Dit artikel hoort bij: Alle Hens 05

Nog steeds even strijdbaar

Tekst Ingmar Kooman
Foto SM Maartje Roos | Video: SGTBDAV Ruud Mol en SGTBDAV Henry Westendorp | Montage: Jorn Koekoek

Mariniers knokken op Invictus Games

Fysiek of mentaal gewond geraakt of ziek, maar nog steeds even strijdbaar. Dat is de gedachte achter de Invictus Games. In het Amerikaanse Orlando streden van 4 tot en met 12 mei 500 (oud-)militairen uit 14 landen tegen, maar vooral met elkaar. Onder hen ook 3 Nederlandse mariniers, die ondanks hun verwonding of ziekte nog steeds actief dienen. “Verbondenheid, kracht, toewijding: ook in minder goede tijden.”

Opgeven en doorgaan, dat was de makkelijkste optie. Maar sergeant van de mariniers Erik Mooij en de sergeant-majoors van de mariniers Erik Schuijer en Rob Severs gingen ondanks hun letsel het gevecht aan. Om te revalideren én om weer mee te draaien binnen het Korps Mariniers. “We hebben nu volwaardige functies”, beklemtoont Severs. “Ze hebben geen baantjes voor ons verzonnen. Met onze kennis en ervaring kan het Korps haar voordeel doen. Tot in het meest extreme: mijn leerlingen zien dat ik weet waar ik over praat. Verbondenheid, kracht, toewijding: het motto van het Korps Mariniers geldt zeker ook in minder goede tijden. Daar zijn wij sprekende voorbeelden van.”

‘Het maakt niet uit welk militair DNA je hebt’

SMJRMARNALG Rob Severs (midden) en SGTMARNALG Erik Mooij (2e van rechts).

Wounded, injured & sick

De 3 mariniers staan symbool voor de vechtlust van de deelnemers aan de Invictus Games. De ‘wounded, injured & sick’. Gewond geraakt op missie of bij een dienstongeval. Post-traumatische Stress Stoornis (PTSS) opgelopen of ziek geworden. De achtergronden van de sporters zijn divers. Maar ze delen 1 noemer. Ze hebben hun kop niet laten hangen. Fysiek of mentaal letsel, via sport vechten ze samen voor hun waardigheid en trots. En ze staan bovendien niet alleen stil bij wat ze niet kunnen.

“Via Erik kwam ik in contact met diens sportschoolbuddy, die dezelfde ziekte heeft als ik”, vertelt Schuijer. “Hij is ondanks zijn ziekte maximaal met zijn leven bezig. Ik heb die jongen 2 keer aan de telefoon gesproken en dat heeft mijn kijk echt veranderd.” Deelnemen aan de Invictus Games is ‘overweldigend’, aldus Schuijer. “Het mooiste: je hoeft hier niets uit te leggen. Je praat met mensen alsof je ze al jaren kent. Dat is heel erg gaaf.” 

‘Je hoeft hier niets uit te leggen’

Deelnemen aan de Invictus Games is ‘overweldigend’, volgens SMJRMARNVB Erik Schuijer.

Nieuw hoofdstuk

Een warme deken, zo ervaart sergeant-majoor van de mariniers Rob Severs de Invictus Games. “Landmacht, luchtmacht of marine: het maakt niet uit welk militair DNA je hebt.” Samen op het Militair Revalidatie Centrum trainen voor ‘Orlando’ heeft een nauwe band gesmeed tussen de in totaal 30 Nederlandse (oud-)militairen, legt sergeant Erik Mooij uit. “We staan hier echt als 1 team, als 1 krijgsmacht.”

De Invictus Games zijn voor veel sporters een begin van een nieuw hoofdstuk, weten Mooij en Severs uit ervaring. “Voor velen is hier sporten iets waarvoor ze hebben moeten vechten”, zegt Severs. “Het is zo mooi om te zien dat dat loont.” En ze blijven strijdbaar, ook na de spelen, want het kan altijd weer een paar procenten beter. “Als marinier leg je de lat heel hoog”, stelt Mooij. “Raak je gewond, dan kun je die lat niet meer halen. Maar je blijft ernaar streven; dat zit gewoon in je.”

Een warme deken, zo ervaart SMJRMARNALG Rob Severs de Invictus Games.

‘Als marinier leg je de lat heel hoog’

SGTMARNALG Erik Mooij: “We staan hier echt als 1 team, als 1 krijgsmacht.”

SGTMARNALG Erik Mooij (37)

Missies: Eritrea, Bosnië, Afghanistan. Letsel: verbrijzelde onderbenen en scheenbenen. Huidige functie: sportinstructeur. Sporten: powerlifting en zitvolleybal. Na een val van een klimtoren vocht sergeant van de mariniers Erik Mooij voor zijn functie binnen het Korps. Na 8 operaties en in totaal 18 maanden revalideren staat Mooij er weer.

SMJRMARNALG Rob Severs (42)

Missies: Bosnië, Eritrea, Irak en Afghanistan. Letsel: verloor zijn onderbeen bij een aanslag met een IED in Afghanistan. Huidige functie: schietinstructeur. Sporten: kogelstoten, discuswerpen en zitvolleybal. “Kan ik nog wel bij het Korps blijven?” Die gedachte spookte bij sergeant-majoor van de mariniers Rob Severs door het hoofd, toen hij na 9 dagen coma ontwaakte zonder rechteronderbeen. “Ik zat bijna 18 jaar bij de baas. Mijn wortels zaten heel diep in het Korps Mariniers”, legt Severs uit. De IED-aanslag in Afghanistan was letterlijk en figuurlijk een zware klap. Severs’ lot lag volledig in de handen van anderen. Terwijl een marinier juist gewend is om een situatie, hoe moeilijk ook, naar zijn hand te zetten. Hij kreeg hulp vanuit het Korps. “Generaals die ik kende hadden het vertrouwen dat ik nog steeds van waarde was voor de organisatie.”

SMJRMARNVB Erik Schuijer (47)

Missies: Irak (2x), Joegoslavië, Afghanistan. Letsel: chronische darmontsteking en PTSS. Huidige functie: senior-instructeur E-Learning. Sport: boogschieten. Sergeant-majoor van de mariniers Erik Schuijer kreeg in 2013 de diagnose chronische darmontsteking. Hij zat al een half jaar ziek thuis toen PTSS bij hem werd geconstateerd. Schuijers schrikbeeld: einde carrière. “Als je 26 jaar bij het Korps zit, dan is dit je alles, je leven. Het marinier zijn zit in je.” Zijn directe chef maakte zich sterk voor het behoud van de verbindelaar. Met succes. Schuijer: “Een last viel van mijn schouders toen ik mijn dispensatie zwart op wit had.”

Een deel van het Nederlandse Invictus Games-team.