08

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 04

Het scheepsjournaal van...

Hoofd Logistieke Dienst Zr. Ms. Tromp

Na een afgeronde HBO-studie Logistiek Management, kwam Patricia Senders in augustus 1994 op als adspirant-beroepsofficier voor de Administratie op het Koninklijk Instituut voor de Marine. Na een varende plaatsing als ondergeschikt hoofd Logistieke Dienst (OGHLD) aan boord van Hr. Ms. Jan van Brakel, volgden diverse logistieke functies, waaronder 2 op Curaçao. Na 4 jaar in de West, werd het in 2013 tijd voor een operationele plaatsing, als tijdelijk HLD op Zr. Ms. De Ruyter. In januari 2014 werd (inmiddels) LTZ 1 (LD) Patricia Borsje-Senders HLD van Zr. Ms. Tromp. Onder haar leiding verzorgt  de LD de materiële, medische en administratieve ondersteuning van de bemanning, inclusief de voeding aan boord.

Na een periode van binnen liggen in Den Helder, voor onderhoud, opwerken en opleidingen, vertrok het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr. Ms. Tromp op 5 april weer naar zee. Het schip neemt deze dagen deel aan de grote internationale oefening Joint Warrior 2016 en als sparringpartner aan de Netherlands Submarine Command Course.

Vrijdag 18 maart | Rotterdam

“Vandaag de overdracht van de functie van Directeur Operaties CZSK/Commandant Korps Mariniers op de Van Ghentkazerne. Een grote dag voor brigadegeneraal der mariniers Oppelaar en zijn opvolger en ranggenoot Van Sprang, maar ook voor ons als vlootdetachement. Samen met een peloton van het Contact Oud-Mariniers vormen we de derde compagnie. De happening duurt best lang, het is koud en onze voeten doen zeer van het staan. Maar nadat het defilé is afgenomen door de Commandant Zeestrijdkrachten en we de wapens weer afhangen, kijken we terug op een geslaagd ceremonieel. De derde compagnie liep er strak bij en ik ben er trots op dat ik die heb mogen leiden.”

Dinsdag 22 maart | Den Helder

“Een normale werkdag in Den Helder. Hoewel, vandaag is er het periodieke N4/Hoofden Logistieke Dienst-overleg. Het is een tijdje geleden dat ik daar bij kon zijn, vanwege het vele varen met Zr. Ms. Tromp. In gebouw Albatros is het een weerzien met vele bekenden en al snel ben ik weer op de hoogte van waar iedereen geplaatst is of wordt. Tijdens het overleg komen vele logistieke onderwerpen aan bod. Ik kom tot de conclusie dat diverse issues niet alleen bij ons aan boord spelen. Toch goed om af en toe je logistieke collega’s te treffen.”

Woensdag 30 maart | Noordzee

“Vandaag om 06.30 uur aanvang werkzaamheden; we gaan een dag naar zee voor de oefening Vlicozee. (Vliegdienst Controle op Zee, red.) We moeten laten zien dat we op zee veilig vliegoperaties kunnen uitvoeren. De helikopter is in aantocht, maar heeft zogenaamd technische problemen. ‘Gereedmaken voor voorzorgslanding!’, klinkt over de scheepsomroep. Iedereen snelt naar zijn positie. Als hoofd van de Medische Actiedienst (MAD) meld ik me af in de Technische Centrale en ga dan snel naar de midscheeps. Hier staan aanvalsploegen, heliredders en de MAD gereed om in actie te komen. Een ‘crash aan dek’ blijkt onvermijdelijk. Door adequaat handelen van de bemanning is de brand snel onder controle en zijn de inzittenden van de heli gered. De MAD heeft een oefengewonde afgevoerd naar het Gewonden Opvangstation in de ziekenboeg. De oefening ‘crash aan dek’ is goed verlopen. De helikopter wordt ‘geranged’ (vastgezet aan dek), de hangaar in- en uitgereden en enkele systemen voor helikopteroperaties worden getest. Als de haven van Den Helder weer in zicht komt, heeft Zr. Ms. Tromp laten zien veilig helikopteroperaties uit te kunnen voeren.”

Dinsdag 5 april | Den Helder

“Na 9 weken binnen liggen gaan we weer naar zee. Eindelijk weer rust en regelmaat. Dat zat er de afgelopen periode niet echt in, los van de regelmaat om elke dag thuis bij de familie te zijn. Ook heerlijk na een jaar veel van huis zijn. De tijd in Den Helder was druk en hectisch, omdat iedereen opleidingen en trainingen moest volgen en we voorbereidingen moesten treffen voor de komende reis. Dat had ook te maken met de anti-piraterijmissie, waarvoor de Tromp de 2e helft van dit jaar gepland staat. De trossen gaan los en we verlaten de haven. Het weer ziet er goed uit, zodat iedereen rustig kan inslingeren, zonder direct zeeziek te worden. We gaan voor 3 weken weg om deel te nemen aan Joint Warrior en de Netherlands Submarine Command Course. Heerlijk! Laat het varende, geregelde leventje voor 3 weken maar komen!”

Donderdag 7 april | Noordzee

“Een heerlijke geur leidt me naar de bakkerij. Die belooft veel goeds: heerlijk brood en overheerlijke brownies voor bij de koffie. Na de dagelijks ‘command brief’ even naar buiten om een luchtje te scheppen. De zee is rustig, dus kan ik even later prima aan mijn bureau de administratie doen en mails lezen. In de middag begint het schip aardig te bewegen. Ik ga op de brug kijken hoe het weer er nu uitziet. Op de brug is het drukker dan normaal met oplopers. Zijn zij ook benieuwd naar het weer of komen ze een luchtje scheppen tegen zeeziekte? Later die middag ga ik met het ondergeschikt hoofd Logistieke Dienst (OGHLD) naar de kajuit. Zogenaamd omdat de commandant iets belangrijks heeft te bespreken. Dat is ook zo: het OGHLD wordt bevorderd tot LTZ 2 (LD) en krijgt zijn nieuwe galons. Gefeliciteerd, Martijn!”