09

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 05

Logboek

23| 06

Marinedagen en SAIL Den Helder

x

09| 05

Meiden mee naar zee

Ruim 150 meiden in de leeftijd van 15 tot en met 28 jaar hebben 9 mei meegevaren met Zr. Ms. Rotterdam. Tijdens deze jaarlijkse Meidenvaardag maakten de jonge vrouwen kennis met de Koninklijke Marine. Door middel van rondleidingen en gesprekken met vooral ook vrouwelijke bemanningsleden kregen de dames een beeld van het werken en leven bij Defensie in het algemeen en aan boord van een marineschip in het bijzonder. Ook vonden er stoere demonstraties plaats, zoals van een NH-90 maritieme gevechtshelikopter en een FRISC. Tussen de middag genoten de dames van de ‘Blauwe Hap’, samen met de bemanningsleden.

MAJMARNS Peter de Vreng, amfibisch operatieofficier van de Rotterdam: “Met deze Meidenvaardag willen we vrouwen interesseren in het werk van Defensie. Deze dag is een mooie gelegenheid om ze een kijkje in de keuken te geven.”

Geneeskundestudente Marlette (21) raakte overtuigd: “Ik wil graag bij Defensie aan de slag als militair arts; dat is een mooie toevoeging aan mijn loopbaan, straks.” De opa van HAVO 5-leerling Amber (17) was marineman. “Ik wil na mijn examen ook gaan varen bij de marine en ervaren hoe het leven aan boord is”, zo reageerde zij. HBO-studente Kim (21) was erbij omdat zij ‘vrijheid wil vinden bij de marine’: “Daarbij houd ik veel van het water; ik zeil al van kleins af aan.” HAVO-leerling Jaimy (17) voer mee om te ontdekken wat er bij de marine allemaal mogelijk is. “En dan wil ik straks veel van de wereld gaan zien met de marine.”

x

12 | 06

Zr. Ms. Evertsen naar Baltische Zee

Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr. Ms. Evertsen vertrok afgelopen week vanuit Den Helder. De komende maanden maakt het schip deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). In het kader van zogenoemde geruststellingsmaatregelen van de NAVO vaart dit vlootverband momenteel in de Baltische zee.

De veiligheidssituatie aan de oostgrens van het NAVO-verdragsgebied is in de afgelopen jaren fragieler geworden. Hierdoor is er hernieuwde aandacht voor de collectieve verdediging van het bondsgenootschap, afschrikking en versterking van Europese veiligheid door in deze regio aanwezig te zijn. Daarnaast draagt aanwezigheid bij aan de geruststelling van de landen nabij Rusland, zoals de Baltische staten, Bulgarije, Polen en Roemenië.

Het vlootverband neemt de komende periode deel aan enkele grote oefeningen in de Oostzee. De SNMG1 vormt de maritieme component van de snelle reactiemacht van de NAVO. Deze permanent parate eenheid stelt het bondgenootschap in staat om onmiddellijk en flexibel te reageren op veranderende veiligheidssituaties. 

03 | 05

1, 2 en 3 keer met ontslag

De meeste Defensiemedewerkers gaan 1 keer met Functioneel Leeftijdsontslag (FLO), om daarna van een leven na de marine te genieten. Zoals AOOLDV Patrick Mentink, die op 3 mei afscheid nam als locatiemanager PARESTO van het Marine Etablissement Amsterdam (MEA).

De receptie draaide echter ook om het vertrek van Herman Levie en Ed Charpentier. Levie ging 15 jaar geleden met FLO als LDV-er, maar bleef werken bij de marine als beheerder van de MARCANDI-shop. Daarnaast was hij medewerker van het cateringteam. Hij vertrekt nu dus voor de tweede keer.

Charpentier kwam in 1961 op als kok, maar werd in de jaren ‘70 omgeschoold tot schoenmaker. In die functie werkte hij tot zijn FLO. Hierna bleef hij echter als schoenmaker actief op de kazerne, tot hij op zijn 65ste met pensioen ging. Echter, hij kwam andermaal terug, als zelfstandige schoenmaker. Nu neemt hij dus voor de derde keer afscheid. Zijn apparatuur is nu onderweg naar zijn geboortedorp in Indonesië, waar hij een project heeft opgezet om kinderen het schoenmakersvak te leren.

Met het vertrek van het drietal, verliest het MEA 3 illustere mensen, die hun steentje bijdroegen aan het welzijn van velen op de kazerne.

x

03 | 04

Veel leren, veel plezier

LTZ 1 Guido Fretz heeft onlangs het commando op zich genomen over de mijnenjager Zr. Ms. Urk. Het schip werd op dat moment nog onder handen genomen door onderhouder NAVLOG van de Belgische Marine. Wel was het al toonbaar voor gasten en kon de receptie aan boord plaatsvinden. De overdracht vond plaats in het bijzijn van Groepsoudste Klein Boven Water, KTZ Jeroen Franken, andere militaire genodigden, familie en vrienden van Fretz en de bemanning van de Urk. De nieuwe commandant gaf in zijn speech aan dat hij streeft naar het neerzetten van een goed operationeel product. Daarbij vindt hij het belangrijk dat mensen veel leren en veel plezier hebben. Ook benadrukte hij het belang van veiligheid, milieu en integriteit. De Urk en haar opvarenden werken de rest van dit jaar toe naar deelname aan het permanente NAVO-vlootverband Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 in 2018.

x

01 | 06

Lustrumreünie Vereniging Informatici Defensie

In 2017 bestaat de Vereniging Informatici Defensie (VID) 25 jaar. De vereniging telt ruim 500 leden, zowel burger als militair, afkomstig uit de gehele Defensieorganisatie. De vereniging stelt zich onder andere tot doel om uitbreiding van de deskundigheid op het gebied van BV, IV en IT te bevorderen. Op 1 juni vindt de lustrumreünie plaats in de Kumpulan van landgoed Bronbeek. De VID heeft een programma samengesteld met een Algemene Ledenvergadering (ALV), lezingen, muziek, een borrel en een Indische maaltijd. Ontvangst voor leden (met aansluitende ALV) is om 11.00 uur. Andere genodigden zijn welkom om 12.00 uur. De dag eindigt om 21.30 uur. Inschrijven kan door overmaking van € 10,- p.p. op rekeningnummer NL85INGB0006930110, t.n.v. VID, te Delft, o.v.v. ‘5e lustrum’ en naam deelnemer(s). Inschrijven kan tot 28 mei. Voor de eerste 40 inschrijvers ligt een gesigneerd exemplaar klaar van het boek ‘Komt een vrouw bij de hacker’, van Maria Genova.

x

09 | 09

Reünie oud-opvarenden Hr. Ms. Poolster

Van 1964 tot en met 1994 bewees Hr. Ms. Poolster (A835) haar waarde als bevoorradingsschip voor de KM. Op zaterdag 9 september 2017 wordt in Den Helder weer een grote 3-jaarlijkse reünie gehouden voor oud-opvarenden. De kans om nog eens met gelijkgestemden verhalen uit te wisselen over die prachtige tijd! Meer info en aanmelding via www.poolstterreunie.nl. Bellen kan ook via: 06-51199230 of 074-2665181 (bij voorkeur in de avonduren of het weekend). Na inschrijving en betaling van € 22,50 p.p. bent u op 9 september van harte welkom in de Witte Raaf op Marinebasis Den Helder.

x

09| 09

Reünie 100 jaar Marine Luchtvaartdienst

De bijeenkomst ter ere van 100 jaar Marine Luchtvaartdienst (MLD) vindt plaats op vrijdag 15 september. De dag begint met een herdenking van de MLD-gevallenen bij het monument op Maritiem Vliegkamp De Kooy, in Den Helder. Aansluitend is er de reünie. Deze is toegankelijk voor alle (oud-)MLD’ers, burgers en militairen.

In beginsel is de reünie alleen voor (oud-)MLD’ers, dus zonder partner. Er is een maximum aan het aantal deelnemers gesteld. Inschrijven voor de bijeenkomst kan tot 1 juni 2017, door een mail te sturen naar: 100jaarmld@gmail.com, onder vermelding van naam, voorletters, adres, e-mailadres, dienstvak, laatste rang en functie, brevet en laatste squadron.

Op zaterdag 16 september volgt de vijfjaarlijkse vliegshow Heldair Show Maritiem. Er wordt naar gestreefd om een flink aantal vliegtuigtypen te tonen die bij de MLD in gebruik zijn geweest. Toegang is vrij, maar er geldt wel een aantal beperkingen (ook qua aantal bezoekers), in verband met vergunningen en veiligheid.