Tekst Leo de Rooij
Foto Maartje Roos

Port Defender ideale gelegenheid om met ketenpartners te trainen

x
Foto boven: Natuurlijk was Zr. Ms. Rotterdam de uitvalsbasis van de CZSK-eenheden in de Maasstad.

Humor is nooit ver weg in de Maasstad. Zijn rolstoel staat geparkeerd in de zon, met uitzicht over het water; de Rotterdammer zit te genieten. Tot hij een groen gevaarte op zich af ziet komen: een bomverkenner, gehuld in beschermend pak. Geen spoortje van verbazing, laat staan van paniek. Alleen die ene, droge opmerking: “Jij hebt geen zonnebrand nodig...”

Een bomverkenner onderzoekt het museumschip Castor.

De bomverkenner hoorde bij 1 van de vele dreigingsscenario's binnen de grootscheepse havenbeschermingsoefening Port Defender Rotterdam. Deze vond van 11 tot en met 13 april in de Rotterdamse haven plaats. Deze levensader van onze economie geldt natuurlijk als potentieel doelwit voor terroristen. Gespecialiseerde eenheden van de Koninklijke Marine en politie trainden daarom 3 dagen samen met ketenpartners als Havenbedrijf Rotterdam en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

“Port Defender is de ideale gelegenheid om onze vaardigheden samen met de civiele ketenpartners te trainen”, zegt luitenant ter zee 1 Corina van Proosdij, hoofd Nationale Operaties van CZSK. “Hier laten we elkaar zien over welke kennis en vaardigheden we beschikken en hoe we die het beste kunnen combineren.”

‘Hier laten we elkaar zien over welke kennis en vaardigheden we beschikken en hoe we die het beste kunnen combineren’

Samenwerking met politiemensen blijkt van grote meerwaarde bij het optreden van NLMARSOF.
Iedere deelnemer aan de havenbeschermingsoefening trainde zijn specifieke ‘skills & drills’.

Uitdagend scenario

De Nautische Mobiele Eenheid van de politie maakt een einde aan een uit de hand gelopen betoging. De Dienst Speciale Interventies (DSI) – bestaande uit politiemensen en mariniers van de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) – bevrijdt een door terroristen gekaapt schip. Marineduikers speuren naar een overboord gesprongen en daarbij verdronken terrorist. Mariniers van het Maritime Advanced Search Team doorzoeken een schip op achtergelaten explosieven. Die worden dan weer onschadelijk gemaakt door militairen van de Maritieme Explosieven Opruimingsdienst. De Geneeskundige Hulporganisatie in de regio, brandweer en politie zijn op afroep beschikbaar om waar nodig bij te springen.

Iedere deelnemer aan deze havenbeschermingsoefening traint zo zijn specifieke ‘skills & drills’ en daar bovenop de samenwerking met de partners. “Dat maakt dit scenario zo uitdagend”, stelt luitenant-kolonel der mariniers Jur van Nee, commandant NLMARSOF. “Als NLMARSOF beschikken wij over de mensen, middelen en technieken om iedere vorm van dreiging op en rond het water te bestrijden. Dat doen we veelal samen in DSI-verband. Die samenwerking met politiemensen is van enorme meerwaarde bij ons optreden.”

De Dienst Speciale Interventies bevrijdt een door terroristen gekaapt schip.

‘Als NLMARSOF beschikken wij over de mensen, middelen en technieken om iedere vorm van dreiging op en rond het water te bestrijden’

De Nautische Mobiele Eenheid van de politie maakt een einde aan een uit de hand gelopen betoging.

Smaakt beter

“Juist de vele contacten met de ketenpartners maken dit voor ons een interessante oefening”, zegt luitenant ter zee 1 Sander Kool, commandant Defensie Duik Groep. “Het daadwerkelijk onderwater zoeken is voor ons namelijk overal hetzelfde, al spelen omgevingsfactoren natuurlijk wel een rol. Hier is het zicht slecht, het water koud. Dat verschilt nogal met bijvoorbeeld de Arabische Golf, maar het zoeken is hetzelfde.”

Dat mag dan wel zo zijn, voor de vele toeschouwers vormen de acties op en rond het water een welkome afwisseling tijdens hun lunchpauze. Tegelijkertijd krijgen ze mee dat de samenwerkende veiligheids- en hulpdiensten er alles aan doen om de Rotterdamse haven veilig te houden. En dan smaakt die lunch toch net even beter.

“Onderwater zoeken is overal hetzelfde, al spelen omgevingsfactoren natuurlijk wel een rol.”