x

19 | 05 Florijnen voor goede doelen

De Open Dag Marinierskazerne Savaneta 2016 trok zeer veel bezoekers. Rond de 17.000 mensen bezochten de kazerne op 2 mei om te kijken naar demonstraties en mee te doen aan vele activiteiten. Hierbij lieten de KM, de Kustwacht Caribisch Gebied en Arubaanse overheidsinstanties hun taken en werkzaamheden zien aan de Arubaanse bevolking. Op deze dag zamelde de marinierskazerne geld in voor het goede doel. Dit jaar is de opbrengst gedoneerd aan 2 goede doelen: Fundacion ban uni man pa cria nos muchanan en aan TurtugAruba. De eerste kan met dit geld vele ontbijtjes verstrekken op scholen aan minder bedeelde kinderen. TurtugAruba kan met dit geld de leefsituatie van schildpadden op Aruba verbeteren en beschermen. Op 19 mei hebben beide goede doelen de  cheques ontvangen, elk met een waarde van 14.000 Arubaanse florijnen (circa € 7.000,-).

x

Wie - wat - waar

13 | 05

Nieuwe Korpsadjudant voor mariniers

AOOMARNALG Ron van Leeuwen droeg op 13 mei op de Van Ghentkazerne in Rotterdam het marinierssabel van de Korpsadjudant over aan AOOMARNALG Rob van Haastrecht. Van Haastrecht is hiermee de 5e korpsadjudant sinds de invoering van deze functie. De commandant van het Korps Mariniers, BRIGGENMARNS Frank van Sprang, had waarderende woorden voor de terugtredende  Van Leeuwen: “35 jaar in dienst van onze maatschappij, in dienst voor onze onderofficieren en in dienst van ons Korps; deze jaren zijn niet onopgemerkt gebleven”, gaf de commandant van het Korps Mariniers, BRIGGENMARNS Frank van Sprang, aan. ‘Met genoegen’ spelde de generaal dan ook het Ereteken voor Verdienste in zilver op het baratea-jasje van de adjudant.

x

11 | 05

Blauw koord voor frisse duik​

MATR 1 OD Steve Jansen kreeg op 11 mei op het Marine Etablissement Amsterdam (MEA) het Blauwe Erekoord Koninklijke Marine uitgereikt voor het redden van een Poolse toerist uit het ijskoude IJ, afgelopen december. Tegelijkertijd kreeg MATR 1 OD Anouschka Meerman een beloning voor haar rol bij het optreden. De actie vond plaats toen het tweetal met hun schouw tussen het MEA en Amsterdam CS pendelden. De drenkeling was om onbekende reden te water geraakt. Hij droeg een weekendtas en een rugzak, die hij beiden niet loskreeg waardoor hij niet kon zwemmen. Jansen sprong daarop te water en bevrijdde hem van de weekendtas. Hierbij kreeg hij hulp van een passant die ook in het water was gesprongen. Meerman meerde intussen de schouw af en maakte de steiger vrij. Ook confisqueerde zij een aantal jassen, om de 3 (onderkoelde) zwemmers op te warmen. Ten slotte bood zij nog eerste hulp aan de Pool, totdat ambulance en brandweer arriveerden. Waarvan akte.

x

Sport

21 | 06  Kettlebell-seminar

21 juni 2016 staat in het teken van een Kettlebell-seminar te Rotterdam. Tijdens dit evenement worden de basistechnieken voor het gebruik met de Kettlebell behandeld. Tevens wordt u wegwijs gemaakt in het instrueren van deze technieken binnen de eigen gelederen. Bent u IFT of IFTS, dan kunt u zich inschrijven bij AOOMARNALG Henk Hofstede, via: H.Hofstede@mindef.nl. Meer info bij organisator KPLMARNALG Noël Brand, via: NJ.Brand@mindef.nl.

x

Sportagenda

Datum

Evenement

Locatie

Sluiting inschrijving

8 juni 2016

Marine Toernooi Golf

Den Helder

1 juni 2016

8 juni 2016

NMK Mountainbike

Nieuw Milligen

3 juni 2016

13 juni 2016

OMK Sloepzeilen

Amstelmeer bij Den Helder

6 juni 2016

15 mei 2016

NMK Tennis (enkel)

Tulip Hilersum

5 juni 2016

Kijk voor andere aankomende evenementen op de intranet-site:  http://sportevenementen.mindef.nl/#/

x

Sport

16 | 05  Team Korps Mariniers in top 5 van Roparun​

Team 189 Korps Mariniers heeft de Roparun beëindigd met een keurige 5e plaats, in een veld van 333 deelnemers. In totaal brachten 7 Defensieteams de  wedstrijd tot een goed einde. Met de sponsorloop van Parijs naar Rotterdam haalden ze tot nu toe zo’n € 37.000,- op voor de strijd tegen kanker. De verwachting is dat dit bedrag tot de sluitingsdatum (3 juni) nog fors oploopt.

Ook in de voorbereiding hadden de mariniers al flinke bedragen binnengehaald. Dat deden ze met verkopen vanuit de webwinkel http://www.teamkorpsmariniers.nl, door fun-trainingen aan te bieden op verschillende kazernes en het houden van een ‘obstacle run’. Een andere lucratieve actie was de Mariniersdag in Oud-Beijerland. Hier had het Geniepeloton van het Korps Mariniers een hindernisbaan gebouwd in een park. Met behulp van lokale sponsors tuigden zij ook een klimtoren, springkussen en een terras met hapjes en drankjes op. Opbrengsten vloeiden direct naar de Roparun. In totaal gaat het vooralsnog om ongeveer € 16.000,-.

De estafettewedstrijd van meer dan 500 kilometer leidt van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Het motto van de Roparun is: ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen werden toegevoegd aan het leven’. Een Roparunteam bestaat uit maximaal 8 lopers die dus iedereen loopt gemiddeld zo’n 65 kilometer: meer dan anderhalve marathon. Naast lopers bestaat een team uit minimaal 2 fietsers en chauffeurs, verzorgers, cateraars en wegkapiteins.

x

Sport

13 | 05  Marinier kampioen springen

De Nationaal Militair Kampioenschappen (NMK) Dressuur en Springen 2016 zijn op 13 mei verreden op Stal Groenendaal in Bunschoten. Het veld groeide van vorig jaar 100 naar 150 starts in alle rubrieken. Het NMK Springen werd gewonnen door SGTMARNS (R) Arjen de Jong met het paard Conten, waarmee hij ook in 2010 al kampioen werd. Ruiter en paard zijn opgenomen in de Eregalerijen met alle Militair Kampioenen Springen sinds 1895.

x

Sport

08 | 04  Mariniersloop over uitdagend parcours   ​

Zo’n 200 deelnemers namen onlangs deel aan de jaarlijkse Mariniersloop. De locatie: Hoge Bergsche Hoek. Eerst was het de beurt aan de mariniers-in-opleiding, veteranen en dames. Zij liepen 6 kilometer over het uitdagende parcours. Met een paar uitdagende klimmetjes werd het deelnemersveld al snel een lang lint van atleten. Deze lopers werden bij de finish ontvangen door een enthousiaste menigte, bestaande uit de lopers van de 9,3 kilometer en overig toeschouwers. Niet veel later was het de beurt aan de atleten voor de langste afstand. Hun parcours bood ten opzichte van de 6 kilometer een extra rondgang en een verassende klim in de 2e ronde. Al met al was het een geslaagd evenement, waaraan zeer enthousiast werd deelgenomen. Op de langste afstand zag het podium er als volgt uit:

1. MARN 1 ALG Patrick de Gier: 36.11 minuten

2. ADBM Silvan Buis: 36.56 minuten

3. CAPT Tim Bloor: 37.51 minuten