x
x

Staande op de dijk van Den Helder had Napoléon Bonaparte een visioen: het Gibraltar van het Noorden. Een onneembare vesting, met daarin de grootste marinebasis en werf van ons land. En zo geschiedde. Den Helder werd de stad van de Rijkswerf en de Koninklijke Marine. De stad van wervianen en uniformen. Al 2 eeuwen staat Den Helder voor rijke maritieme historie. Voor grijze schepen die de wereldzeeën bevaren, om (bijna) altijd weer terug te keren naar hun thuishaven Den Helder. Met de Lange Jaap als baken voor elke marineman en –vrouw die zich wereldwijd inzet voor vrede en veiligheid in een onzekere en instabiele wereld.

Staande in mijn kajuit, met uitzicht op de marinehaven, denk ik vaak na over vrede, veiligheid en onze belangrijke rol als marine daarin. In een wereld die steeds onveiliger wordt, moet Nederland een beroep kunnen doen op haar krijgsmacht om adequaat te reageren op conflicthaarden of crises. Om wereldwijd onze democratische waarden en nationale belangen te verdedigen. Om te zorgen dat ook de volgende generatie in vrijheid en veiligheid opgroeit. Om keihard in te grijpen als het nodig is. Als handels- en exportland heeft Nederland een groot belang bij de zee. Oceanen, zeeën en zeestraten verbinden werelddelen. Het zijn de belangrijkste wegen tussen landen, waarover ruim 90% van de wereldhandel wordt vervoerd. Onze belangen liggen bij het vrijhouden van deze zogenoemde sea lines of communication. Bij het beschermen van deze drukbevaren scheepvaartroutes die de ruggengraat vormen voor de mondiale handel en daarmee van onze welvaart. Bij het gegarandeerd veiligstellen van maritieme aanvoerroutes voor militaire versterkingen naar Europa in geval van een grootschalig conflict.

Onze missie is het leveren van vrede en veiligheid op en vanuit zee. Daarvoor moet de marine wereldwijd kunnen opereren in het gehele geweldspectrum. Dat vergt flexibiliteit en robuustheid op een stevig fundament. Het stevige fundament vereist de noodzakelijke verbeteringen op het gebied van geoefendheid, materiële en personele gereedheid. Daar zijn we mee bezig. Flexibiliteit vereist een krijgsmacht die pro-actief, innovatief en snel op veranderingen kan reageren. Robuustheid vereist doorontwikkeling van de krijgsmacht en investeringen in voldoende, moderne en hoogwaardige wapensystemen die cruciaal zijn voor onze slagkracht en voorzettingsvermogen. Dat vergt maatschappelijke steun.

‘Zonder uw inzet is er geen Defensie, zonder uw verhaal geen draagvlak’

Steun voor Defensie gaat hand in hand met draagvlak. Daarom is het belangrijker dan ooit ons verhaal te vertellen. Uw verhaal te vertellen. Het verhaal van de militair die zich inzet voor zijn vaderland en de internationale rechtsorde. Die zich inzet voor onze vrede en veiligheid. Die zich inzet voor onze toekomst. En daarbij geldt dat ieders verhaal belangrijk is. Want elke medewerker vormt een onmisbare schakel in het product dat wij leveren. Van de militair op missie, de monteur die voertuigen onderhoudt tot de burgermedewerker die de APAR-radar configureert. Defensie werkt op meerdere vlakken al lang aan zichtbaarheid van de krijgsmacht in de samenleving. Door open en transparant te laten zien wat wij doen, hoe wij dat doen en waarom wij dat doen. Maar we willen meer en daarin speelt u een cruciale rol. Want zonder uw inzet is er geen Defensie. En zonder uw verhaal is er geen draagvlak.

Als geen ander besef ik dat dit alleen kans van slagen heeft als we zelf in onze boodschap geloven. Als we de toegevoegde waarde van de marine voor de B.V. Nederland begrijpen en willen delen. Ik realiseer me ook dat tevreden medewerkers randvoorwaardelijk zijn voor een krachtige, geloofwaardige boodschap. U bent immers hart en ziel van onze organisatie. Daarom is het noodzakelijk dat u beschikt over goede arbeidsvoorwaarden. Daarom is het noodzakelijk dat onze organisatie gezond is, met voldoende personeel en materieel. Daar werken we hard aan.

Momenteel bouwen we oude initiatieven op het gebied van draagvlak uit en ontplooien we nieuwe. Zowel intern als extern. Van het project ‘Jong CZSK’, veteranen voor de klas, tot een nieuw initiatief met landelijke dekking. Daarover hoort u binnenkort meer. Onze eerste stip op de horizon zijn de gecombineerde Marinedagen en SAIL Den Helder. Een maritiem evenement waar oud en nieuw elkaar ontmoeten in een dynamische innovatieve haven. Waar je als geen ander kennis kunt maken met het bruisende hart van het hedendaagse Gibraltar van het Noorden.

Luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk,
Commandant Zeestrijdkrachten