Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto NLMARSOF | Illustraties: Google Maps

Trainen van én door special forces is win-win-situatie

x
Foto boven: Onder leiding van NLMARSOF- en SATG-trainers voerden de Senegalezen een landing uit vanaf een rivier en aansluitend een actie op land.

De jaarlijkse Amerikaans geleide oefening Flintlock bracht ook Nederlandse special forces naar Afrika. Waar het afgelopen maand om draaide, was het trainen van Afrikaanse special forces door militairen van de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) en het Korps Commando Troepen (KCT). Flintlock 2016 dat zich dit jaar vooral in Senegal en Mauritanië afspeelde, zorgde voor een win-win-situatie.

Flintlock is gericht op capaciteitsopbouw van Afrikaanse partnerlanden. De training maakt deze landen weerbaarder tegen regionale dreigingen, zoals gewelddadig extremisme en mensen-, wapen- en drugssmokkel. Het gaat hierbij niet alleen om het opleiden van militairen. Er is sprake van een geïntegreerde aanpak, waarbinnen ook andere overheidsorganisaties, zoals gendarmerie en grenswacht, training krijgen. Kenmerkend voor deze benadering is bijvoorbeeld de aanwezigheid van officials van de Amerikaanse Federal Bureau of Investigation oftewel de FBI.

In Saint-Louis in Noord-Senegal trainde NLMARSOF de nieuw opgerichte eenheid Force Special de Mèr.

Rendement vergroten

Ons land vaardigde bijna 40 militairen af van NLMARSOF, KCT en 1 Civiel Militair Interactie Commando. Zij werden ondersteund door een C-130 Hercules transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht voor het invliegen van materiaal en het verplaatsen van personeel tussen de verschillende landen.

Om het rendement van de oefening te vergroten, vertrokken de Nederlandse deelnemers al een aantal weken voor het officiële begin van Flintlock naar Senegal (NLMARSOF) en Burkina Faso (KCT). Dit bood een extra kans op het geven van instructie en zorgde ervoor dat de Afrikaanse eenheden nog meer beslagen ten ijs kwamen bij de start van de échte oefening.

De trainingsactiviteiten richtten zich op algemene militaire vaardigheden op pelotonsniveau, zoals patrouilleren, navigeren, schieten en het inrichten van controleposten.
Medische training onder tactische omstandigheden kreeg nadrukkelijk de aandacht.

Volledig scenario

De locaties van Flintlock verschillen per jaar. De algemene doelstelling is het verhogen van het tactische en operationele militaire niveau van Afrikaanse strijdkrachten. Daarnaast ook het vergroten van de samenwerking en de interoperabiliteit tussen deelnemende landen. De trainingsactiviteiten richtten zich ook dit jaar op algemene militaire vaardigheden op pelotonsniveau, zoals patrouilleren, navigeren, schieten en het inrichten van controleposten. Verder kwamen ook contact drills, medische training onder tactische omstandigheden en optreden in verstedelijkt gebied aan de orde.

Wekelijks mondden de verschillende trainingen uit in een volledig scenario. De apotheose was ten slotte een 3-daagse eindoefening.

De training maakt landen weerbaarder tegen regionale dreigingen, zoals gewelddadig extremisme en mensen-, wapen- en drugssmokkel

Ideale locatie

“Uniek tijdens Flintlock 2016 was het feit dat er voor de eerste maal op maritiem vlak is getraind”, vertelt kapitein der mariniers Frits, de detachementscommandant van NLMARSOF in Senegal. “Het ging om basis amfibisch optreden en het uitvoeren van rivierpatrouilles. Saint-Louis in Noord-Senegal bood hiervoor de ideale locatie. Hier hebben wij de nieuw opgerichte eenheid Force Special de Mèr getraind. Deze eenheid is afkomstig uit de Commando Fuselier de Marine Compagnie. Tijdens de training konden we gebruikmaken van LCRM’s (opblaasbare motorboten, red.) van de Surface Assault and Training Group (SATG) op Texel en Senegalese RHIB’s. Onder leiding van NLMARSOF- en SATG-trainers voerden de Senegalezen bijvoorbeeld een landing uit vanaf een rivier en aansluitend een actie op land.”

Voor Flintlock waren dit jaar zo’n 2.000 militairen actief, waarvan 650 afkomstig uit het organiserende Senegal.

Unieke mogelijkheid

Nederland neemt sinds 2007 steevast aan Flintlock deel, omdat het een unieke mogelijkheid biedt om onder klimatologisch en geografisch uitdagende omstandigheden in Afrika te oefenen, te trainen en training te geven. Ook bevordert Flintlock de samenwerking en informatie-uitwisseling met internationale partners. Dat de Nederlandse inspanningen bijdragen aan de regionale capaciteit voor terrorismebestrijding, wordt gezien als positief, maar vormt niet het hoofddoel.

Voor Flintlock waren dit jaar zo’n 2.000 militairen actief, waarvan het overgrote deel (650) afkomstig was uit het organiserende Senegal. Om de oefening in goede banen te leiden, was in Thiès (West-Senegal) een hoofdkwartier ingericht, waar alle deelnemende landen vertegenwoordigd waren. Los van het praktische nut ervan, gold hier ook een soepel verloop van stafprocessen als oefendoel. 

Flintlock biedt de mogelijkheid om onder uitdagende omstandigheden in Afrika te oefenen, te trainen en training te geven

Dit jaar kwamen voor het eerst basis amfibisch optreden en het uitvoeren van rivierpatrouilles aan bod.