x

14 | 04 Medegebruik Thales meetapparatuur KM

Thales Nederland en de Directie Materiële Instandhouding (DMI) van de KM hebben een overeenkomst getekend rond medegebruik door Thales van de grootste indoor meetruimte van Nederland. Deze Near Field Meet Range (NFMR) van DMI is primair voor het meten van zend- en ontvangstpatronen van antennes voor communicatie en radar. “Voor het behoud van een strategisch wendbare marine moeten we meer samenwerken”, aldus commandeur Boelema Robertus, directeur DMI. “Thales beschikt weliswaar over een kleinere testfaciliteit, maar de grotere L-band radarsystemen kunnen daar niet worden gemeten. Het delen, behouden en uitbreiden van kennis en kunde op het gebied van radarsystemen en antennetechnologie staan bij het medegebruik voorop.” Daar waar Thales ontwikkelt en produceert, heeft Defensie de systemen in gebruik en onderhoudt zij deze. Samen kunnen Defensie en Thales zo kosteneffectief gebruikmaken van hoogwaardige apparatuur.

x

11 | 04 Minister bezoekt Zr. Ms. Van Amstel

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert bracht op 11 april een bliksembezoek aan Zr. Ms. Van Amstel bij Griekenland. Het fregat brengt in het oostelijk deel van de Egeïsche Zee mensensmokkelnetwerken in kaart, samen met 4 andere schepen van de Standing NATO Maritime Group 2. Met de inzet van de Van Amstel helpt Nederland mensensmokkel en illegale migratie tegen te gaan.

In 2015 kwamen 1,2 miljoen mensen illegaal naar Europa, 97 procent via het water, vaak in gammele bootjes van mensensmokkelaars. Tot nog toe heeft de bemanning van Zr. Ms. Van Amstel geen drenkelingen hoeven redden. Wel heeft het schip rond het eilandje Chios vaartuigen waargenomen en hun posities gemeld aan de kustwacht van Turkije en Griekenland. “In alle gevallen zijn de migranten opgepikt door de autoriteiten ter plaatse”, aldus Hennis. Het vergaren van de inlichtingen wordt de Van Amstel in dank afgenomen. “Dat is nuttig en relevant werk, waar Europa bij gebaat is", aldus de minister. (Foto’s: ANP)

x

01 | 04 Irakees-Nederlandse fietsmarathon voor Villa Joep

Nederlandse militairen van CBMI-4 en collega’s uit partnerlanden te Erbil (Irak) hebben zich samen met actievelingen van Sport & Health Centrum Workout Amerongen op 1 april van hun beste kant laten zien. Tijdens het gezamenlijke Spin for Life-evenement haalden ze € 9.139,75 sponsorgeld op voor het Villa Joep-fonds. Deze stichting financiert onderzoeken naar neuroblastoom kinderkanker. Kinderen die getroffen worden door deze ziekte hebben maar 20 procent kans om te overleven. Marine-sergeant Justin wist met hulp van coalitiepartners en Workout het benodigde materiaal – inclusief spinningfietsen – te bemachtigen. Samen met collega-instructeur sergeant-majoor van de mariniers René gaf hij om 13:00 uur (lokale tijd) het startschot. Tegelijkertijd ging om 18.00 uur (Nederlandse tijd) de marathon in Amerongen van start. Een live-verbinding tussen beide sportzalen maakte de gezamenlijke marathon zeer bijzonder. Na afloop overhandigden de instructeurs in Amerongen de cheque van € 9.139,75 aan Evelien Huising van de stichting Villa Joep. Zij verloor haar zoontje aan neuroblastoom kanker. Haar dankwoord, waarin ze over haar verlies vertelde, maakte diepe indruk op de deelnemers.

x

Wie - wat - waar

10 | 03

Nieuwe branchesponsor Verbindingsdienst mariniers

AOOMARNVB Beljaars heeft onlangs het branchesponsorschap van de Verbindingsdienst Korps Mariniers overgedragen aan AOOMARNVB Nagel. Dit gebeurde door overhandiging van de zogenoemde ‘Swagger Stick’, in aanwezigheid van 35 CIS-collega’s. Plaats van handeling: het voormalig verbindingscentrum van de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Beljaars vervulde al sinds juli 2011 de functie van branchesponsor Verbindingsdienst (als neventaak), in zijn functie van chef der equipage van het Mariniers Opleidingscentrum in Rotterdam. De branchesponsor is een senior onderofficier die dankzij veel ervaring de belangen van de branche goed kan behartigen. Hij heeft een adviesrol richting de branche-oudste (officier) en P&O en neemt deel aan verschillende overlegfora. Nagel zal de sponsortaak als neventaak uitvoeren naast zijn huidige functie als stafonderofficier IV Planning op het Maritiem Hoofdkwartier te Den Helder.

x

Reünies

20 | 05  Reünie IVM en ING

Het 15-jarig bestaan van de Identiteitsgroep Vredesmachten (IVM) wordt op 20 mei 2016 met een Buitengewone Vlaggenparade gevierd. Het is tevens een reünie voor de Identiteitsgroep Nieuw Guinea (ING). De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die heeft deelgenomen aan een (vredes)missie of diende in het voormalig Nederlands Nieuw- Guinea. De locatie is de Oranjekazerne te Schaarsbergen. Aanmelden kan tot 2 mei. De algemene nieuwsbrief, met antwoordformulier, kunt u downloaden via http://vredesmachten.nl. Graag het antwoordformulier mailen naar aanmeldenactiviteiten.ivm@gmail.com of naar secretaris C.H. van Gelden, via secretaris.ivm@gmail.com.

x

26 | 10  Reünie Geschutskonstabel

Op 26 oktober 2016 vindt de jaarlijkse Reünie Geschutskonstabel plaats op de Marinekazerne Erfprins. Persoonlijke uitnodigingen worden deze maand verstuurd. Wie over een paar weken nog geen uitnodiging heeft ontvangen (of nog niet was aangemeld), kan contact opnemen met de penningmeester, SMJRBDGSK b.d. L.P. van Heeren, via tel. 06-83674405.

x

Oproep

13 | 04  PAM: zorg dat je erbij komt!

De onlangs opgerichte Post Actieve Marinevereniging (PAM) is op dit moment de snelst groeiende marinevereniging van Nederland. Inmiddels ligt het ledental boven de 200. De PAM is dé vereniging voor iedereen die bij de Koninklijke Marine heeft gediend of nog werkzaam is, van matroos 3 tot luitenant-admiraal. Voor € 1 per maand bent u lid en houdt u verbinding met de Koninklijk Marine. De PAM rekent geen inschrijfkosten. Communicatie met en tussen de leden gebeurt via de website en 10 keer per jaar via het elektronische magazine ’t Schrijfhoutje. De PAM streeft er ook naar om jaarlijks een landelijke reünie te houden, net als meerdere bijeenkomsten in de regio. Meer info via: http://www.postactievemarinevereniging.nl.

x

26 | 05  Herdenking overleden actief-dienenden CZSK

De 9e jaarlijkse herdenking van overleden actief-dienende militairen en burgermedewerkers van CZSK vindt plaats op 26 mei 2016, van 11.00 tot 11.30 uur. Dit gebeurt bij het brugcomplex van de voormalige Hr. Ms. De Ruyter bij het Marinemuseum in Den Helder. Doel ervan is om respect en waardering te betuigen aan medewerkers die tussen 1 mei 2015 en 1 mei 2016 overleden. Ook is de bijeenkomst bedoeld om medeleven te tonen aan de nabestaanden. Zij ontvangen een persoonlijke uitnodiging, net als commandanten/diensthoofden en chefs der equipage van de overleden medewerkers. Nabestaanden van mensen die vóór 1 mei 2015 overleden, maar eerder aangaven ook in de toekomst deel te willen nemen aan de herdenking, krijgen ook een uitnodiging. De herdenking begint met een ontvangst in gebouw Dukdalf, vanaf 10.00 uur. Tijdens de herdenking zal namens CZSK en door nabestaanden een krans worden gelegd. Aansluitend kunnen familie en vrienden bloemen leggen en krijgen zij een lunch aangeboden. Ook militairen en burgermedewerkers van Defensie kunnen de herdenking bijwonen, bloemen leggen en deelnemen aan de lunch. Opgave hiervoor bij Sharon Huls, via: SD.Huls@mindef.nl of 0223-653203.

x

Sport

Sportagenda

Datum

Evenement

Locatie

Sluiting inschrijving

 6 mei 2016

100 km Pijl van Woensdrecht

Woensdrecht

2 mei 2016

11 mei 2016

OMK Oriëntering

‘t Harde

4 mei 2016

12 mei 2016

MK Duathlon

Den Helder

5 mei 2016

13 mei 2016

NMK Golf

Purmerend

6 mei 2016

Kijk voor andere aankomende evenementen op de intranet-site:  http://sportevenementen.mindef.nl/#/

x

Sport

06 | 04  4 keer marinegoud op NMK Zwemmen

In ‘t Heersdiep in Den Helder vond onlangs het nationaal militair kampioenschap Zwemmen plaats. In dit hypermoderne zwembad werkten 50 deelnemers een spannende strijd op diverse afstanden af. Tussen de deelnemers ook leden van het Nederlandse Invictus Team die dit kampioenschap zagen als een goed testmoment voor de Invictus Games in Orlando (Florida), later in het jaar. Ook was de voltallige nationale militaire zwemequippe van de partij. Een prima kampioenschap, met veel sportieve strijd en interkrijgsmachtelijke verbroedering leidde tot de volgende titels voor CZSK:

  • Heren, 100 meter schoolslag: MARN 1 ALG M. Essen
  • Heren, 50 meter vlinderslag: MATR 1 TD M.C. Hermans
  • Dames, 4 x 50 meter vrije slag: MATR 2 LDA I.F. Ytsma, SGTLDA P. Ladru, KADBZ V. Ewijk, KPLLDGD S.F. Noorlander
  • Heren, 4 x 50m wisselslag: SGTTD R.P.W.M. Koedooder, LTZ 2OC (TD) R.E. de Jong, SGTTD M. Boerema, MATR 1 TD M.C. Hermans
x

Sport

30 | 03  Geen titels KM bij NMK Zaalvoetbal

De dames- en herenteams van het CZSK verschenen onlangs fit op het jaarlijkse nationaal militair kampioenschap zaalvoetbal. Plaats van handeling: de Marinebasis in Den Helder. De dames wonnen 2 wedstrijden met ruime cijfers, maar eindigden uiteindelijk toch als derde. De heren gingen in de hoogste versnelling door de groepsfase heen, waarin zij hoge scores noteerden. Er stond een team dat voor en met elkaar werkte. De snelle uitbraken bleken teveel voor de andere krijgsmachtdelen. In de finale tegen het CLAS kwam het CZSK-team echter snel op een achterstand. Ondanks dat de CZSK-aanvallen elkaar in snel tempo opvolgden, wilde de bal niet in het net. Dus moest het marineteam uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plek.

x

Sport

09 | 03  Heren CZSK kampioen basketbal

Het jaarlijkse nationaal militair kampioenschap basketbal vond onlangs plaats op de Marinebasis in Den Helder. Alle krijgsmachtdelen leverden een sportieve strijd om de felbegeerde 1ste plek. De leden van het CZSK-team waren door een uitgebreide selectie en voorbereiding goed op elkaar ingespeeld. Snelheid was het sleutelwoord. Door compact en goed counterspel bleken de mannen ongrijpbaar. Het afdwingen van een finaleplek was snel een feit. In de finale speelde het CZSK-team tegen regerend kampioen de KMar. Dit team hield lang stand, maar door de vastberadenheid en drive van het CZSK was er toch geen houden aan. Zo werd CSZK ongeslagen kampioen basketbal van 2016.