zr. Ms. Rotterdam – op anti-piraterijmissie bij Somalië – levert personeel aan het Fire Support Team (FST). Dat is opgeleid om te schieten met de boordwapens: .50, MAG en Colt C7. Een nevenfunctie die aansluit bij de overige taken, zodat iemand snel te vervangen is op zijn 'normale' werkplek, in bijvoorbeeld de wasserij, bakkerij, ziekenboeg of Technische Centrale. 

De mannen en vrouwen van het FST weten wat hen te doen staat, ook als het niet om een oefening gaat

Om de vaardigheden te onderhouden, wordt het schieten zo'n 2 keer per week geoefend. Tenzij we in missiegebieden varen, dan lukt dat niet", vertelt eerste luitenant der mariniers Karel Noordam, Fire Support Officer. "Dan volgt het personeel vaker lessen wapenonderhoud en zelfhulp/kameradenhulp."

En natuurlijk wordt er veel geoefend op de belangrijke bijrollen die velen aan boord hebben. Vanaf de brug praait Noordam dan bijvoorbeeld: "FIAC (Fast Incoming Attack Craft - snelle aanvalsboot, red.) over bakboordzijde, alert state yellow!". De mannen en vrouwen van het FST weten dan wat hen te doen staat, ook als het een keer niet om een oefening gaat.

Bekijk de clip om te zien hoe MATR 1 TD Weidijk aan boord van Zr. Ms. Rotterdam oefent met boordwapens. 

Voor het ‘echie’

Zo ook matroos 1 TD Maikel Weidijk (26): "Bij een oproep verkleed ik mij en loop zo snel mogelijk naar mijn post aan dek. Lopen ja, want rennen aan boord mag niet. Zo voorkomen we ongelukken." Vorig jaar ging het voor het eerst niet om een oefening. "Het was voor het 'echie'. Ik kreeg een melding toen ik net klaar was met lunchen. De adrenaline gierde door mijn lijf. Uiteindelijk hoefde ik gelukkig niet te schieten, het bootje met verdachten week op het laatste moment uit."